Hyppää sisältöön

Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen: ”Olen oppinut olemaan kentällä armollisempi itseäni kohtaan”

Golfliiton puheenjohtaja Hanna Hartikainen.

Hartikaisen golfkauden sykähdyttävimmät elämykset liittyivät pelikaverien kanssa koettuihin hetkiin, sekä Sami Välimäen kannustamiseen Dubaissa.

Hanna Hartikainen oli vielä syksyllä 2016 golfia seuraaville tuiki tuntematon lajin harrastaja, tuore HGK:n jäsen, joka teki kovaa työuraa OP-ryhmässä.

Nopea nousu urheilualan vaikuttajaksi

Melkoinen yllätys olikin, kun Hartikainen valittiin Golfliiton ensimmäiseksi naispuoliseksi puheenjohtajaksi syksyllä 2016 ilman aiempia luottamustoimia seuroissa tai alan järjestöissä.   

Päivälleen neljä vuotta myöhemmin (23.11. 2020) Hartikainen nimitettiin Golfliiton edustajana Suomen Olympiakomitean hallitukseen neljän vuoden pestillä.

Golfliitto haki paikkaa vahvoin perustein, liikuntamuotona golf nosti koronavuonna päätään kaikilla mittareilla. Urheilun puolella Sami Välimäki, Matilda Castrén, Sanna Nuutinen sekä Kalle Samooja tarrautuivat vahvasti paikkoihin Tokion olympialaisiin. 

Työrintamallakin Hartikainen  teki valtavan loikan tultuaan marraskuun alussa nimitetyksi LähiTapiola Vahinkoyhtiön uudeksi toimitusjohtajaksi. 

Hartikainen oli tätä ennen toiminut yli 20 vuoden ajan erilaisissa finanssialan pankki- ja vakuutustoiminnan johtotehtävissä OP-ryhmän palveluksessa, viimeksi OP-Henkivakuutuksen toimitusjohtajana.

Hartikainen liittyi HGK:n jäseneksi 2010-luvun puolivälissä, jonka jälkeen pelaamisen määrä on kasvanut. Päättynyt kausi nousi omaan luokkaansa, Hartikaiselle, itselleenkin yllätykseksi.

”Koronavirus vaikutuksineen muutti kaikki töihin liitttyvä rutiinin. Varhain aamulla pelatut yhdeksiköt Talissa muodostuivat henkireiäksi, jotka auttoivat jaksamaan ja toivat tarvittavan liikunnan hyvin poikkeuksellisissa olosuhteissa.”

Golfkierrosten määrän joutuu Hartikaisesta kaivamaan lähes tikulla irti.

Kysymys onko runsas golfin pelaaminen liiton puheenjohtajalle rasite, saa lukuun 17,0 tasoituksensa pudottaneen Hartikaisen paljastamaan ennätyslukunsa.

”Niitä on lähemmäs sata. Määrää ovat lisänneet kovasti varhaisen kevään ja lämpimän syksyn odottamattoman suuret kierrosmäärät.”

Aamukierrokset merkittävä osa golfillista sielunmaisemaa

Artikkelin kysymyksistä muutama oli toimitettu Hartikaiselle sähköpostitse jo pari päivää aiemmin.

”Kauden kolme sykähdyttävintä golfiin liittyvää hetkeäni tuottivat valinnan vaikeuksia”, Hartikainen pyörittelee ensimmäistä kysymystä.

”Aamulla pelaaminen on oleellinen osa golfillista sielunmaisemaani. Rakastan lähteä pelaamaan aikaisin aamulla, kun aamu sarastaa ja maassa on vielä pientä kosteutta yön jälkeen. Pelin edetessä päivä alkaa ja sää lämpenee. Kierroksen tai puolikkaan jälkeen on vielä koko päivä aikaa työlle ja muille askareille. 

