Kalle Samooja kahdeksas Dubaissa – Tapio Pulkkasen kausi jatkuu ET:n finaalikilpailussa

Kalle Samooja teki riittävän määrän birdejä

Tanskan JB Hansen (-23) saavutti lähes virheettömällä pelillä uransa toisen voiton pääkiertueella. Kalle Samooja sortui sunnuntaina neljään bogiin. Myös Mikko Korhonen jäänee niukasti ulos finaalikisasta.

Dubai Championshipissa vietettiin kisan päätteeksi taas tanskalaisjuhlia. JB Hansenin (-23) voitto oli juuteille neljäs kymmenessä viimeisessä kilpailussa. Voitto nosti Hansenin myös DP World Tour Championshipiin, mihin mahdollinen toiselle sijalle jääminen kolmen miehen uusinnassa ei olisi riittänyt.

Hansenin voittomarginaaliksi tuli näet yksi lyönti, toisen sijan jakoivat Bernd Wiesberger (-22) sekä Francesco Laporta (-22).
”Tämä voitto merkitsee minulle valtavan paljon. Oli upeaa, että perheeni oli sitä täällä juhlistamassa”, ensimmäisen ykköstilansa edelliskaudella Etelä-Afrikassa saavuttanut Hansen iloitsi.

Hansen on vieraillut myös Suomessa. Amatöörinä hän voitti Erkko Trophyn, ammattilaisena Hansen on hakenut vauhtia isompiin kehiin ET:lta pudottuaan Vierumäen CT-kisasta.

Tapio Pulkkasen virheettömyys tuotti tarvittavan tuloksen

Tapio Pulkkanen pelasi toukokuusta eteenpäin uudella tasolla. 19 kisaa, joissa 14 kertaa jatkoon. Toinen sija Tsekissä ja kolmas Teneriffalla

GETTY IMAGES

Suomalaisista ainoana ET:n finaalikisaan, DP World Tour Championshipiin pääsee urallaan ensimmäistä kertaa Tapio Pulkkanen
Viimeisenä päivänä Hattu-Tapiolla ei ollut paljoa tehtävissä. Hän oli kisassa sijaluvulla 50:s, kärki oli kaukana. Pieni nousu tuloslistalla varmisti paikan tuloksin 70-67-70-68,-13.
Lopullinen sijoitus oli 44. Pääsy finaalikisaan ei jäänyt yhdestä lyönnistä kiinni, silti viimeisen viheriön päivän neljännen birdieputin upottaminen oli upea kruunaus syyskauden mainioille peleille, josta Pulkkanen saa komean bonuksen kivuttuaan finaaliin.

”Oli varsin hyvä, tasainen kierros. Selvisin ilman bogeja, joka on aina upeaa. Tuhlasin kierroksen puolivälissä birdiepaikkoja, mutta maino lopetus lämmittää”, Pulkkanen viestitti jännitettyään kisan ollessa kesken kautensa jatkumista.

Race to Dubai -listalla Pulkkanen on 52:s, joka riittää varmuudella torstaina käynnistyvään kisaan pääsemiseksi.

Kolmen putin viheriöt ja neljä bogia veivät Samoojan mahdollisuudet

Kalle Samoojalla oli erinomaiset mahdollisuudet nousta tarvitsemalleen toiselle sijalle vielä kentän 13:lla hänen lyötyään par-viitosella toisen lyönnin viheriölle.
Birdie olisi vienyt turkulaisen tilanteeseen -21 ennen viittä viimeistä. Samooja otti kuitenkin yli 10 metrin matkalta kolme puttia.

Seuraavalla (par-3) avaus jäi väärälle puolelle viheriötä. Toinen kolmeputtinen pudotti hänet kauas kärkikolmikosta.

Yhteistuloksella (67-64-68-70,-19) sijaluvuksi tuli jaettu kahdeksas, joka nosti häntä Race to Dubain lopullisella listalla sijalle 73.
Viimeisen kisan suoritus oli silti eittämättä yksi parhaita kaudella, jossa parhaat tulokset ja mahdollisuudet menestykseen olivat sen ensimäisellä puoliskolla.

Sunnuntaina jossiteltavaa jäi bogien määrään, joka oli neljä. Kärkitusinan muut 11 pelaajat selvisivät keskiarvona alle yhdellä bogilla (9 bogia, yksi tupla).
Voittaja JB Hansenin lisäksi ilman bogia kärkimiehistä kiersi kolme muuta pelaajaa.
Koko kilpailussa Hansen teki vain yhden bogeyn, Kalle Samooja peräti kahdeksan.

