Hyppää sisältöön

Challenge Tourin kategoriajärjestelmä kaipaa päivitystä – kortintavoittelijat vailla pelipaikkoja

Oliver Lindell pelaa kolmatta kauttaan Challenge Tourilla

Challenge Tourin kalenterissa on luvassa viikon tauko. Sen jälkeen ohjelmassa on vielä kolme varsinaista osakilpailua ennen niin sanottuja finaalikisoja.

Challenge Tourin kategoriasysteemi on monella mittarilla onnistunut, mutta ei täydellinen. Kiertueen ideana on avata pelipaikkoja lukuisille eri pelaajille, joista vahvimmat selviytyvät aikanaan kohti pääkiertuetta European Touria. 

Kiertueen kisoissa jopa kolmannes pelaajista on mukana erinäisillä kutsuilla ja vailla vakinaista pelipaikkaa Challenge Tourilla. Valtaosa siis pelaa kuten suomalaiskolmikko, täysillä kutsuilla, joita oman maan kisanjärjestäjä on lupaaville pelaajille tarjonnut. 

Kutsujen määrä on rajoitettu kahdeksaan, joita pyritään yleensä käyttämään mahdollisimman paljon alkukaudesta. Tämä johtuu siitä, että loppuvuodesta astuu voimaan kategoria, jossa 45 parhaan joukossa rankingissa olevat pääsevät käytännössä kaikkiin kisoihin mukaan. 

Ongelmaksi muodostuu se, että CT:n rankingissa 70 parasta tulee saamaan täyden pelioikeuden tulevalle kaudelle ja 45 parasta pääsee mukaan kiertueen finaaliin. Noin 60-70 parasta pääsee rankingin kautta kahteen kilpailuun Kiinassa, joissa puolet pelaajista on paikallisia vastustajia. 

Idea on sinäänsä loistava, mutta kovin moni pelaaja ajautuu paitsioon. Kun kautta on jäljellä vain kourallinen kilpailuja, tuntuu erikoiselta, ettei pelipaikkaa ole tarjolla pelaajille, jotka taistelevat joko finaaliin pääsemisestä tai pelioikeudesta. 

Suomalaisittain tilanne on tuottamassa hankaluuksia. Hienon kauden pelanneet Roope Kakko (ranking 48) ja Oliver Lindell (ranking 51) ovat mukana taistelussa finaalipaikasta ja täten myös European Tour -kortista, mutta kisoihin heillä ei ole mitään asiaa ilman kutsuja. 

Antti Ahokas on rankingissa sijalla 75, niin sanotusti on the bubble ja tällä hetkellä ulkopuolella varsinaisesta pelioikeudesta. 

Kategoriat pois käytöstä loppukaudesta?

Ei palautetta ilman kehitysehdotusta. Kun kautta on jäljellä enää alle kolmannes, olisi reilun kuuloista, että rankingissa parhaat pääsisivät halutessaan mukaan kilpailuihin. Se ei sulje sitä, ettei myös vahvalla kategorialla pelaavat, alkukaudesta heikommin pelanneet mahtuisi. 

Esimerkiksi rankingin 90 parasta pelaajaa saisivat automaattisen paikan kisaan, jonka jälkeen jäljelle jäisi vielä 60 muuta paikkaa. Tämä mahdollistaisi hyvän alkukauden kutsuilla pelanneille reilumman mahdollisuuden taistella ansaitusti loppuun saakka pelioikeudesta ET:lle ja CT:lle tulevaksi vuodeksi. 

Systeemin voisi ottaa käyttöön suunnileen syyskuun alusta lähtien, jolloin kaikki kutsuihin nojanneet olisivat varmasti kerenneet käyttämään omat kahdeksan kutsuaan. CT:llä pelattiin tänä vuonna elokuun loppuun mennessä 16 osakilpailua. 

Toki kaikki on aina omissa käsissä ja pari lyöntiä paremmilla tuloksilla suomalaisten ei tarvitsisi miettiä näitä asioita. Ensi vuodeksi niin Roope Kakolla kuin Oliver Lindellilla on varmasti vähintään Challenge Tourin täysi pelioikeus käytössään. Antti Ahokkaan tilanne on heikko, eikä ilman kisapaikkoja ranking ole paranemassa enää tämän vuoden aikana – onneksi on European Tourin karsinnat joista pelipaikan voi lunastaa. 

Portugalin osakilpailussa Roope Kakko ja Oliver Lindell jakoivat sijan 36 ja molemmat tienasivat 1220 euroa. Se saattaa olla yllättävän tärkeä tonni, sillä se saattaa varmistaa lopullisesti paikat Kiinan osakilpailuihin, jotka ovat ensimmäisiä mihin karsinta perustuu pelkkään rankingiin. 

Etsi luettavaa