Hyppää sisältöön

Henri Satama tavoittelee edelleen menestystä ulkomailta : ”Intohimo  golfiin on vahvuuteni”

Henkka Sataman luottomaila on

Syntymäpäivänään CT:n kisan  Itävallassa käynnistävä Satama aikoo nauttia pelaamisesta  ja kilpailemisesta, kuten nuorena juniorina kotikentällään Nurmijärvellä.

Sattumaa vai johdatusta? 

Henri Satama on pelannut kuluvalla kaudella viidessä kotimaisessa kisassa niin hyvin, että hän sai harkinnalla villin kortin torstaina Itävallan Ramsaussa, Adamstal Golf Clubilla pelatttavaan Challenge Tourin kisaan.

Merkitykselliseksi asian tekee se, että vuodesta 2011 ammattilaisena pelannut Satama täyttää samana päivänä 33 vuotta. 

”Osui sikälikin tosi kivaan kohtaan. Synttärin kunniaksi koetan nauttia kisan tunnelmasta ja maisemista, jotka tällä kentällä ovat komeat. Fyysisesti tämä on ehkä kovin kenttä, jolla olen koskaan pelannut. Ja silti erittäin reilu ja hyvä testi”, Satama kertoi keskiviikkona.

Henri Satama on koko uransa ajan edustanut Nurmijärven Golfklubia, jonka riveissä hän on voittanut myös viisi joukkueiden SM-kultaa

Henri Satama on koko uransa ajan edustanut Nurmijärven Golfklubia, jonka riveissä hän on voittanut myös viisi joukkueiden SM-kultaa

Teemu Tyry

Ulkomailla pelaaminen Satamalla  on rajoittunut viimeisten vuosien aikana lähinnä ET:n karsintojen ensimmäiseen vaiheeseen, joita on uran aikana kertynyt useita. Kerran hän on päässyt toiseen vaiheeseen, mutta ei koskaan finaaliin.

Uskoa omiin kykyihin ja nousua isommile kiertueille hän ei ole menettänyt, vaikka uran parhaat vuodet ovat osuneet amatöörinä  jo 11 vuoden taakse (2008) ja ammattilaisenakin kauteen 2014.

Amatöörinä hän osui omaan kultasuoneensa 2008 voittamalla reikäpelin, että joukkue SM-kultaa, sekä sijoittumalla toiseksi lyöntipelikisoissa, kymmenenneksi Challenge Tourin kisassa Lohjalla, sekä raivattuaan tiensä miesten MM-joukkueeseen.

Menestys uran ensimmäisessä CT-kisassa Lohjalla sai ansaittua huomiota ja nosti Sataman nimen myös golfia vähemmän seuraavien mieliin.

”Ammattilaiseksi siirtyminen oli tuon jälkeen lähellä, mutta päätin jatkaa kaksi vuotta amatöörinä Staffan Johanssonin tultua Ruotsista päävalmentajaksi.

Ammattilaisuuden aika koetti kauden 2011 alusta. Satama otti pitkäaikaistavoitteekseen pelaamisen pääkiertueella ja siellä työpaikan säilyttämisen. 

Vaikka menestys Suomessa oli vähintään kohtuullista, Challenge Tourille saati ET:lle ei omin voimin ollut asiaa.

Pelaamisen ohella Satama opettaa Nurmijärvellä, GoGolfin lukijoille on luvassa video bunkkerilyönin perusteista

Pelaamisen ohella Satama opettaa Nurmijärvellä, GoGolfin lukijoille on luvassa video bunkkerilyönin perusteista

Teemu Tyry

2014 Henri Satama nosti päätään voittamalla  Finnish Tour Rankingin, sekä yhden kotimaan että ulkomaan kisan. 

”Pohjana tuolle nousulle oli se, että seurakaverini Tommi Ruissalo havaitsi svingissäni tiettyjä teknisiä kohtia, joita oli hyvä lähteä korjaamaan Tommin ja valmentajani Peter Hagströmin avulla. Muutoksia tapahtuikin, sain paremman tuntemuksen tekemisiini ja lyöntiin. Ajatus omasta svingistä parani merkittävästi”, Satama kuvailee.