Kalle Samooja: ”Tilastollisesti kausi oli hyvä”

Kalle Samooja on pelannut kolme kautta ET:lla ja ollut voittotaistossa niistä jokaisena onnistumatta vielä lopullisessa läpimurrossa

Samooja ei kisan jälkeen ollut kallella kypärin, vaikka viikko finaalikisassa olisi toki maistunut.
 ”Mies oli hyvällä peli-ilmeellä liikenteessä ja fokus oli hyvä. Veto tuntui ehkä jopa viikon parhaalta”, Samooja ynnäsi viimeistä kierrostaan

”12 reikää meni niin, että peli oli ihan hanskassa. 13:lla ohi mennyt ”birkku” oli vähän kolaus momentumille ja varsinkin 14:n bogi perään.”
”En oikein saanut enää sitten paikkoja luotuja. Vikalle hyvä birdie ja sijoitus kympin joukkoon. Aika mones jo tähän kauteen”, ennätyksellisesti viisi top 10 -sijoitusta napsinut peluri sanoi.

Samooja sijoittui koko kauden tuloslistalla 73:nnelle sijalle, joten finaalipaikka jäi tällä kertaa haaveeksi. Kokonaisuutena hän kertoi olevansa kauteen kohtalaisen tyytyväinen.
”Miksi paikka finaaliin ei auennut, selittyy lähinnä sillä, etten isoissa kisoissa saanut tarpeeksi hyvä tuloksia.”

Samoojan lyöntikeskiarvo ja puttimäärät olivat hänen European Tour -uransa parhaissa lukemissa.
”Alkukausi oli vahvaa, mutta jälkimmäisellä puolikkaalla Tokion jälkeen en päässyt oikein enää samalle tasolle. Tilastollisesti kausi oli varsin hyvä. Tärkeimmät pilarit pallonlyöminen ja putti olivat
koko kauden ajan varsin hyvää”, hän analysoi tiedotteessaan.

”Nyt otetaan huilia ja katsotaan, milloin seuraava kausi startataan.”

Mikko Korhonen ei löytänyt isoa vaihdetta sunnuntaille

Samoojan tavoin myös Mikko Korhosen kausi tulee päättymään, mikäli ET:n viimeisestä kisasta ei tule viime hetkillä poisjääntejä.
Korhonen pelasi kierrostulokset  68-70-66-69,-15 ja oli kisan tuloslistalla 24.

Race to Duban listasijoitus on 56:s. Sunnuntaina hän olisi tarvinnut oletettavasti kolme lyöntiä paremman tuloksen. mikäli ennakoidusti 54 parasta listalta mahtuu mukaan.

”Ei voi olla pettynyt. Ihan ok peliä sillä, mitä nyt oli antaa. Väsymys tuntuu kropassa pitkän kauden jälkeen. Yleensä on aina vähän sama fiilis marraskuussa.”
”Entistä parempaan kuntoon täytyy itsensä laittaa tuossa kisatauon aikana. Nyt oli pari viimeistä päivää henkisesti kiva pelata, kun osasi ottaa rennommin”, Korhonen kommentoi kilpailuaan.

Koko kauden keskiarvo kierrosta kohden oli 69,98 lyöntiä –  uran paras. Kärkikymmenikköön hän ylsi 19 startissaan neljästi, ollen kahdesti kolmas lyönnin päässä voittajasta.

Sami Välimäen kortissa totutun paljon väriä

Sami Välimäen parhaaksi sijoitukseksi kalenterivuoden 2021 aikana jäi 21.

ET:n kauden tulokas 2020 oli sekä Suomessa kuin myös European Tourilla päättyvällä kaudella suurimpia pettymyksiä. Hän pääsi jatkoon viimeisessä kisassaan pelaten kaksi ensimmäistä kierrostaan voittaja JB Hansenin kanssa. Tuloskortti oli, kuten läpi kauden, erittäin kirjava.

Kierrostuloksin 71-68-70-73,-6  Sami Välimäki päätyi sijalle 64. Birdejä oli vain kolme vähemmän kuin Hansenilla, bogeja kymmenen, tuplia ja triploja molempia yksi.
Race to Dubai -listalla hän oli 159:s.

Maailmanlistalla vuodenvaihteessa sijalla 69:s ollut pirkkalalainen on viikonlopun jälkeen sijalla 210.
Välimäki ei osallistu kalenterivuoden 2021 loppusyksyn kisoihin, jotka avaavat uuden nimen saavan kiertueen ohjelman.