Hyppää sisältöön

Myytti murskaksi – miten kovaa siitä mailasta oikein kannattaa puristaa?

Ben Hogan saa grippiin oppia Henry Picardilta. Sam Snead esittelee omaa puttigrippiään kuvaajalle.

Pitääkö mailasta puristaa lujaa, rennosti vai siltä väliltä? Entä miksi ammattilaispelaajien neuvoja ei välttämättä kannata kuunnella.

Oletko kuullut joskus tällaisia ohjeita: Pidä mailasta kiinni rennosti. Älä purista liikaa.

Ihan varmasti olet. Eri asia on sitten se, kannattaako neuvoista ottaa vaarin, sillä jos mailasta puristaa liian hennosti, eihän lyömisestä oikein mitään tule.

Golf.comin opetuksesta vastaava toimittaja Luke Kerr-Dineen otti selvää, kuinka kovaa siitä mailasta sitten oikein pitäisi puristaa. Oikea vastaus on sopivan kovaa, ja puristuksen voimakkuus riippuu pitkälti siitä, kuka mailasta pitää kiinni.

Hän viittaa jutussaan Titleist Performance Instituten mittauksiin, jossa ammattilaispelurin ja tavallisen tallaajan välillä on merkittävä ero käsien puristuvoimatasoissa.

Siinä missä huippuammattilaisen puristusvoima on 60 kg:n luokkaa, tyypillisen klubipelaajan puristusvoimataso jää helposti puoleen tästä. Toisin sanoen kun huippupelaaja puristaa mailasta keskikovaa, pitäisi yhtä vahvan puristuksen saavuttaakseen klubipelaajan puristaa täysillä

Tämä johtaa siihen, että ammattilaisten ei tarvitse puristaa mailasta yhtä kovaa kuin harrastajien. Jutussaan Kerr-Dineen päättelee, että tästä juontaa juurensa siihen, että ammattilaiset kehottavat usein pitämään mailasta kevyesti kiinni.

Esimerkiksi Sam Sneadin klassikkovinkki gripistä kuuluu siten, että pidä mailasta kiinni aivan kuin pitäisi elävää lintua kädessäsi.

Mikäli klubipelaaja kuuntelee neuvoa, tuloksena on todennäköisesti melko tehoton lyönti.

Sen sijaan toinen jo edesmennyt lajilegenda Ben Hogan käytti gripin puristuksesta termiä aktiivinen jännite, jolla hän tarkoitti sopivan jämäkkää mutta kuitenkin rentoa ja mukavantuntuista otetta.

Tätä vinkkiä kannattaa myös klubipelaajan noudattaa. Purista mailaa siten, ettei se pyöri kädessä, mutta kuitenkin niin kovaa, etteivät ranteet ranteet lukitu, jolloin ranteet voivat liikkua luontavasti golflyönnin aikana.

Ja muista, että puristusvoimaa voi ja kannattaa harjoitella. Tätä varten on kehitetty erillisia laitteita, kuten jousipuristimiaa, tai voi myös nostella kahvakuulia tai painolevyjä maasta. Myös leuanveto on hyvä harjoittelumuoto käsien puristuksen vahvistamiseen.

Nyt on talvi, joten ota puristusvoima mukaan päivittäisiin rutiineihin esimerkiksi televisioita katsoessa. 

Etsi luettavaa