Elina Saksa, Juho Vaara ja Jaapo Jämsä golfin SM-kisojen sankarit

Elina Saksa (vas.), Juho Vaara ja Jaapo Jämsä kultamitalistien yhteispotretissa Koski-Golfissa KUVA: JUHA HAKULINEN

Tunteiden kirjot olivat läsnä lauantaina, kun lyöntipelin Suomen mestaruudet ratkottiin Koski-Golfin kentällä. Mestareiksi kruunattiin Elina Saksa, Juho Vaara ja Jaapo Jämsä.

Naisten sarjassa viimeiseen päivään lähdettiin June Weckmanin johtaessa kilpailua neljän lyönnin turvin.

Weckman pitikin alkukierroksesta johtopaikkaa, mutta Saksan kolmen birdien putki rei’ille 4, 5 ja 6 nosti hänet Tarinagolfin pelaajan kantaan.

Saksa ja Weckman kävivät lopulta niin tiukan ja tasaisen kamppailun, ettei 72 reikää riittänyt tuomaan eroja pelaajien välille, vaan molemmat päätyivät yhteistulokseen -3.

Edessä oli uusinta, jossa SM-kullan kohtalo ratkaistiin. Ensimmäinen uusintareikä tasattiin par-tuloksilla, mutta toinen uusintareikä toi ratkaisun. Weckmanin putin mentyä ohi, Saksa puhkesi ilonkyyneliin.

Elina Saksan edellisvuoden hopea kirkastui Koski-Golfissa uusinnan kautta kullaksi.
KUVA: JUHA HAKULINEN

Pickala Golf Clubia edustavalle Saksalle mestaruus maistui todella makealle.

”Vihdoinkin. Minulla oli sisällä tunne, että milloin se hyvä kisa tulisi. Nyt se tuli sieltä ulos. Pelillisesti olisi ollut vielä parempaankin saumat, mutta onneksi tämä riitti”, kertoi ikionnellinen Saksa.

Keväällä California State Universitystä valmistunut Saksa oli viime vuonna lyöntipelin SM-kilpailuissa hopealla, ja nyt hän onnistui kirkastamaan mitalin värin kultaiseksi. Voittajalle ojennettiin myös hieno kiertopalkinto.

”Mukavampi tätä on pitää kuin yksittäistä hopeamitalia viime vuonna.”

Urhoollisesti taistellut Weckman taipui uusinnassa saappaat jalassa, ja 16-vuotiaalla lupauksella on vielä monta mahdollisuutta kirkastaa hopeamitali kultaiseksi.

Pronssimitalin naisten sarjassa voitti Pickala Golf Clubia edustavan Saksan seurakaveri Fanni Grönlund tuloksella -1.

msä nousi mestariksi Katri Bakker caddienaan

Miesten sarjassa peli oli koko kilpailun ajan äärimmäisen tasaista ja kovatasoista. Lauantaina kärkipaikka vaihtui tiuhaan, mutta lopulta pisimmän korren veti myös Pickala Golf Clubia edustava Jaapo Jämsä kovalla yhteistuloksella -15.

Hopealle jääneellä Kristian Kulokorvella (-14) oli viimeisellä reiällä vielä mahdollisuus viedä kisan ratkaisu uusintaan, mutta birdie-putti ei uponnut. Pronssille ylsi kotikentällään pelannut Jesse Saareks (-13).

Jaapo Jämsä sai arvokasta apua caddienä toimineelta tyttöystävältään Katri Bakkerilta finaalikierroksella. Kuva: JUHA HAKULINEN

Jämsä ei tehnyt päätöskierroksella ainuttakaan bogia, ja peli oli muutenkin vasemmalta puolelta lyövän Jämsän mieleen.

”Etuysillä lähti lyönnit hyvin, mutta en vain saanut mitään sisään. Sitten laitoin vähän pidemmän putin 11:llä sisään, ja se rentoutti. Sen jälkeen oli oikeastaan aika täydellistä peliä loppuun asti”, tuloksen 67 lauantaina pelannut Jämsä sanoi.

Palkintojenjaossa tuore kultamitalisti kiitteli monia eri tahoja, mutta isoimmat kiitokset sai Turusta aamulla kisapaikalle Kuusankoskelle ajanut tyttöystävä Katri Bakker, joka toimi päätöskierroksella Jämsän caddiena.

Jämsä voitti viime vuonna Finnish Tourin rankingin, mutta Suomen mestaruus maistui tuoreeltaan vähintään hyvältä kuin viime vuoden menestys kauden kokonaiskilpailussa.

”Tuntuu erittäin hyvältä. Ensimmäinen aikuisten sarjan mitali, niin totta kai se tuntuu kivalta.”

Vaara hoiti homman

SM-kilpailujen ainoa selvällä erolla ratkennut sarja oli paragolfareiden sarja, jonka voittoon pelasi Meri-Lapin Golfklubia edustava Juho Vaara. Vaaran 36 reiän tulos oli +9.

Muut mitalit ojennettiin David Barberille (+17) ja Sami Kankkuselle (+18).

Reilusta voittomarginaalista huolimatta mestaruus ei tullut helpolla.

”Oli tiukka kaksi päivää. Peli kulki ja oli mukavaa. Viime vuonna jäätiin parin lyönnin päähän, mutta nyt napattiin voitto kotiin”, Vaara tuuletti.