Hyppää sisältöön

Dubai Desert Classic on parempi golfkilpailu kuin Abu Dhabin Rolex Series!

Kalle Samooja lähti vuonna 2019 neljän lyönnin päässä kärkeä viimeiseen kierrokseen

Torstaina käynnistyy Dubai Desert Classic. Se on vanhin European Tourin aavikkokisoista juontaen juurensa vuoteen 1989. Kilpailuna se on ainakin TV-katsojalle paljon mielenkiintoisempi kuin Abu Dhabin rahakas Rolex Seriesin kilpailu.

Abu Dhabissa innostuttiin melkoisiin tulosmurskajaisiin. Viimeisellä kierroksella nähtiin taas muutama 63 lyönnin kierros ja oli upeaa nähdä kuinka veteraani Lee Westwood onnistui pitämään nuoremmat takanaan. Kilpailu ei itsessään kuitenkaan herätä ainakaan itsessäni varsinaisia kylmiä väreitä, vaikka rahaa, mainetta ja pisteitä jaetaankin nykyään kohtuuttoman paljon. 

Tällä viikolla sen sijaan jo nimen velvoittamana pelataan klassikko. Dubai Desert Classic on pelattu lukuisille suomalaisillekin tutulla Emirates Golf Clubin kentällä aina alusta lähtien lukuunottamatta vuosia 1999 ja 2000. Mikä tekee kilpailusta niin mielenkiintoisen: Peliareena, eli golfkenttä. 

Mennään ensin Abu Dhabin heikkouksiin. Kenttä on upea, siitä ei kysymystäkään. Abu Dhabissa pelataan rehellistä modernia golfia, jossa käytännössä kaikki avaukset lyödään draiverilla äärimmäisen pitkällä kentällä. Jos osut väylään, pelaat hyvin. Jos et, olet syvässä raffissa, jossa on ongelmia. Parhaat draivaajat viikolla yleensä voittavat, vinoista avauksista rangaistaan. Pitkälle, suoraan ja hyvä putteri niin yleensä golf on helppoa. 

Kim Koivu luonnehti Abu Dhabin kenttää yhden kerran kokemuksella vaikeaksi avauksissa: ”Suuri osa väylistä alkaa kääntymään noin 250 metrin kohdalla, joten draiveja lyövään paljon mutkiin, joka tekee niihin osumisen aika vaikeaksi. Toisaalta ei siellä voi myöskään lyödä lyhyitä avauksia, koska silloin lähestymisiin jää liikaa matkaa.” 

Dubaissa pelataan täysin erilaista golfia kuin Abu Dhabissa. Kenttä on paljon lyhyempi kuin Abu Dhabi. Väylistä peräti 11 on ainakin jollain tasolla doglegeja (kääntyy vahvasti jompaan kumpaan suuntaan). Se mahdollistaa erinäisten taktiikoiden valitsemista tiipaikalta. Lyötkö kulman yli vai lyhyemmän avauksen mutkaan? 

Kentällä on peräti viisi par-vitosta, joista takaysiltä löytyy kolme (10, 13 ja 18). Lisäksi väylä 17 on myötätuuleen pelattaessa mahdollista lyödä avauksella viheriölle. Sama homma on myös kakkosväylällä kentällä, joka on lyhyt par-nelonen. 

Klassikkokentällä on nähty legendaarisia taisteluita voitosta. Voittajalista pitää sisällään niin nuoria taitavia tulokkaita kuin vanhoja konkareita. Käytännössä Dubaissa mitataan enemmän pelaajan kykyä taivuttaa palloa molempiin suuntiin ja valita oikea pelistrategia oikeisiin hetkiin. Pelaajat joutuvat selvittämään erilaisen mysteerin menestyäkseen kuin Abu Dhabin rehellisellä, pitkällä ja mielestäni jopa vähän tylsällä golfkentällä. 

Palkintorahaa Dubaissa jaetaan ”vain 3,25 miljoonaa dollaria”. Abu Dhabissa jaettiin seitsemän miljoonaa. Maailman rankingpisteitä on jaossa kuitenkin lähes saman verran, sillä osallistujalista Dubaissa on totutun tapaan lähes yhtä vahva kuin Abu Dhabissa. Mukana on 20 pelaajaa maailmanlistan 60 parhaan joukosta. 

Suomalaiset ovat myös menestyneet Dubaissa Abu Dhabia paremmin. Mikko Ilonen on mahtunut pari kertaa kympin sakkiin ja muutaman kerran välille 10-20. Viime vuonna suomalaiset olivat myös upeissa asemissa, erityisesti Kalle Samoojalla ja Kim Koivulla oli mahdollisuus jopa voittotaistoon viikonloppuna. 

Tällä viikolla suomalaiset pääsevät kisaan hyvin valmistautuneina, sillä Abu Dhabissa pelit jäivät kesken ennen viikonloppua. Dubaissa yleensä kulkee jo paremmin! Mukana torstaina käynnistyvässä kisassa ovat suomalaisista Mikko Korhonen, Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen.

Viasat Golf ja Viaplay näyttävät kisan suorina lähetyksinä.

Etsi luettavaa