”Toinen hetkistä liittyy ystävääni, joka ei ollut koskaan kentällä käynyt. Houkuttelin hänet mukaan caddiekseni Kullooseen loppusyksystä. Koko ryhmällä oli hauskaa, ensikertalainen pääsi parhaalla mahdollisella tavalla kiinni siihen, millaista pelaaminen on. Ennakkoluulot karisivat, hän teki välittömästi päätöksen golfkurssille menosta ja lajin aloittamisesta. Tuli oikein hyvä mieli siitä, miten luonnollisella tavalla lajiin syttyminen tapahtui.”

Aamulla pelaamista Hartikainen ei jättänyt kauden edetessä syksyn puolelle. 

”Hyvin vaikuttava ja muistiin ikuisiksi ajoiki jäävä kokemus oli varhainen aamukierros Talissa lokakuun alkuvaiheilla ystäväni kanssa. Saimme ensimmäisen startin, tiedossa oli, että saattaa mennä hämärissä ensimmäinen reikä. Ajaessani koivukujaa pitkin kentälle oli vielä säkkipimeää. Soitin ystävälleni, joka rauhoitteli ja sanoi, että tule vaan, minulla on ratkaisu haasteeseen.”

”Tiiauspaikalle päästyäni hän otti esiin kaksi palloa ja heitti ne voimalla nurmeen. Olin aivan häkellyksissä, huomattuani niiden muututtua säkenöiviksi valopalloiksi. Se innostuksen ja riemun määrä, jota koimme pelatessamme ensimmäiset reiät näillä palloilla oli sanoin kuvaamaton. Olimme kuin pienet lapset haltioissamme uudesta ja ennen kokemattomasta valoilmiöstä”, Hanna Hartikainen kuvailee syksyistä huippukokemusta.” 

Liikunta lähellä sydäntä 

Hartikainen on kotoisin Savonlinnasta, jossa pihapelit, pesäpallo, tennis ja etenkin koripallo kuuluivat harrastuksiin.

”Koris nousi ykköslajikseni. Lukioikäisenä vaihto-oppilasvuonna USA:ssa loukkasin pelatessa jalkani. Tämä pitkälti katkaisi unelmat pidemmältä urapolulta.”

Kiinnostus kulttuuriin kulminoitui ensimmäiseen käyntiin Savonlinnan oopperajuhlilla. Hartikainen osti 15-vuotiaana kesätöistä ansaitsemillaan rahoilla lipun Taikahuilun näytökseen.

”Kulttuuri on vakiintunut liikunnan lisäksi tärkeäksi osaksi harrastuksistani. Oopperan, teatterin ja elokuvien lisäksi luen paljon. Työn vastapainoksi omaan hyvinvointiin, henkiseen palautumiseen panostaminen tapahtuu kävelyn, golfin ja joogan kautta. 

Hanna Hartikainen on asunut lähes koko aikuisikänsä pääkaupunkiseudulla. Golfiin hän tutustui 1995 suorittaen Kauppakorkeakoulun golfjaoston (KY-Slice) organisoimalla kurssilla Master Golfissa Sverre Klailelle green cardin.

”Laji kiinnosti, mutta opiskelun ja työelämään siirtymisen vaiheilla golfille ei siinä vaiheessa ollut tilaa.”

Uuden kipinän peliin hän löysi 2010-luvun alussa työskennellessään Turussa.

”Pelin aakkosia kävin pitkän tauon jälkeen uudelleen läpi puolisoni kanssa Aurinko Golfissa. Alkuvaiheilla olin kovin arka pelaamaan vieraiden kanssa. Tästä tavasta olen onneksi päässyt irti, parin viimeisen kesän aikana olen oppinut nauttimaan myös aamuisin yksin pelaaamisesta.”

Kotiseuraksi valikoitui pitkäksi aikaa Viipurin Golf, Hartikaisen viettäessä Etelä-Karjalassa lomiaan ja viikonloppuja.

