Hyppää sisältöön

Green card jakaa golfjohtajien mielipiteitä

Moni suomalalainen on aloittanut golfin Vierumäen kurssittamana.

Green card pitää brändätä uudelleen, sanoo yksi. Siinä ei ole mitään huonoa, kertoo toinen. Green card jakaa voimakkaasti suomalaisten golfvaikuttajien mielipiteitä.

Green card jakaa suomalaisten golfvaikuttajien mielipiteitä. Asia selvisi, kun kysyimme asiaa suomalaisilta golfjohtajilta.

Nykyisen green cardin puolesta puhuu esimerkiksi Vihti Golfin toimitusjohtaja Janne Uotila. Hän kehuu vuolaasti nykyistä green card -koetta. ”Siinä ei ole mikään huonoa”, Uotila sanoo.

Uotilan mukaan green card ei myöskään muodosta kynnystä lajin aloittamiseen.

”Olen ehdottomasti green cardin kannalla. Ihmiset haluavat sen positiivisessa mielessä suorittaa. En näe siinä negatiivista kynnystä”, Uotila sanoo.

Samaa mieltä on Imatran Golfin toimitusjohtaja Turkka Ollilainen. Hänen mielestään green card on tärkeä etenkin peliturvallisuuden kannalta. ”Samalla etiketti menee paremmin perille”, hän näkee.

Uotilan mukaan green cardeja myönnetään Suomessa jopa liian lepsusti.

”Suurin osa ei edes mene kentälle, mihin koko juttu periaatteessa perustuu”, Uotila sanoo.

Imatran Golfin Ollilaisen mielestä korttien suoritusta noudatetaan kohtuullisen hyvin. ”Vastaanottajalta pitää löytyä pelisilmää”, Ollilainen kuitenkin korostaa.

Aiemmat muutokset laskeneet jo kynnystä

Vierumäki tuo lajin pariin vuosittain satoja uusia pelaajia. Esimerkiksi viime vuonna sen järjestämillä kursseilla Vierumäeltä ja Golf Talmasta kävi yli 1 000 ihmistä. Tänä vuonna kurssilaisia on ollut peräti 700. 

”Uudet jo aiemmin tehdyt muutokset green cardin -suorittamiseen ovat jo osaltaan laskeneet aloittamisen kynnystä”, Vierumäen golfjohtaja Jan Ruoho sanoo.

Ruohon mukaan golfin aloittaneet ovat kokeneet green cardin hyväksi lajin sisään pääsemisen kannalta. ”Turvallisuus ja toisten pelaajien huomioonottaminen sekä pelin sujuvuus ovat asioita, jotka jollakin tasolla opittava ja saatettava uusien pelaajien tietoon”, hän sanoo.

Kokeen suorittamista hän ei kuitenkaan pidä välttämättömänä, mikäli pelaaja pystyy todentamaan muulla tavalla, että pystyy pelaamaan riittävän nopeasti ja osaa liikkua kentällä sujuvasti ja turvallisesti.

Green card kaipaa ”uudelleenbrändäystä”

Suur-Helsingin Golfin toimitusjohtaja ja Suomen PGA:n hallituksen jäsen Jarkko Raski kuuluu niiden joukkoon, jotka kaipaavat green cardiin päivittämistä ja jopa brändäämistä uudelleen. Tämä johtuu siitä, että monilla ihmisillä on väärä mielikuva green card -kokeesta.

”Ihmiset eivät tiedä, mikä on nykyisen green card -testin idea ja tarkoitus. Vanha green card -testi oli jumalaton este lajin aloittamiselle, ja valtavirran mielessä se on sitä edelleen, koska he ovat kuulleet siitä kauhutarinoita”, Raski näkee.

Vanhan green card -kokeen läpäisi, kun ensi suoritti onnistuneesti lyöntikokeet ja sen jälkeen pystyi pelaamaan vähintään neljä reikää keskimäärin kolme yli parin tulokseen.  Lyöntikokeessa pelaajan piti esimerkiksi lyödä palloa 100 metriä ilmassa tietyn levyisen portin läpi, saada viidestä chipistä vähintään kolme melko lähelle reikää ja onnistua lyömään viidestä pallosta kolme bunkkerista viheriölle.

Monelle aloittelijalle vaatimustaso oli liian kova, joten viitisen vuotta sitten green card -suoritusta helpotettiin. Nykyään green card -kokeessa keskitytään siihen, että pelaaminen on turvallista, joutuisaa ja pelaaja osaa pitää kentästä huolta. 

”Green card -uudistus jossa keskitytään siihen, miten edetään kentällä muiden ryhmien mukana turvallisesti, ei ole ihmisten tiedossa”, Raski toteaa.

Hänen mielestään green cardin uudelleenbrändäyksen lisäksi pitäisi myös miettiä samalla uusia tapoja johdattaa aloittelijat lajin pariin.

”Minulla on pitkä kokemus aloittelijoiden kanssa. Hyvinkin pienellä evästyksellä pystyy esimerkiksi par 3 -kentän kiertämään ja peli opettaa koko ajan”, hän näkee.

Raskin mielestä täysin yhtenäistä green card -järjestelmää on vaikea kehittää, sillä kenttien fasiliteetit ovat erilaiset. Esimerkiksi Suur-Helsingin Golfissa ei ole par 3 -kenttää, mutta seuran toiselle kentällä, Luukkiin, on päässyt jo pitkään pelaamaan maanantaisin ilman green cardia.

”Minun aikanani, neljään vuoteen, ei ole sattunut mitään vahinkoja”, Raski sanoo.

”Reittejä pitäisi olla useita”

Green card -järjestelmän uudistus nousi puheenaiheeksi eilen, kun GoGolf uutisoi Hyvigolfin päätöksestä hylätä green card. Hyvigolfin toimitusjohtaja Mika Niemisen mukaan green card muodostaa kynnyksen lajin aloittamiselle.

”Minusta Mikan (Nieminen) ja Hyvigolfin aloite on hyvä ja jokaisen golfyhteisön tai -kentän pitäisi miettiä, miten löytää uusia reittejä saada pelaajia lajin pariin”, sanoo Kullo Golfin toimitusjohtaja Olli-Pekka Nissinen.

”Minusta reittejä pitää olla useita ja sitä kautta kannustaa ihmisiä kokeilemaan golfia ja golfin pelaamista”, Nissinen jatkaa.

Yhtenä kynnyksenä golfin aloittamiselle pidettiin myös sitä, että green cardin suorittaminen on liian kallista. Ollilaisen mielestä kenttien tulisi subventoida lajin aloittamista ja maksaa golfopettajalle rahallista tukea per osanottajana. 

”Huonointa on se, jos alkeiskurssi hinnoitellaan liian kalliiksi. Kokeilu on liian kallista, jos se maksaa esimerkiksi 150 euroa”, Ollilainen sanoo.

Golfliitto kokoustaa asiasta huomenna

Golfliitto kokoontuu pohtimaan Hyvigolfin irtaantumista green card -järjestelmästä keskiviikkona aamulla ja kommentoi mahdollisesti asiaa sen jälkeen. Myöskään suomalaisten golfammattilaisten kattojärjestö PGA ei ota vielä tässä vaiheessa virallista kantaa green card -asiaan.

”Kysymykset vaativat kannanoton järjestönä ja silloin tämä tulee käsitellä hallituksessa”, Suomen PGA:n toiminnanjohtaja Teemu Laakso viestitti.

GoGolfin tietojen mukaan myös golfkenttien toimitusjohtajien ja palvelupäälliköiden FGMA-järjestö valmistelee kannanottoa asiasta.

Etsi luettavaa