Hyppää sisältöön

Oikeisto vai vasemmisto – kumpi voittaa golfissa?

Golfia oikealta ja vasemmalta puolelta samalla kierroksella.

Yksi haastavimmista tavoista pelata golfia on oikealta ja vasemmalta puolelta samaan aikaan. Haastoin itseni varsinaiseen henkien taisteluun ja pelasin kahdella eri tavalla molemmilta puolilta.

Aloitin golfin pelaamisen vasurilta viime vuonna ja tasoitukseni on nyt 14.8. Oikean eli normipuolen tasoitus on +0.8. Tätä blogia varten päätin ottaa mittaa itsestäni ja katsoa kumpi voittaa tasoituksellisen lyöntipelin, raitti vai lefti.

Vasemmalta puolelta pelaaminen on antanut uutta perspektiiviä golfin pelaamiseen ja siihen täytyy suhtautua aivan eri asenteella kuin oikealta. Lefti-peleissä meinaa välillä mennä hermot, koska tiedän aivan tarkalleen, miten pitäisi lyödä ottaen oikealta puolelta mallia.

Vasurilta en kuitenkaan pysty svingiä halutulla tavalla toistamaan ja lyönti on todella epävarma. Lähipeli ja erityisesti putit sekä yksinkertaiset chipit menevät lähes yhtä kuin oikealta. Draivit lähtevät leftiltä myös kohtuullisen hyvin tai ainakin varmasti. Kaikki väylälyönnit ja erikoislyönnit haastavista paikoista ovat arvaamattomia.

Oikealta puolelta pelaaminen on oikeastaan vain kiinni mailanvalinnoista, griinien lukemisesta, hyvän rytmin löytämisestä ja itsevarmasta asenteesta – tekniikkaa en siinä mieti lainkaan.

Oikealta puolelta lyödään lipulle – vasurilta yritetään osua palloon ilman suurempaa kyntämistä!

Idea tähän haasteeseen muodostui pelatessani Hirvihaara Golfissa ja päätin lähteä ottamaan itsestäni mittaa seuraavana iltana Nurmijärvi Golfissa. Ajattelin, että lämmittelynä toimisi parhaiten Foursome pelimuoto, jossa lyödään (yleensä pelikaverin kanssa) samaa palloa vuorotellen tiiltä reikään asti. Toinen avaa parilliset ja toinen parittomat reiät. Tässä asetelmassa pelaisin itseni kanssa lyöden vuorotellen oikealta ja vasemmalta. Mukaan otin molemmista mailaseteistäni seitsemän mailaa kummaltakin puolelta.

Alku Nurmijärven B-kentällä oli lupaava. Raitilta hysse kulmaan, leftiltä kasilla neljään metriin ja raitilta birkku sisään – tämähän on helppoa! Sen jälkeen leftiltä lähti muutama pull-hukki, kärkkäri-blokki ja väyläkyntö, ettei raitilta pystynyt niitä tarpeeksi paikkailemaan. Loppurei’ille 5 bogia ja lopputuloksena 40 (+4). Ihan hyvä alku kuitenkin ja toimiva lämppä illan varsinaiseen otteluun.

Tämän jälkeen vuorossa raitti vs. lefti taistelu täysillä tasoituksilla Nurmijärven C-kentällä. Päätin pelata lyöntipeliä, vaikka reikäpeli olisi jälkeenpäin ajatellen ollut varmaan parempi pelimuoto. Oikean puolen pelitasoitukseksi tuli +2 ja vasurin 16 eli yhdeksällä reiällä lefti sai lyönnin eteen per reikä. Se sitten menoksi!

Tässä video päivän tapahtumista ja ottelun tunnelmista:

Foursomin pelaaminen oli hauskaa ja vuorotellen lyöminen oli ketterää, vaikka griineillä pitikin välillä ottaa molemmat putterit mukaan.

Molemmilta puolelta pelaaminen samaan aikaan on äärimmäisen haastavaa. En usko, että sitä pystyy täysin käsittämään kokeilematta. Jatkuva eri puolille kenttä menevien pallojen luokse meneminen, välillä niiden etsiminen (joskus molempien, yleensä leftin), mailojen vaihtaminen erityisesti griinien ympäristössä, yms. tekevät tästä mielestäni haastavimman tavan pelata golfia. Pelasin yksin, tai siis kaksin, mutta aikaa menee saman verran kuin nelihenkisellä ryhmällä. Rytmin löytäminen on vaikeaa ja pari kertaa tätä kokeiltuani väitän, että lefti kärsii sähläämisestä hieman enemmän kuin raitti.

Tulokset oikealta puolelta

Tulokset vasemmalta puolelta

Oikealta pelasin 35 eli netto 36 (par) ja vasemmalta 46 eli netto 38 (+2). Oikeisto siis voitti, vaikka aika tiukaksi meni.

Vasurilta on enemmän parantamisen varaa ja tavoitteenani on saada tasoitus singeliin tämän kauden lopuksi. Nähtäväksi jää saako lefti otettua raitin päänahan tasoituksilla pelattaessa vielä jossain vaiheessa.

Hirvihaara Golf ja Nurmijärvi Golf

Pelasin Hirvihaarassa ensimmäistä kertaa ja oli jälleen mielenkiintoista bongata uusi kenttä. Näissä tilanteissa haasteeksi joskus muodostuu vieraan kentän reitityksen sisäistäminen ja niin tapahtui tälläkin kertaa. Hirvihaara Golf vaatii pari kierrosta alle, jotta lyöntilinjat hahmottuvat paremmin. Kenttä oli loistavassa kunnossa ja antaa tarkoilla lyönneillä mahdollisuuden hyvään tuloksentekoon.

Hirvihaara Golf

Hirvihaara Golf

Nurmijärven Golfkeskuksesta löytyy kolme 9 reikäistä kenttää, todella laadukas 9 reiän par 3 kenttä sekä sen läheisyydessä frisbee- ja futisgolfradat. Kaikki kentät ovat erinomaisessa kunnossa ja klubilla on aina mukava tunnelma. Vastaavasti kuin Hirvihaarassakin, Nurmijärvi Golfin kenttien reititykset vaativat paikallistuntemusta, mutta onneksi ne olivat minulle tuttuja, jotta leftiltä pelaaminenkin onnistui varsin kohtuullisesti.

Nurmijärvi Golf

Nurmijärvi Golf

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot ja koronavirusrajoitukset kannattaa katsoa kenttien nettisivuilta.

50 Day Golf Challenge

Miten peli kulki?

Hirvihaarassa sain heikon alun jälkeen oikealta puolelta kierroksen kasaan 73 lyönnillä (+1). Nurmijärven B ja C -kentät menivät yllä olevan mukaan. A-kentän pelasin 24 minuutissa kahdella mailalla speedgolfin merkeissä 40 (+4) ja par 3-kenttä taittui 28 lyönnillä (+1).

Tulokset ja tilastot

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko tässä projektissa kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä.

Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa