Hyppää sisältöön

Miesten ja naisten tasoituksissa suuri ero ensimmäisen kauden jälkeen

Naisten ja miesten tasoituksissa on ensimmäisen kauden jälkeen keskimäärin varsin suuri ero

GoGolf uutisoi viikolla ruotsalaisesta ensimmäisen kauden naispelaajasta, jonka tasoitus on 0,9. Golfliiton tilastot kertovat, onko Suomessa vastaavia lajin helppouden jo ensimmäisenä kautena oivaltaneita mailataitureita.

Ruotsissa on syystäkin ihailtu ja ihmetelty 17-vuotiaan salibandya ylimmällä sarjatasolla pelaavan Frida Tjäderin ällistyttävän nopeaa kehittymistä green cardin suorittamisen jälkeen.
Kesäkuussa peliluvan saanut nuorukainen pelasi yhteensä 45 kertaa ja pudotti yhtä monta kertaa tasoitusta, joka lokakuun toisella puoliskolla oli luvuissa 0,9.

Artikkeli löytyy täältä: Kaikkien aikojen ennätys – ruotsalaisen salibandypelaajan tasoitus putosi neljässä kuukaudessa lukuun 0,9

Kuinka yleisiä sitten ovat vastaavat sankaritarinat? Mikä on keskimääräinen tasoitus ensimmäisen kauden pelaajilla? Onko sukupuolien välillä eroavaisuuksia?
Kysyimme asiaa Golfliiton asiantuntija Mika Wikströmiltä, joka kaivoi tilastot esiin.

Miesten ja naisten tasoitusten välillä merkittäviä eroja

Liiton keräämien tietojen mukaan suomalaisissa golfseuroissa on  kaudella 2021 yhteensä 15 656 uutta henkilöä joille on kirjattu tasoitus. Joukossa saattaa Wikströmin mukaan olla pelaajia, jotka ovat aktivoineet tasoituksensa yhden tai useamman vuoden jälkeen.

Keskimääräinen tasoitus oli 40,3. 
Miesten ja naisten välinen ero luvuissa on suuri, mutta ei välttämättä edes yllättävä. 

Miesten ja poikajuniorien keskimääräinen tasoitus on ensimmäisen kauden jälkeen 37,8.
Naisilla ja tyttöjunioreilla keskiarvo nousee reippaasti, 48,1.

Syitä tähän on varmasti monia, allekirjoittaneen valistunut veikkaus oman valmennustoiminnan pohjalta on se, että naiset käyvät ahkerasti kursseilla, mutta pelaaminen green cardin suorittamisen jälkeen on keskimäärin vähäisempää kuin miehillä.

Singel-tasoitus on harvojen herkkua

Kun kaikki ensimmäisen vuoden tasoitukset pistetään paremmuuden perusteella järjestykseen, selviää kuinka aikaa vievää pelitason kehittäminen on. 
Golfliiton tilastojen mukaan Suomessa oli kaudella 2021 vain kaksi pelaajaa, joiden tasoitus päätyi singel-lukuun. Molemmat olivat miehiä tai poikajunioreita.

Alin ensimmäisen kauden pelaajan tasoitus on 8,2. Listalla toisena olevan 9,3.
Kymmenen ensimmäisen joukkoon pääsee tasoituksella 13,1. Keskiarvoksi kärkikymmenikölle tulee 11,5.
Oma veikkaukseni ennen listauksen näkemistä oli, että singelimiesten määrä olisi noussut reilusti toiselle kymmenelle.

Suomen ja Ruotsin välisessä vertailussa naisten kärjen osalta vuosi 2021 oli murskaava länsinaapurien eduksi. Göteborgin lähistöllä taitojaan kehittänyt Frida Tjäder (0,9) on toki omalla poikkeus, jollaisia tulee aniharvoin.​

Suomessa alin naisen, tai tyttöjuniorin saavuttama tasoitus oli päättyvällä kaudella peräti 18,8. 
Luku on hämmästyttävän korkea senkin johdosta, että golfin pariin on viimeisen kahden kauden aikana hakeutunut tavanomaista huomattavasti enemmän naisia ja tyttöjä, joilla on pohjaa myös muista mailapeleistä.

Ongelmaa tämän tilaston suhteen on täysin turhaa lähteä rakentamaan.

Pidempään golfia pelaavat tietävät, että oman optimitason saavuttaminen lajissa kestää varsin pitkään. Keski-ikäisenä aloittanut pelaa usein elämänsä parasta golfia lähestyessään keskimääräistä eläkeikää, melkoinen osa jopa työuransa jälkeen.

Etsi luettavaa