Hyppää sisältöön

Miksi golfkatsojat eivät protestoi hidasta peliä vastaan?

Bryson DeChambeau on antanut kasvot hitaalle pelille.

Golfia paikan päällä seuraavat voisivat ottaa kantaa hitaaseen peliiin. Alkuun vaikka hiljaisesti, kirjoittaa GoGolfin Jussi Miettinen.

SEURASIN ELOKUUN alussa Vierumäellä neljä päivää Challenge Tourin kisaa. Se oli välillä pitkästyttävää puuhaa, koska joillakin pelaajilla kesti liian kauan saada pallo liikkeelle. Hidas peli on ongelma myös pääkiertueilla, mutta onneksi äänet huippupelaajien pelinopeuden lisäämisestä ovat voimistuneet ja kiertueet ovat ryhtymässä toimiin.

Aiemmin tällä viikolla European Tour kertoi neljän kohdan suunnitelmastaan, jossa puututaan hitaaseen peliin esimerkiksi kovemmin rangaistuksin. Jatkossa hitaaksi tunnetut pelaajat ovat erityistarkkailussa, sakot ovat entistä tuntuvampia ja rankkareita aiotaan jakaa aiempaa helpommin.

Suunta on oikea!

KOVAÄÄNISESTI HIDASTA peliä European Tourilla on vastustanut Edoardo Molinari, joka teki huhtikuussa poikkeuksellisen liikkeen: hän julkaisi monien harmiksi twitter-tilillään kuvan European Tourin listauksessa, jossa näkyy, keitä pelaajia on huomautettu ja sakotettu hitaasta pelistä.

Pelaajien lojaalisuus hitaita pelaajia kohtaan on ollut tähän mennessä suurta, eikä tiettävästi kukaan muu ole aiemmin vuotanut kyseistä listaa julkisesti esiin.

Kiertueen väkeä ja tietenkin hitaita pelaajia Molinarin rohkea temppu ei ainakaan alkuun miellyttänyt, mutta se on johtanut toimiin.

”Juttelin Edoardon kanssa lyhyesti asiasta (twiitistä) jälkikäteen, ja vaikka en välttämättä ollut samaa mieltä hänen valitsemansa tavan kanssa, hän oli täysin oikeassa ottaessaan ongelman tiukasti esiin”, European Tourin toimitusjohtaja Keith Pelley on sanonut.

Molinari otti European Tourin uudet säännöt kiitollisena vastaan, vaikka vähättelikin (turhaan) twiitissä omaa merkitystään asiassa.

ON HIENOA, että pelaajat itse ovat ottaneet asian esille, mutta myös golfia seuraava yleisö voisi tarttua toimeen ongelman kitkemiksi. Heillä on siihen oikeus, sillä ilman huippugolfia seuraavaa yleisömassaa golfkisoilla ei ole sponsoreita ja ilman sponsoreita golfilla ei tienata miljoonia.

Toistaiseksi suuri yleisö on tyytynyt ottamaan kantaa lähinnä sosiaalisessa mediassa, mutta kilpailuissa protesteja ei olla nähty toisin kuin monessa muussa lajissa, jossa fanit ottavat kantaa painokkaasti, jos jokin asia ei heitä miellytä,

Esimerkiksi jalkapallossa ajan pelaaminen oli aiemmin yleistä. Johtotilanteessa palloa potkittiin rajan yli tai omalle maalivahdille, joka piti sitä hetken hallussaan, pomputteli maahan aikansa ja laittoi pallon vasta sitten kaikessa rauhassa peliin.

Aikansa tätä sirkusta seurattuaan yleisö kyllästyi ajanpeluuseen ja palkitsi sen vihellyskonsertilla. Sääntöjä on sittemmin muutettu, eikä maalivahti saa enää ottaa palloa käsiinsä, mikäli oma pelaaja syöttää sen hänelle jalalla.

Konservatiivisessa golfissa buuausta ja huuteluja ei perinteisesti olla totuttu näkemään, mutta katsojilla on muitakin tapoja ottaa kantaa asiaan.

Mikäli riittävän suuri joukko yleisöstä pukeutuisi kisapaikalle nopeaan peliin kehottavaan t-paitaan, ehkä se laittaisi vauhtia myös hitaalle pelille kasvonsa antaneiden Bryson DeChambeaun, Jason DaynJordan Spiethin ja J.B. Holmesin peliin.

Sosiaalinen paine on varmasti tehokkaampaa paikan päällä kuin sosiaalisessa mediassa. Ja mikäli hiljainen protesti ei toimi, voitaisiin seuraavaksi ottaa käyttöön äänekkäämmät keinot.

Vihellyskonsertti golfkentällä? Miksei, jos mikään muu ei auta.

Kirjoittaja on GoGolfin päätoimittaja.

Etsi luettavaa