Hyppää sisältöön

Liiku oikeassa järjestyksessä

Oikea liikejärjestys on svingin kulmakiviä.

Tämä on kolmas ja viimeinen osa sarjaa, jossa svingiremontin sijaan keskitytään parantamaan lyöntiä osa-alue kerrallaan. Tällä kertaa aiheena on liikejärjestys. Juttu on julkaistu alunperin GoGolfin numerossa 2/21.

Liian moni ajattelee kehittymisen golfissa olevan mahdollista vain totaalisen svingiremontin kautta. Totuus on kuitenkin se, että omaa liikettä voi ja kannattaa kehittää koko ajan. 

Jokaisen svingi elää ja muuttuu käytännössä jatkuvasti, joten on tärkeää huolehtia siitä, että oma liike on matkalla kohti parempaa. Jatkuvalla svingin kehittämisellä peruskonseptien kautta voi välttää täysremontin.

Liikejärjestys on kolmesta peruskonseptista kaikkein tärkein. Oikea liikejärjestys yhdessä paineen siirtymisen kanssa tuottavat hyvän tekniikan.


Juttusarjan muut osat


Moni golfari yrittää epätoivoisesti hallita svingiään ”manuaalisesti”, esimerkiksi työntämällä käsiä väkisin eteenpäin ennen osumaa. Tavoite on hyvä: saada varsi nojaamaan hivenen eteenpäin, jotta osumaan tulee painetta eli pallo lähtee terävämmin liikkeelle.

Manuaalinen tekeminen ei ole koskaan kuitenkaan toiminut luotettavasti ja tuskin toimii tulevaisuudessakaan. Panostamalla sen sijaan paremman liikejärjestyksen opetteluun golfari huomaa tekniikkansa paranevan. Siis enemmän painetta ja vähemmän koukkausta osumahetkellä.

  • Mainos: Syksyn ja talven golfkurssit varataan nyt. Osoitteessa golfvalmennus.fi löydät kattavan golfkurssitarjonnan eritasoisille pelaajille.

Matkitaan parhaita

Annetaan maailman parhaiden näyttää mallia ja katsotaan, minkälaista liikerataa he käyttävät.

Erik van Rooyenin lähtee liikkeelle rintarankaa kiertämällä.

Erik van Rooyenin lähtee liikkeelle rintarankaa kiertämällä.

Getty Images

Eteläafrikkalainen Erik van Rooyen on aloittanut svinginsä kiertämällä rintalastaa. Samalla painetta on siirtynyt oikealle ja liikevoima avustaa käsivarsien svingaamista. 

Backsvingin lopussa rintalastan kierto on vetänyt mukanaan ensin keskivartalon ja sitten lantion.

Laajassa taakseviennissä rintarankaa ovat seuranneet keskivartalo ja sitten lantio.

Laajassa taakseviennissä rintarankaa ovat seuranneet keskivartalo ja sitten lantio.

Getty Images

Downsvingissä järjestys on vaihtunut alhaalta ylös: nyt lantio vetää. Huomaa kuinka vyönsolki osoittaa jo vasemman jalan varpaiden yli. Perässä seuraavat ensin kyljet ja sitten rintalasta. Kaikki kolme kerrosta erottuvat selkeästi toisistaan.

Downsvingissä liikejärjestys on päinvastainen.

Downsvingissä liikejärjestys on päinvastainen.

Getty Images

Liikejärjestysharjoite

Aloitetaan paremman liikejärjestyksen harjoittelu jakamalla golfarin vartalo kolmeen kerrokseen. Alin kerros on lantio, sen päältä löytyvät kyljet ja ylimpänä rintalasta.

Sari Kettunen

1. Backsvingissä parhaat golfarit antavat ylimmän kerroksen (rintalastan) kierron vetää mukanaan toista kerrosta (kylkiä), joka puolestaan vetää mukanaan alinta kerrosta (lantiota). Näin syntyy ketjutus, joka tuottaa latausta backsvingiin. 

Lataus seuraa siitä, kun kerrokset kiertyvät oikeassa järjestyksessä ja tahdissa. Huomaa, että kyse ei ole lantiolla vastustamisesta, mitä moni yrittää tehdä.

Haluat saada lantion kiertymään kunnolla backsvingissä, mutta koska ylävartalolla on pidempi matka kuljettavana, oikea järjestys on ylhäältä alas. Hyvässä backsvingissä rintalastan kierto vetää kyljet ja lantion täyteen kiertoon.

Sari Kettunen

2. Suunnanvaihdossa eli downsvingin alkaessa liikejärjestys vaihtuu kulkemaan alhaalta ylös. Se onnistuu helpommin, jos backsvingissä on ollut oikea järjestys. Nyt lantio lähtee kiertämään, mikä vetää ensin kyljet kiertoliikkeeseen ja sen jälkeen rintalastan. Lopuksi tulevat hartiat ja käsivarret.

Harjoittele järjestystä ilman mailaa. Samalla kun annat käsivarsien lähteä svingaamaan ja painon siirtyä oikealle jalalle, tunne kuinka rintalasta lähtee kiertymään. Backsvingin aikana anna rintalastan kierron vetää mukanaan ensin kyljet ja sitten lantion.

Sari Kettunen

3. Downsvingissä tehtäväsi on kiertää koordinoidusti aloittaen ensimmäisestä kerroksesta. Osumaan mennessä lantio on vetänyt kyljet ja rintalastan mukanaan siten, että ne ovat jo auki eli osoittavat vasemmalle kohteesta, mutta hartiat ovat kutakuinkin linjassa.

Kerrosten riittävä erottuminen toisistaan lienee hankalimpia opittavia asioita klubipelaajalle. Harjoittelulla asian koordinointi kuitenkin paranee varmasti ja sillä on potentiaalisesti iso vaikutus svingin toimivuuteen.

Antti Vaalas opettaa GoGolfin eri kentillä ja rangeilla sekä GoGolf Loungessa, Espoon Kerassa. Tutustu Antin opetustarjontaan osoitteessa golfvalmennus.fi

Etsi luettavaa