Timo Laitinen herätti kiinnostuksen golfvaikuttamiseen

Työskenteleminen OP-ryhmässä altisti Hanna Hartikaisen Turun vuosina aktivoimaan golfin pelaamistaan.

Kutsu oman yrityksen järjestämään kilpailuun Vierumäellä, nosti rimaa sekä toi loppukirin tapahtumaan osallistumisen varalle.

”Kovin tuttu haaste suurimmalle osalle aloittelijoista, pelata osaavien seassa. Siitäkin selvittiin, kiitos kuuluu silloiselle valmentajalle, joka vastasi rohkaisevasti kyllä, kun kysyin kannattaako, ja voinko osallistua.”

Golfliiton edellinen puheenjohtaja Timo Laitinen (2014-2016) oli henkilö, joka sytytti Hartikaisessa innostuksen golfalalla vaikuttamiseen.

”Meidän urapolkumme Pohjolassa kulkivat pitkälti samoja reittejä. Timo edellä, minä hänen jälkeensä samoissa saappaissa. Timo pohdiskeli eräässä tapaamisessamme ääneen sitä, että hän ei ollut jatkamassa Golfliitossa toiselle kaudelle avatenkeskustelua sille, olisinko kiinnostunut antamaan aikaani golfin parissa vaikuttamiselle.”

”Aika oli omalla kohdallani otollinen. Golf oli noussut merkittäväksi harrastuksekseni. Olin jo aiemmin miettinut, minkä hyvän asian eteen voisin tehdä töitä ja olla kehittämässä uutta. Vaihtoehtoja oli aiemminkin, mutta golf tuntui hyvin luonnolliselta jatkumona aktiviteetteihini.”

Syksyllä 2016 Hartikainen valittiin äänestyksen tuloksena Golfliiton ensimmäiseksi naispuoliseksi puheenjohtajaksi.

Naapurimaista sekä Ruotsissa että Norjassa oli tähän aikaan myös nainen johtamassa liiton hallituksen kokouksia.

Johtajan on mahdollistettava ihmisten kehittyminen

Hartikaisen aloittaessa puheenjohtajana haasteet lajin järjestöpuolen yhteistyön rakentamisessa olivat varsin mittavat.

”Ykkösprioriteettina oli luottamuspääoman palauttaminen. Aloitimme välittömästi keskustelut, joiden avainsanana olivat läpinäkyvyys ja vuorovaikutus. Kerroimme avoimesti liiton toiveista ja tavoitteista, ja vastavuoroisesti kuunneltiin muita. Takkuiluista huolimatta tahtotilana kaikilla osapuolilla oli, ettei mennä organisaatio edellä vaan yhteisen asian, Suomi Golfin elinvoiman hyväksi”, Hartikainen muistelee tilannetta.

Solmussa olleet toimialajärjestöjen yhteydet saatiin suoristettua.  

Kotimaisessa golfin lintukodossa yhteen hiileen puhaltamisen henki ei ole pelkkää sanahelinää, vaan golfyhteisöjen ja järjestöjen keskuudessakin vallitseva olotila.

”Omassa johtamisfilosofiassani painotan aina yhteistyötä, jossa on mahdollistettava ihmisten kehittyminen ja avattava urapolkuja.”

Suomessa Pohjoismaiden tyytyväisimmät golfarit

Kaikkien tahojen osallistuttaminen Suomi Golfin haasteiden, vastuiden ja yhteistyön tulosten jakamiseen on ponnekasta Hanna Hartikaisen puheissa.

Jäsenmäärän kasvu päättyneellä kaudella, sekä etenkin hurja koronaviruksen vauhdittama nousu kierrosmäärissä eivät jää päällimmisiksi huomioiksi vuodelta 2020.

Tiedolla johtaminen on otettu Golfliitossa entistä vahvemmin keskiöön.

”Tutkimustuloksia ja tietoa keräämällä ja jakamalla luomme pohjaa päätöksentekoon niin johtamiseen, asiakaskokemuksen kehittämiseen, valmennuksen tehostamiseen ja moniin muihin osa-alueisiin.”

