Hyppää sisältöön

Ovatko heikot lyönnit sittenkin välineistä kiinni – näin tarkistat kotikonstein mailojen lie-kulmat

Mailojen oikeat lie-kulmat ovat todella tärkeä osa välineiden toimintaa. Tällä yksinkertaisella kikalla kuka tahansa voi testata omien mailojen lie-kulman.

Alla olevassa videossa näet yksinkertaisen kikan mailojen lie-kulman testaamiseen. Piirrä palloon viiva tussilla ja aseta se pystysuoraan. Lyö pallo ja mailaan jää jälki viivasta.

Jos mailat ovat oikein fitattu tai muuten vain lyöntiisi sopivat, pallosta lapaan jäävä viiva on pystysuorassa (musta väri). Jos viiva osoittaa edestäpäin katsottuna vasemmalle (punainen väri), maila on liian pysty eli upright. Jos taas viiva osoittaa oikealle (sininen väri), mailan lie-kulma liian loiva eli flätti. 

Videossa kehotetaan testaamaan rautamailojen lie-kulmat, mutta testiä ei kannata jättää vain siihen. Testaa myös hybridit, väyläpuut ja draiveri samalla menetelmällä. Useissa väyläpuissa ja draivereissa lapa on musta. Silloin voit laittaa lyöntipintaan palan maalarinteippiä ja tussin tekemä viiva näkyy selvästi. 

Testissä kannattaa lyödä useita palloja, jotta toistuva malli löytyy. 

Jokainen tietysti haluaa, että mailojen lie-kulmat ovat itselle sopivat. Yhtä tärkeää on se, että setin kaikkien mailojen lie-kulmat sopivat yhteen.

Lie-kulma käytännössä asettaa mailan joko auki, kiinni tai suoraan osumassa. Jos mailojen lie-kulmat vaihtelevat väyläpuiden rautojen ja draiverin välillä, pelaajalla ei ole mahdollisuutta lyödä toistuvasti tarkkoja lyöntejä setin kaikilla mailoilla. Silloin yksi maila lähettää pallon oikealle ja toinen vasemmalle täysin samalla svingillä. 

Yleisin ongelma näkyy rautojen ja draiverin välillä. Jos draiveri toimii yhtenä päivänä ja raudat toisena, mutta eivät koskaan samana päivänä, syy voi olla eriävissä lie-kulmissa. 

Rautamailat voi viedä säädettäväksi asiantuntevaan golfliikkeeseen, jossa mailat kannattaa testata uudestaan säätöjä ennen ja jälkeen. Modernit draiverit ja väyläpuut tarjoavat säätömahdollisuuksia nostokulman ja lie-kulman suhteen varren tipillä. 

Ei muuta kuin kokeilemaan.

Etsi luettavaa