Hyppää sisältöön

Jon Rahm US Openin sankari: ”Tämä voitto on Seve Ballesterokselle”

Jon Rahmin isänpäivään tuli lisää juhlamieltä major-voiton kautta. Mukana juhlassa vaimo Kelly Cahill sekä pari viikkoa ennen Mstersia syntynyt poika Kepa Rahm

26-vuotias Rahm upotti kahdella viimeisellä viheriöllä 7,2 ja 5,4 metrin mittaiset birdieputit nousten US Openin kaikkien aikojen ensimmäiseksi espanjalaisvoittajaksi.

Torrey Pinesin kentällä San Diegossa pelattiin odotusten mukaisesti hyvin dramaattinen viimeinen  US Openin kisapäivä.
Louis Oosthuizen, Mackenzie Hughes ja Russell Henley jakoivat ennen sunnutain kierrosta johtopaikkaa tuloksella -5.

Yhteensä 14 pelaajaa oli neljän lyönnin sisällä ja  yhteistuloksessa alle parin.
Kilpailun suurin ennakkosuosikki,  Jon Rahm oli kuudentena kolme lyöntiä kärkikolmikosta.

Jännitys tiivistyi heti kärkiryhmien päästyä matkaan. Kun viimeinen parivaljakko Louis Oosthuizen – Mackenzie Hughes oli pelannut kuusi reikää, peräti kymmenen pelaajaa oli yhden lyönnin erolla tuloksissa -4 ja -3.

Kierroksen toisella puoliskolla alkoi tapahtua romahtamisia kärjessä.
Mackenzie Hughesin pallo jäi puuhun, ja se tunnistettiin. Dropin jälkeen korttiin merkittiin tupla, joka aloitti 11:lla kanadalaisen alamäen.

Kahdeksannella reiällä lähes hole-in-onen tehnyt ja lyönnin johtoon siirtynyt Bryson DeChambeau putosi kolmen reäiän (11-13) jaksossa kahden bogeyn ja tuplan myötä kauas kärjen taakse. Sisääntulon romahdus huipentui 17:lle, jossa DeChambeau teki tuplaparin, ja sai yhdeksikölle kokonaissaldon 8 yli, pelattuaan tätä ennen yli 30 reikää ilman yhtään bogia.

Bighitterin menestysmahdollisuudet kaatuivat lähinnä avauksiin, joita hän viljeli pelistrategiansa mukaisesti   väylästä  oikealle vasemman puolen out-rajoja ja esteitä vältellen.

Samoin kävi hetkeä myöhemmin Rory McIlroylle, jonka mahdollisuudet menivät surkeaan puttipellin sekä 12:n reiän tuplaan hieman epäonnisten bunkkerisekoilujen vauhdittamina.

Louis Oosthuizenin kakkostilojen sarja majoreissa ja PGA Tourilla jatkuivat

Louis Oosthuizen  karkasi vaihihkaa kahden lyönnin karkumatkalle. DeChambeaun ja McIlroyn romahdusten jälkeen hänen ainoa uhkaajansa oli Jon Rahm. 
Viidesti majoreissa toiseksi sijoittunut Oosthuizen puolitti johtonsa  12:n bogeyllaan.  Tähän mahdollisuuteen tulisieluinen taistelija tarttui, ja teki sen upealla tavalla.

Hän upotti 17:lla birdieputtinsa yli seitsemän metrin matkalta nousten jo tasoihin kolme ryhmää takanaan pelanneen Oosthuizenin kanssa.
Viimeisellä Rahm oli ”zonessa” jonka avulla hän rakensi birdiepaikan itselleen 5,4 metrin päähän ja upotti yleisön täysin villiten putin, joka vei hänet lyönnillä johtoon.

Paineet siirtyivät Oosthuizenille. Etelä-Afrikkalaisen kakkostilojen määrän kasvaminen viidesta kuuteen majoreissa sai lähes lopullisen siunauksensa jo 17:lla, jossa Oosthuizen löi avauksensa estealueelle, otti sieltä dropin ja teki bogin.

Päästäkseen edes uusintaan  Rahmin kanssa Oostuizenin olisi pitänyt tehdän viimeiselle (par-5) eagle. Tämä ei ollut lähelläkään, Oosthuizen kavensi birdiellään kuitenkin  eron lopulta yhteen lyöntiin.
Rahmin voittotulos oli -6.

Kakkostila oli Oosthuizenille majoreissa uran kuudes.  Hän voitti ennen meneillään olevaa putkea The Openin St.Andrewsissa vuonna 2010.

Louis Oosthuizen muistetaan viikonlopun jälkeen entistä vahvemmin majorien ikuisena kakkosena, sekä huippuna, joka on voittanut PGA Tourilla lähes 26 miljoonaa taalaa, mutta ei yhtään kilpailua USA:ssa

Louis Oosthuizen muistetaan viikonlopun jälkeen entistä vahvemmin majorien ikuisena kakkosena, sekä huippuna, joka on voittanut PGA Tourilla lähes 26 miljoonaa taalaa, mutta ei yhtään kilpailua USA:ssa

GETTY IMAGES

US Open oli  Oosthuizenille uran 200:s kilpailua PGA Tourilla. Kakkostiloja on majorit huomioiden tuossa määrässä hämmästyttävästi 11. USA:ssa hän ei ole pääkiertueen kisoja voittanut

Jon Rahm rakastaa Torrey Pinesia

Arizona State Universityssa neljä vuotta opiskellut Rahm siirtyi ammattilaiseksi kesällä 2016.

PGA Tourillä hän voitti ensimmmäisen  kerran alkutalvesta 2017 , samalla Torrey Pinesin kentällä jossa nyt tuli majorin ykköstila.

Torrey Pinesin golfkeskus ja San Diego ovat pitkään olleet Rahmille USA:ssa lähes pyhiinvaelluskohde.
Hän kosi vaimoaan Kelley Cahilia Torrey Pinesissa, jossa kahden voittonsa välissä on  ehtinyt sijoittua PGA Tourin kisassa myös toiseksi ja seitsemänneksi. 

”Tämä seutu tuo aina mieleeni kotimaisemani Barrikan kaupungissa, Espanjan Baskimaalla. Tulen hyvälle tuulelle ja viihdyn erinomaisesti”, Rahm kertoi US Openin jälkeen voittohaastattelussa.

Jon Rahm on lapsuudestaan asti ollut suuri Seve Ballesteroksen fani. Hän on useasti muistuttanut ensimmäisestä golfkokemuksessaan Ryder Cupista 1997, jossa Ballesteros oli kapteenina Espanjan Aurinkorannikolla Valderraman kentällä, ja tuleva US Openin voittaja isänsä kanssa katsomossa.
Rahmilla on lähes poikkeuksellinen muisti, sillä hän oli kisan aikana kuukautta vaille kolmen vuoden ikäinen.

”Halusin pyhittää tämän voiton Sevelle, joka niin kovasti metsästi US Openin ykköstilaa, mutta ei koskaan tätä unelmaa onnistunut toteuttamaan”, Rahm kunnioitti kolmasti  Open Championshipin ja kahdesti The Mastersfin voiton napannutta Euroopan golfin ikonia, joka menehtyi  toukokuussa 2011.

Seve Ballesterokselle US Openin kapeat väylät ja pitkät karheikot olivat vaikea yhdistelmä

Seve Ballesterokselle US Openin kapeat väylät ja pitkät karheikot olivat vaikea yhdistelmä

GETTY IMAGES

Rahmissa ja Ballesteroksessa on merkittäviä yhtenäisyyksiä pelaajina. Loistavat kädet ja lähipelissä magiikkaa, perääntamattomuutta ja  joka yhdessä peräänatamattomuuden kanssa on tuonut Rahmille jo useita voittoja. 
Kisan ja voiton hetkien tuuletuksissa Rahm  on saaanut  paljon vaikutteilta Ballesterokselta, joko oli yleisön sytyttäjä luojan armosta.

Sevelle sekä US Open, kuin myös PGA Championship olivat todella vaikeita rasteja. US Openissa hän oli vain kolmasti kymmmenen joukossa (kolmas, neljäs ja viides),  PGA Championshipissa määrä jäi kahteen. 
”Tilavammat” kentät Augusta National Mastersin isäntänä, sekä The Openin linksit olivat Ballesteroksen parhaita metsästysmaita.

Espanjalaisille Jon Rahmin ykköstila oli ensimmäinen US OPenissa, ja yhdeksäs kaikki majorit huomioiden.
Ballesteroksen (5) lisäksi Jose-Maria Olazabal on juhlinut kahdesti Augusta Nationalilla The Mastersia, Sergio Garcia yhden kerran.

Tulospalvelu

Etsi luettavaa