Vaikka tahtotila ja marssiaskelten suunta Suomi Golfin kehittämiseksi on pääsääntöisesti selkeä järjestöjen ja golfyhteisöjen kesken, laineet lyövät kentällä toisinaan korkeina keskusteltaessa toimintatavoista tavoitteisiin pääsemiseksi

”Näkemyserot ovat toki luonnollista ja keskustelua pitääkin käydä. Ääripäät mielipiteissä ovat toisinaan hyvin kaukana toisistaan, joka on minulle tullut monasti yllätyksenä”, Hartikainen myöntää.

Hänen edeltäjänsä Timo Laitinen julkitoi saman näkemyksen oman kautensa aikana.

Mikko Ilonen muistutti huippu-urheilun kovasta vaatimustasosta

Hartikaisen kanssa keskustelussa vankistuu nopeasti käsitys siitä, että hän on pistänyt  puheenjohtajakaudella huolella kroppaa peliin. 

Kiertänyt ahkerasti ”kentällä”, hakenut matkoillaan peli -ja keskusteluseuraksi laajasti näkemyksiä mm. toimitusjohtajia, puheenjohtajia, paikallisia pelaajia sekä valmentajia ja golf-vaikuttajia.

”On tärkeää vaihtaa ajatuksia, kaivaa esiin hiljaisia signaaleja sekä taustoja.”

Hartikainen on matkustanut myös omalla ajallaan ahkerasti Suomessa ja ulkomailla seuraamassa kilpailuja, etenkin kotimaisten pelaajien edesottamuksia.

”Minulle on itsestään selvää se, että Golfliiton puheenjohtajana vuorovaikutus, yhteistyö ja  isojen kisojen seuraaminen menee ohi oman pelaamisen. Kierrän enimmäkseen ryhmien perässä kenttää ympäri. Siinä saa kisan palkintojenjakoon huomattavasti paremman tuntemuksen, kun on seurannut kisan etenemistä turvaetäisyyden päästä.”

Keskustelut Mikko Ilosen kanssa ovat tehneet suuren vaikutuksen Hartikaiseen.

”Hän havainnollisti erittäin nasevasti sen, kuinka moninaisia ominaisuuksia huipulle pyrkivältä pelaajalta vaaditaan.”

”Mikon mukaan pääkiertueella elämisessä itse pelaamisen osuus tarvittavista ominaisuuksista on 30 % luokkaa.”

”Ratkaisevaa on, kuinka hyvin pelaaja kykenee elämään tourilla läpi vuoden, treenaamaan, sopeutumaan vaihtuviin olosuhteisiin. Miten yhteistyö oman tiimin, ja yhteistyökumppanien kanssa järjestyy. Liiton tehtäväksi pelaajapolun kehittämisessä nouseekin entistä enemmän pelaajien valmistaminen ammattimaiseen elämään ennen maailmalle lähtöä.”

Hanna Hartikaisen painottaa äänestyksen kautta saamaansa paikkaa olympiakomitean hallitukseen tunnustuksena koko lajille.

”Golf on vahva tekijä molemmilla sektoreilla olympiakomitean tehtäväkentässä. Lajin liikunnallinen vaikutus lähes 150 000 jäsenen toimesta on valtava. Kilpagolfissa nousu muutaman vuoden aikana on huimaa. Olympialaisiin on lähdössä täysi joukkue, neljä edustajaa. Siitä voimme olla ylpeitä ja pitää peukkuja pystyssä pelaajillemme, joilla on onnistuessaan mahdollisuus tuottaa ilonaiheita kaikille urheilua seuraaville.”

Hartikaisella on työuransa kautta tullut urheilujärjestöjen ja lajiliittojen vakuuttamisesta näkemystä ja kontakteja liikunta-alalle.

”Olympiakomitea ja sen hallitus tekevät työtä koko sportin eteen. Ei sinne  oma reppu selässä mennä asioita ajamaan. Näen urheilun saralla vielä paljon tekemättömiä yhteistyön muotoja.”

Tohtorin väitöskirja vastuullisuusteoista saavuttavasta kilpailuedusta

Golf on ollut koronakaudella julkisuudessa esillä lähes vain ja ainoastaan positiivisten asioiden kautta. Golfyhteisöt hoitivat liiton ohjeistaminen erittäin vastuullisesti jo viruksen rantauduttua Suomeen ja läpi kauden.

Hanna Hartikainen nostaa oma-aloitteisesti esiin valmiin aiheen tohtorin väitöskirjalle, joka häntä kovasti kiinnostaa.

”Voisiko vastuullisuusteoista nousta golfille tulevaisuuden kilpailuetu. Olisivatko kuluttajat, pelaajat maksamaan investoinneista, jotka nostaisivat vastuullistason tavanomaista korkeammalle. Dieselillä toimiva kentänhoitolaite vai täysin sähköisiin siirtyminen ”, hän heittää ilman ajatuksia.

”Suomessa on tehty golfin parissa kiitettävän paljon ympäristö -ja vastuullisuusasioissa. Peukkua nousee vihreiden arvojen puolesta, mutta näitä vielä vahvemmin tukevia, usein kalliimpia vaihtoehtoja on investointeina toteutettu vielä harvassa paikassa. ”

Tutustuminen kansainvälisten golfjärjestöjen työskentelytapoihin kiinnostaa

Neljän puheenjohtajavuotensa aikana Hartikainen on kiertänyt  aktiivisesti kansainvälisissä kokouksissa ja kisoissa.

”Meidän on hyvin oleellista tehdä entistä moninaisempaa yhteistyötä muiden maiden järjestöjen kanssa.

”Yksi haaveistani on se, että pääsisin tutustumaan vapaaehtoisena työntekijänä  USGA:n ja St.Andrewsin (R&A) toimintamalleihin.” 

Golfliiton puheenjohtajana hän on päässyt jo Augusta National Golf Clubille seuraamaan The Mastersia

”Se kokemus menee elämyskirjaani aivan käsittämättömän ihanana suljettuna puutarha jossa myös golfia pelataan. Ne kukat, istutukset ja puitteet, rauha ilman mobiilia rakkaan lajin parissa ovat vertaansa vailla.”

Armollisuus itseä kohtaan kentällä kantaa hedelmää

Työnsä kautta Hartikainen on kouliintunut hyväksi esiintyjäksi. Golfliiton puheenjohtajan roolissa puheet ja keskustelut ovat usein asiapitoista, virallisluontoista viestintää.

Kertoessaan omasta tavastaan pelata golfia luottamustoimen haarniska putoaa syrjäään. Silmät loistavat, kädet käyvät, kehonkielestä, koko olemuksesta  välittyy vahva tunneside harrastukseen. 

”Tasoitus laski lukuun 17. Olen tyytyväinen. Nyt se on aiemmista vuosista poiketen myös lähellä oikeaa tasoani. Kehitystä on tapahtunut. Kaikki kierrokset tuloksineen ovat muistissa. Alkavalla kaudella haluan pudottaa händäriä kahdella.”

Allekirjoittanut on keirtänyt Talin kenttää Hartikaisen kanssa samassa ryhmässä tyttärenpojan caddienä  3-4 vuotta sitten.

 Tuolloin puheenjohtajan tunnetilat vaihtelivat nopeasti riippuen edellisestä lyönnistä. Turhautuneisuuskin paistoi välillä läpi. Tahtoihmiselle epäonnistumiset ottavat monasti koville.

”Tärkein oivalluksista golfiin suhtautumisen osalta on se, että olen huomattavasti armollisempi itseäni kohtaan.  Aina ei voi mennä nappiin. Tämä ei ole ammattini. Kilpailuissa kyllä huomaan ottavani pelin enemmän tosissaan, kilpailuhenkisyys on osa persoonaani.”

”Minulle mieluisa pelikierros rakentuuu leppoisasta ja rennosta ilmapiiristä, vuorovaikutuksesta ihmisten välillä. Nykyään koen helpoksi, jopa mieluisaksi lyöttäytyä vieraiden kanssa pelaamaan.” 

Korkeaa ja kaunista kaarta pitkiin lyönteihin

”Lähipelissä chippaaminen on vahvuuteni. Se saattaa johtua siitä, että koripallon kautta syvyyksien ja pituuksien hahmottaminen on minulle helpompaa. “

HGK:n valmentaja Jani Saarinen on opettanut Hartikaista kuluvan kauden aikana turvavälit huomioiden ja saanut paljon pontta tämän tekemiseen.

”Jani antaa minun pelata omien taipumusteni kautta vääntämättä muotteihin, se on minulle erittäin tärkeä tekijä.

Tavoite, joka pelissä seuraavaksi kiehtoo, on saada pallolle myös pitkissä lyönneissä korkeampi lentorata.

”Naishuippujen lyöminen on niin kaunista, eleetöntä ja tyylikästä. LET:n kisa Turun Ruissalossa kesäkuussa on valtava mahdollisuus golfin suosion kasvattamiselle tyttöjen ja naisten keskuudesssa”, Hartikainen iloitsee.

Naiset tarvitsevat innostamista ja kannustusta

Tyttöjuniorien määrän vähäisyys on golfissa yksi suurimmista haasteista. Päättyneellä kaudella kirjattiin kokonaismäärässä hyvin poikkeuksellinen, yli 20 prosentin kasvu.

Pohjoismaissa naisten ja tyttöjen  yhteenlaskettu osuus on tasaisesti 27-28 prosentin tuntumassa. 

”Kansainvälisessä vertailussa se on hyvä prosentti, vaikka kasvattamisen varaa varmasti on. En näe tältä osin lajin tulevaisuudessa ongelmaa, meillä tehdään hyvää työtä naisten houkuttelemiseksi golfin pariin.”

”Pienetkin teot, innostus ja kannustus, aloittelijoiden integroiminen sujuvasti golfyhteisöön ovat monasti ratkaisevia tekijöitä golfuran käynnistymiselle.”

Äänekkäät tuuletukset Sami Välimäen eagelille Dubaissa

Hanna Hartikaiselle avautui työpaikan vaihtumisen yhteydessä mahdollisuus lähteä loppusyksystä omakustanteiselle matkalle Dubaihin pelaamaan ja kannustamaan Sami Välimäkeä ja Kalle Samoojaa ET:n finaalikisaan.

Yleisöä ei kisaan laskettu, mutta Hanna Hartikainen oli saanut kutsun kisa-alueelle.

Avauspäivänä hän oli 18:n viheriön vieressä paikalla, kun Sami Välimäki lopetti kierroksensa komeaan eagleen.

Viaplayn suoran lähetyksen selostajatkin noteerasivat Välimäen saamat aplodit, huudot ja tuuletuksen.

“Hyvältähän se aina tuntuu, kun suomalaisia kulkee kentän laidalla kannustamassa. Hannan vaikuttava tuuletus ei jäänyt minultakaan huomaamatta”, Sami Välimäki muistaa yhteisen ilonhetken.

”Kannustusta me kaikki tarvitsemme. Samin perässä olen kisoissa kulkenut useasti. Eaglen jälkeen huuto ja tuuletukset tulivat varsin spontaanisti. Hieno hetki. Suomalaishuippujen menestymisellä on valtavan suuri merkitys lajin kehittymisen kannalta”, Hanna Hartikainen painottaa kertoessaan vuoden 2020 sävähdyttävimmästä golfkokemuksesta ulkomaan kentillä.

Etsi luettavaa