Hyppää sisältöön

Hybridinurmi otettiin käyttöön Hirsalan uudella lähipelialueella

Uusi lähipelialue tarjoaa hybridinurmen ansiosta tasokkaat ja kovaakin käyttöä kestävät pinnat chippien ja alle 50 metrin matkalta tapahtuvien nostojen harjoitteluun

Oikea ruoho kasvaa tekonurmiverkon läpi eikä divotteja lennä lähestymislyönnneissä. Hybridinurmea käytetään Hirsalassa todennäköisesti jatkossa myös lyöntipaikoilla.

Hirsalan range avautui alkukauden kestäneen remontin jälkeen kesän toisella puoliskolla. Harjoitusviheriö sai samassa yhteydessä lisää kokoa ja muotoja. Uutuutena on Hirsalalle tyypilliseen kanervikkoiseen maastoon erittäin hyvin istuva lähipelialue.

Hirsalaan pelikierrokselle saaapuva pelaaja kävelee väkisinkin rangenvieritse matkallaan ykkösen tiille. Maisema on muuttunut edelliskaudesta edukseen.

Rangen takaosaansa kohden aiemmin vahvasti laskenutta aluetta on vastaanotettua maa-ainesta raaka-aineena käyttäen saatu maisemoitua silmää miellyttäväksi, sekä toimivammaksi.  

Hirsalassa lyödään rangella sekä ruoholta kuin myös matoilta

Hirsalassa lyödään rangella sekä ruoholta kuin myös matoilta

Teemu Tyry

Tekonurmesta valmistettuja kohdeviheriöitä on jo kolme. Range on täysmittaisena auki, vaikka viimeistelytöiden jälkeen valmista kokonaisuutta päästää arvioimaan vasta alkukaudesta 2022.

”Muotoiluun tulee vielä muutoksia, lisäksi saamme neljännen kohdeviheriön”, kertoo projektia johtava kenttämestari Janne Lehto.

Hän on erityisen tyytyväinen kohdeviheriöiden tekonurmimateriaaliin, sandwich-malliin, johon oleellisena osana kuuluu vaimennusmatto.

”Pallot spinnaavat ja käyttäytyvät pudotessaan pitkälti samoin kuin varsinaisen kentän viheriöillä. Tästä olemme jo saaneet paljon positiivista palautetta”, Lehto jatkaa.

Lyöntimatka rangen päähän ja lyöntipaikkojen määrä (25) ovat pysyneet ennallaan. Tilaa ei edelleenkään ole yhtään liikaa. Rangen kentästä erottavia verkkoja on remontin yhteydessä korotetttu turvallisuuden parantamiseksi.

Hybridinurmi pidentää pelikautta ja pitää pinnat kunnossa 

Rangen jäädessä vasemmalle samalla puolella eteen pulpahtaa kuin tyhjästä lähipelialue, jota on kauempaa vaikea kanervikosta erottaa.

Se koostuu tyylikkäät muodot omaavasta kohdeviheriöstä, jonka ympärillä on tilaa chippailla, harjoitella viheriöbunkkerista, sekä kehittää taitoja lähestymislyönneissä maksimissaan 40-45 metrin matkalta.

Teemu Tyry

”Luonnonmukaisuus, alueen kanervikon säilyttäminen sitä poistamatta tai tappamatta oli suunnittelun ja toteutuksen päällimmäinen lähtökohta”, kertoo Lehto.

Hirsala on yhdessä SHG:n kanssa ensimmäisiä golfkeskuksi Suomessa, jossa on otettu kayttöön ”hybridinurmi”.

Sen rakenne on yksinkertainen.

”Kylvetyn ruohon päällä on keinonurmesta rakennettu verkko. Oikea ruoho kasvaa keinonurmen lävitse. Kauden eri aikoina tämän hybridinurmen koostumus luonnollisesti muuttuu varsinaisen ruohon kasvun määrään mukaan”, Lehto kuvailee yhdistelmän toimivuutta. 

Kaikilla lähipelialueen lyöntipaikoiksi rakennetuilla alueilla on hybridinurmea. 

GoGolfin vierailun aikana elokuussa luonnonurmi pukkasi vielä harvakseltaan keinonurmiverkon lävitse. Pelattavuudeltaan se oli tällöinkin erinomainen, toki mattopohjansa vuoksi perinteistä ruohoa kovempi, tavanomaista helpompi. 

Hybridinurmen koostumus vaihtelee kauden aikana riippuen siitä, kuinka vahvana oikea nurmi kasvaa keinonurmiverkon lävitse

Hybridinurmen koostumus vaihtelee kauden aikana riippuen siitä, kuinka vahvana oikea nurmi kasvaa keinonurmiverkon lävitse

Janne Lehto

Janne Lehdon myöhemmin ottamassa kuvassa ruohopinta on tuuhea ja tasainen.

Hybridiin käytetty keinonurmi on tanskalaista alkuperää ja hinnaltaan varsin kohtuullinen

”Se on kehitetty sopivaksi pohjoismaisiin olosuhteisiin. Divotteja ei hybridimallissa lentele. Alue, joka kovassa käytössä olisi muutamassa päivässä lyöty puhki, säilyy kunnossa”, Lehto muistuttaa päällimmäisestä hyödystä.

Hirsalassa on jo suunniteltu hybridinurmen viemistä myös tiiauspaikoille.

”Sininen tiiauspaikka olisi tähän luultavasti paras. Uskomme pystyvämme hybridinurmen avulla parantamaan lyöntipaikkojen kokonaislaatua ja pidentämään laadukkailta pelipinnoilta pelattavaa kautta lähipelialueen lisäksi myös varsinaisella kentällä”, Lehto visioi.

Harjoitusalueen  bunkkerin sivuseinä rajautuu kallioon, joka ei kuitenkaan ole lyöntilinjalla

Harjoitusalueen bunkkerin sivuseinä rajautuu kallioon, joka ei kuitenkaan ole lyöntilinjalla

Teemu Tyry

Uutta lähipelialuetta voi kuvata luonnonkauniiksi ja idylliseksi. Ehdottomasti pysähtymisen arvoinen kohde ennen kierrosta suoritettavaan lämmittelyyn ja fiilistelyyn.

Chippaamista pidemmiltä matkoilta lyöntisektori viheriölle on pienen tilan vuoksi melko kapoinen, joka rajoittaaa harjoittelijoiden määrää etenkin eri matkoilta.

Harjoitusviheriöllä kolme osaa

Hirsalan puttiviheriö oli jo ennen remonttiaan suuri. Muutostöiden jälkeen sillä on kokoa peräti 1 100 neliötä. Viheriön laajennus mahdollisti alueen jakamisen kolmeen muodoltaan ja käytöltään toisistaan poikkeavaan lohkoon.

Hirsalan uudistettu harjoitusviheriö nousee uudistusten johdosta entistä vankemmin maan parhaiden joukkoon

Hirsalan uudistettu harjoitusviheriö nousee uudistusten johdosta entistä vankemmin maan parhaiden joukkoon

Teemu Tyry

”Viheriöllä on suuri, melkoisen tasainen osio jossa harjoittelija tai kierrokselle lähtijä voi keskittyä perusasioihin putissa, tai nopeuksien hakemiseen.”

”Yksi viheriön kulmista on erotettu harjoitteluun, jossa voi olla omassa rauhassaan”, Lehto valottaa suunnittelun ja toteutuksen tavoitteita.

Hirsalan kenttä  tunnetaan keskimääräistä muodokkaamimista viheriöistään, jotka tuottavat haasteita omien pelaajien lisäksi etenkin vieraille. Kolmas osa harjoitusviheriöstä onkin kentän olosuhteiden tapainen, muodoiltaan kumpuinen ja putattavuudeltaan vaativa.

Hirsala Golf

Etsi luettavaa