Hyppää sisältöön

Bunkkerihiekka saa luotettavan pohjan alleen – ruotsalaisinnovaatio valloittaa maailmaa

Capillary Bunkers-seos pitää maapohjan ja hiekan erillää

Capillary Bunkersin avulla paljon työtä vaativat bunkkerit ovat pian suomalaisillakin kentillä taakse jääneitä kulueriä. 

Martin Sternberg oli nuoruudessaan menestyvä kilpapelaaja, joka hakeutui USA:han, San Diego Golf Academyyn opiskelemaan kentänhoitoa ja golfkenttien johtamista.

Martin Sternberg on Capillary Bunkersin perustaja ja tuoteinnovaation kehittäjä

Martin Sternberg on Capillary Bunkersin perustaja ja tuoteinnovaation kehittäjä

Capillary Bunkers

Palattuaan kotimaahansa hän haketui työskentelemään kentänrakentamiseen ja korjaustöihin liittyvissä hankkeissa.
Sternbergin CV:ssä on lukuisia kuuluisia kenttiä, muun muassa  Hills Golf Club Göteborgissa, sekä Oslo Golf Club, joka on nykyisessä muodossaan rakennustekniikaltaan Pohjoismaiden modernein kenttä.

”Tavoitteeni oli aina kehittää kenttäkokonaisuutta etsimällä uusia ratkaisumalleja sekä tuotteita myös hoitotyön helpottamiseksi.”

Työssään Sternberg kohtasi jatkuvasti yhden pullonkaulan, joka vaivasi hänen mieltään. 
”Bunkkerien pohjarakenteen ongelmattomaan tekemiseen ei ollut ratkaisua. Mitä tahansa tuotetta testasimme, yksikään ei toiminut.
”Bunkkerit olivat jatkuvasti päänsäryn aihe, johon hain ratkaisua. Niiden hoitotyö oli ja on erittäin kallista ja aikaa vievää”, Sternberg kirjoittaa perustamansa Capillary Bunkersin sivulla.

Hyvin yleinen haaste bunkkerin pelattavuuden ja hoidon kannalta on hiekan ja sen alla olevan, usein savipohjaisen maa-aineksen sekoittuminen toisiinsa. Tätä tapahtuu etenkin kovien sateiden vauhdittamana.
Veden määrän lisääntyessä maapohjan savi turpoaa ja nousee hiekan joukkoon. Pahimmillaan  savesta nousee pintaan kiviä, rikkaruohoa ja muita ei-toivottuja maa-aineksia.

Useimmilla kentillä on sijainnin johdosta bunkkereita, jotka ovat muita alttiimpia kyseisille haasteille. 
Ongelmallisten bunkkerien hoitotoimenpiteet ovat merkittävästi keskimääräistä vaativampia – ja kalliimpia.

Kurk Golfin Valley -kentän toisen väylän viheriöbunkkeri remontoitiin kesäkuun alussa maailmalla suuren suosion saavuttaneen Capillary Bunkers -seoksen avulla
“Tämän bunkkerin haaste on ollut läheinen  vesieste, jonka pinta on lähes samalla tasolla bunkkerin kanssa. Siksi se on lähes aina märkä ja ongelmallinen”, taustoittaa GoGolf Operationsin pääkenttämestari Tomi Laaksonen remontin syytä.

Tomi Laaksonen on alan arvostettu ammattilainen, joka pistää kauden aikana kädet saveen kaikkien GoGolfin kenttien lisäksi lukuisissa urakointeja tilanneissa golfkeskuksissa ympäri Suomen

Tomi Laaksonen on alan arvostettu ammattilainen, joka pistää kauden aikana kädet saveen kaikkien GoGolfin kenttien lisäksi lukuisissa urakointeja tilanneissa golfkeskuksissa ympäri Suomen

Teemu Tyry

Näin Capillary Bunkers asennetaan

Toimenpiteen ensimmäisessä vaiheessa vanhat hiekat poistetaan maakerroksen päältä, ja bunkkerin salaojien toimivuus tarkistetaan ja tarvittaessa uusitaan.
Tämän jälkeen kiviseos johon on sekoitettu Capillary Bunkersin kapillaaria levitetään maapohjan päälle koko bunkkerin alueelle noin viiden senttimetrin paksuisena.

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

Kurkissa Capillary Bunkers-seoksen saapumisen jälkeen noin 100 neliöisen bunkkerin pohjustaminen  tuotteella sujui kolmelta GoGolf Operationsin ammattilaiselta reilussa tunnissa.
Bunkkerihiekka laskettiin Capillary Bunkers-seoksen päälle seuraavana päivänä, jonka jälkeen hiekkaeste oli valmiina käyttöön.

“Työ sujui tiimiltä erittäin joutuisasti, jälki on erinomaista. Bunkkerin hoitotoimenpiteet helpottuvat oleellisesti. Se tulee olemaan myös aiempaa paremmassa kunnossa haastavien kelien aikana”, Laaksonen vakuuttaa.

Näin Capillary Bunkers toimii

Capillary Bunkers pitää maapohjan ainekset ja hiekan erillään toisistaan, sekä stabiloi bunkkerin rakennetta
Myrskyisien sateiden jälkeen Capillary Bunkers ohjaa vettä nopeasti pois bunkkerista.

Se varastoi ja palauttaa sopivan kosteuden mikrohuokosten ja kapillaari-toiminnan avulla takaisin pintahiekkaan pitäen peliolosuhteet ihanteellisina kelistä riippumatta.
Patentoidun teknologian avulla Capillary Bunkers auttaa hallitsemaan vettä ilmastosta, vuodenajasta tai maapohjasta riippumatta. 

Liikeidealleen Capillary Bunkersin perustaja Martin Sternberg sai lisäpontta seuratessaan The Mastersissa kentänhoitajien tehden käsin bunkkerien kastelua, jotta ne kovettuisivat, eivätkä pallot uppoaisi pinnan alle.
Sternberg oivalsi, että bunkkerien kosteustason säätelyä helpottavalle rattkaisulle olisi todella iso tilaus

Floridasssa  nykyään päämajaansa pitävä yritys on toiminut reilut kymmenen vuotta ja saanut tuotteelleen asiakkaikseen yli 1 000 golfkentttää ympäri maailman.

Näiden joukossa on ympäri maailman  kymmenittäin maailmankuuluja premium-luokan golfkeskuksia, muun muassa Walesin (2010), Ranskan (2018)  ja Italian (2023)  Ryder Cup -kentät, sekä Skotlannin legendaarinen Loch Lomond.

Suurin osa on kuitenkin aivan tavallisia golfkenttiä, jotka ovat löytäneet Capillary Bunkersin kautta ratkaisun bunkkerien hoitokulujensa karsimiseen, sekä niiden kuntotason parantamiseen.
Kurkissa tuotteesta oli kertomassa ja ohjaamassa asennustöitä Euroopan myyntipäällikkö Kneale Diamond, joka on aiemmin toiminut golfkentän johtajana.

“Alalla työskentelevät tietävät, kuinka valtavia ovat työtunnnit, joita etenkin hankaliin bunkkereihin käytetään.”

“Capillary Bunkers maksaa investointina itsensä takaisin työvoimakulujen putoamisen vuoksi takaisin 3-4 vuoden aikana, monissa tapauksissa jo kahdessa vuodessa”, Diamond nostaa ensimmäisenä esiin.

Tuotteelle annetaan kymmenen vuoden takuu, joten jo takuuajan ensimmäisellä puoliskolla se alkaa tuottaa merkittäviä summia riippuen toki hankinnan suuruudesta.
“Meillä on erittäin paljon kenttiä, jotka ottavat Kurkin tapaan alkuun vain muutamaan bunkkeriin Capillary Bunkersin, ja tilaavat niitä lisää budjettinsa ja tilanteensa sallimissa puitteissa.”

Asiakaskokemuksia kansainvälisiltä kentiltä löydät täältä:

Suomen markkinoilla nopeaa kasvua

Ensimmäisenä Capillary Bunkersin otti Suomessa käyttöön Hirsala Golf jo 2010-luvun puolivälissä, kun bunkkerien uusiminen tuli ajankohtaiseksi.

Golfalalla vahvana toimijana tunnettu Schetelig Oy aloitti Capillary Bunkersin Suomen edustajana  kaudella 2020.
Kiinnostus tuotetta kohtaan sekä myynti ovat kasvaneet lyhyessä ajassa todella vauhdikkaaasti.

“Olemme vasta alkutaipaleella Capillary Bunkersin kanssa, mutta kuten maailmalla, myös Suomessa  asiakkaat ovat antaneet tuotteesta valtavasti positiivista palautetta.”
”Capillary Bunkersia on todella antoisaa esitellä, sillä sen tuomat edut pelattavuuden paranemiseen, sekä kustannusten säästöön ovat niin moninaiset”,  iloitsee golfalan tuotteiden parissa työskentelevä myyntiedustaja Kristoffer Holmström.

Täältä löydät kokemuksia Capillary Bunkers:sta kotimaisilta kentiltä.

GoGolf Operations hoitaa myös Capillary Bunkersin asennukset

Golfkenttien hoitotoimenpiteisiin ja urakointeihin  erikoistunut GoGolf  Operations tekee moninaista yhteistyötä Scheteligin ja muiden johtavien kentänhoidon tarvikkeita edustavien yritysten kanssa.
“Suomessa on runsaasti kenttiä, joilla on korjausvelan lisäksi myös mielenkiintoa ja resursseja uudistaa ja laajentaa palveluitaan. Kustannusten karsiminen bunkkerien hoidosta järkipohjaisen investoinnnin kautta tulee varmuudella yleistymään.”

Teemu Tyry

“Capillary Bunkers on nykyaikaa maailmalla ja tulevaisuutta Suomessa. Meillä on ammattitaitoa myös tämän tuotteen asennusprojekteihin omana projektinaan tai osana urakointia”, muistuttaa pääkenttämestari Tomi Laaksonen lopuksi.

Capillary Bunkers

Schetelig Oy

GoGolf Operations Oy

Martin Sternberg

Etsi luettavaa