Hän sai seuraavalle kaudelle seitsemän villiä korttia CT:lle, mutta ei onnistunut jatkamaan kehitystään. 

Edellinen voitto on Niitväljan Karikas-kisasta vuodelta 2018. Tällä kaudella Satamalla on hyviä sijoituksia Suomesta, mutta ei viidestä kisasta vielä voittoja.

Se, että hän sai Finnish Tourin johdolta kortin Itävallan kisaan lämmitti mieltä.

”Tämä kortti tuli iloisena yllätyksenä. On todella mukava päästä mittaamaan omaa osaamistaan ylemmällä sarjatasolla (CT). Saa samalla taas perspektiiviä siihen, missä maailmalla mennään.”

Suomalaisia on CT:n Itävallan kisassa mukana peräti kuusi.

Usko omiin kykyihin on tallella

33-vuotiaana Henri Satama on tilastojenkin mukaan golfarin parhaassa iässä. Kahdeksan ensimmäisen ammattilaisvuoden aikana hän on vielä jäljessä asettamaansa urasuunnitelmaa. Yhteistyökumppaneita on niukalti, alkukesästä hän meni naimisiin. 

Pelaamisella saaduilla tuloilla pystyy kattamaan vain pienen osan vuosittaisista elinkustannuksista.

Usean muun ammattilaisgolfarin tavoin myös Henri Satama on tehnyt opetustöitä kotikentällään Nurmijärvellä ja hakeutunut myös urheiluvälineliike Budget Sportiin välinemyyjäksi.

”Vaikka aikaa treenaamiseen ja pelaamiseen on toisinaan vähemmän ja resurssit niukkoja, koen olevani tehokkaampi harjoittelussa. Tavoitteena on edelleen menestys myös niillä paremmilla kiertuilla”, hän määrittää.

Peter Hagström toimi Henri Sataman vastuuvalmentajana 90-luvun alkupuolelta kauden 2017 syksyyn, jolloin Satama pestasi rinnalle myös Pasi Purhosen valmentajakseen.

”Halusin etenkin wedge-peliini parannusta. Pasi on tuonut paljon hyviä asioita tähän osaseen pelistä. Olemme myös kartoittaneet tarkasti täyden svingin ja löytäneet sieltä kehityskohteita.”

Itävallan kisa on ainakin toistaiseksi yksittäinen pisto ulkomaille. Henri Satama ei halua maalata tulevaisuuttaan golfarina ainakaan julkisesti liian isolla pensselillä.

Satama on kuulunut Srixonin välinetalliin jo usean vuoden ajan

Satama on kuulunut Srixonin välinetalliin jo usean vuoden ajan

Teemu Tyry

”Mun golfuran parhaita muistoja ovat junnuvuodet, kun Nurmijärvellä treenattiin ja kisattiin kavereiden kanssa. Niistä tapahtumista heräsi kilpailuvietti golfiin. Lisää virtaa sain ja saan edelleen itseni haastamisesta ja tietysti pärjäämisestä”, hän jatkaa.

”Toinen hyvin merkittävä kohta oli vuosi 2005, jolloin pääsin valmennusryhmien ulkopuolelta miesten maajoukkueseen. Siitä sain itseluottamusta ja palkinnon kovasta työstä. Intohimo tätä lajia kohtaan kasvoi entisestään. Nautin  suunnattomasti  siitä, että saan olla golfin kanssa tekemisissä ja kentällä.”

”Iloisuuden ja intohimon tunne kentällä on myös teema, jota aion Itävallan kisassa käyttää saadakseni itsestäni parhaan mahdollisen tuloksen”, Henri Satama muistuttaa haastattelun lopuksi itseään.

Muut suomalaispelaajat kisassa ovat Antti Ahokas, Oliver Lindell, Roope Kakko, Ossi Mikkola sekä Mikael Salminen.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa