Hyppää sisältöön

Padel tulee golfkentille: Joko olet kokeillut suosikkilajia – näillä ohjeilla pääset alkuun padelissa

Padelkenttä muistuttaa tenniskenttää

Padelin suosio on tarttunut myös suomalaisiin ja padelkenttiä rakennetaan myös golfkenttien yhteyteen. Selvitimme, mistä lajissa on kyse ja kuinka aloittelijakin saa pallon pysymään pelissä.

PADEL ON helposti omaksuttava mailapeli, jossa yhdistetään tenniksen ja squashin sääntöjä ja pelikenttiä. Siinä on paljon yhtymäkohtia myös golfiin: se on sosiaalinen, eri-ikäisille sopiva ja tekninen laji niin harraste- kuin kilpapelaajille. Molemmissa erilaisten lyöntimahdollisuuksien runsaus ja pelin taktisuus ovat myös olennaisia osia pelin luonnetta. 

Voiman sijaan oikea tekniikka ja älykäs pelaaminen antavat kaikille yhtäläiset mahdollisuudet kehittyä hyväksi padelin pelaajaksi. Maailmalta harrastajia löytyy jo noin 20 miljoonaa, Suomestakin arviolta 40 000. 

Padel onnistuu yhdistämään kuntoilun, älyllisesti kiinnostavan mailapelin ja sosiaalisuuden hauskalla ja koukuttavalla tavalla, ja se soveltuu lähes kaikille.

Suomessa laji tekee tuloaan myös golfkentille. Ainakin Hirsalaan, Nevas Golfiin, Ringside Golfiin, Rauma Golfiin ja Nokia River Golfiin on avattu tai rakenteilla padel-kenttiä. Lisäksi GoGolf avaa kesäkuussa Leppävaaran rangelle We Love Padel -ulkokenttiä.

PADELISSA TAVOITELLAAN mahdollisimman tarkkoja lyöntejä ja hyvällä pallon sijoittelulla pärjää voimapeliä paremmin. Verkolla pelaaminen on olennainen osa padelia, mutta jokaista palloa ei aina kannata yrittää tappaa, vaan pallon voi pyrkiä pitämään pelissä ja odottaa, että vastustaja tekee virheen.

Padelissa oman peliparin kanssa kannattaa liikkua yleensä samassa linjassa: verkolle noustaan yhdessä, aina kun se on mahdollista, ja vastaavasti peräännytään yhdessä rintamassa kentän takaosaan tilanteen niin vaatiessa.

Padel on herrasmiesten, mutta ei tuppisuiden peli, jossa oman peliparin kanssa saa – ja kannattaa – puhua. Pelin aikana kuulee usein huudettavan ”katso”. Huudolla pyydetään pelikaveria katsomaan pallon pompun laillisuus eli onko pallo esimerkiksi pitkä ja pitäisikö siihen olla vastaamatta. Otan-huudolla puolestaan kerrotaan, että päättää itse lyödä palloa tilanteessa, jossa sitä voisi lyödä kumpikin kyseisen kenttäpuoliskon pelaaja.

Seuraavassa käydään lyhyesti läpi padelin eri peruslyönnit, mailatyypit ja säännöt. Aloittelijoille suunnatuilla tutustumis- ja peruskursseilla pääsee hyvin alkuun ja kynnys lähteä kokeilemaan lajia kannattaa pitää matalana. Varaudu kuitenkin siihen, että laji vie mennessään.

Padelin peruslyönnit

Käymme seuraavassa läpi peruslyöntejä oikeakätisen pelaajan osalta.

Kämmenlyönti

Kämmenlyönnissä osumaa seuraa saatto ja maila nousee noin hartiakorkeudelle.

Kämmenlyönnissä osumaa seuraa saatto ja maila nousee noin hartiakorkeudelle.

Getty Images

Aloita alkuasennosta: seiso jalat pienessä haara-asennossa, hieman etukumarassa ja paino päkiöillä. Tartu mailasta kiinni kättelyotteella eli ojenna käsi kuin olisit kättelemässä ja pidä ranne suorana. Pidä maila edessä, hieman vyötärön yläpuolella.

Vie mailakäsi taakse ja anna vartalon kiertyä. Tavoitteena on pitää ranne ja kyynärpää tiukkoina ja tuottaa voima vartalon ja olkapään liikkeestä. Osuma palloon tapahtuu hieman vasemman etujalan etupuolella, vyötärön alapuolella. Osumaa seuraa saatto ja maila nousee noin hartiakorkeudelle.

Rystylyönti

Rystylyönnissä korostuu kämmenlyöntiä voimakkaammin riittävän aikainen vartalon kierto ja mailan ylösvienti.

Rystylyönnissä korostuu kämmenlyöntiä voimakkaammin riittävän aikainen vartalon kierto ja mailan ylösvienti.

Getty Images

Alkuasento on sama kuin kämmenlyönnissä. Rystylyönnissä korostuu kämmenlyöntiä voimakkaammin riittävän aikainen vartalon kierto ja mailan ylösvienti. Aloita liike heti, kun havaitset pallon tulevan rystypuolelle. Käännä oikea kylki pallon suuntaan ja vie mailakäsi olkapään korkeudelle. Lyöntiin haetaan voimaa koko vartalon liikkeestä ja ranne pidetään suorana. Mailasta kannattaa pitää kiinni kahdella kädellä kunnes lyönti lähtee kohti palloa. Osuma palloon tapahtuu hieman oikean jalan etupuolella, vyötärön alapuolella.

Lentolyönti eli volley

Volleyssä osuma palloon tapahtuu vartalon etupuolella.

Volleyssä osuma palloon tapahtuu vartalon etupuolella.

Getty Images

Aloita alkuasennosta: pidä mailaa rintakehän edessä hieman peruslyöntiä ylempänä. Kyynärpäät ovat hieman koukussa irti vartalosta, ranne suorana ja mailan rystypuoli hieman esiin kääntyneenä. Vie maila kämmenlyönnissä taakse olkapään tasalle ja kierrä samalla vasenta kylkeä kohti verkkoa vasemman käden osoittaessa kohti palloa. Astu sen jälkeen vasemmalla jalalla askel kohti palloa samalla kun maila osuu palloon. Osuma palloon tapahtuu vartalon etupuolella.

Rystypuolen volleyssa pätevät samat periaatteet ja ranne ja kyynärpää pidetään tiukkoina.  

Mailatyypit

Padel-mailat voidaan jakaa kolmeen eri kategoriaan mailan osumapinnan muodon mukaan: pyöreä, timantti ja pisara. Muodon lisäksi mailan painolla, paksuudella ja pinnan rakenteella on merkitystä. Kevyemmät ja ohuemmat mailat sopivat paremmin aloittelijoille, painavammat ja paksummat teknisesti edistyneemmille. Pinnan valintaa vaikuttaa enemmän se, minkälaisesta pelityylistä pitää, mutta aivan aloittelijoille suositellaan kovaa pintaa.

Pyöreä

Mailassa on iso ja anteeksiantava osumapinta ja painopiste on mailan keskellä tai lähempänä kahvaa, mikä tekee mailasta helpommin hallittavan mutta vähän hitaamman. Sopii kaikentasoisille pelaajille, aloittelevien pelaajien valinta. 

Timantti

Maila on vahvasti kärkipainoinen eli painopiste on sijoitettu kauas eteen, mikä lisää voimantuottoa ja vauhtia, mutta vaatii hyvää tekniikkaa. Sopii vain edistyneille pelaajille. 

Pisara

Maila on pyöreän ja timantin yhdistelmä/hybridi, jossa painopiste on suunnilleen mailan keskellä. Pisaramuoto antaa paremman hallinnan kuin timantti, mutta enemmän nopeutta kuin pyöreä. Sopii sekä aktiivi- että kilpapelaajille. 


Säännöt

Virallinen padel-ottelu pelataan aina nelinpelinä. Ottelu pelataan tenniksen tapaan paras kolmesta erästä, ja jokainen erä pelataan kuuteen peliin. Myös pistelasku on sama kuin tenniksessä: 15, 30, 40 ja peli. Tasatilanteessa 40–40 vaaditaan kaksi peräkkäistä pistettä pelin voittamiseksi. Pelien ollessa tasan 6–6 erävoitto ratkaistaan pelaamalla tie-break seitsemään pisteeseen vähintään kahden pisteen erolla.

Pelin alussa pelataan aloituspallo, jonka voittanut pari aloittaa ensimmäisen syöttövuoron.

Syöttö tapahtuu alakautta siten, että pallon annetaan pompata syöttöviivan takana ja pallo lyödään alakautta vyötärön alapuolelta verkon toiselle puolelle ristikkäiseen ruutuun. Syöttäjällä on tenniksen tavoin käytössään kaksi syöttöä. Jos syöttö osuu verkkonauhaan, mutta on muuten oikein, pelaaja saa uuden syötön. Syötetty pallo saa vastustajan puolen maahan osumisen jälkeen osua verkkoseinää lukuun ottamatta mihin vain. Ensimmäinen piste syötetään oikeanpuoleisesta ruudusta, tämän jälkeen vasemmasta ja oikeasta vuorotellen. Pelin päätyttyä syöttövuoro siirtyy vastustajalle.

Syötön jälkeen pelikenttänä on koko kenttä. Syöttö, kuten kaikki muutkin palautukset, tulee aina palauttaa ensin maahan vastustajan puolelle kenttää, ei siis lasiin tai verkkoon. Syöttöä ei saa lyödä takaisin suoraan ilmasta, mutta kaikki muut palautukset voi lyödä vaihtoehtoisesti joko suoraan ilmasta, pompun kautta, pompun jälkeen oman lasiseinän kautta tai suoraan ilmasta oman lasiseinän kautta vastustajan kenttään.

Palloa ei voi koskaan palauttaa oman verkkoseinän kautta vastustajan puolelle. Pallorallin aikana pallo saa osua samalla kenttäpuoliskolla maahan korkeintaan kerran. Toisin sanoen, palloa pelataan kunnes se jää verkkoon, lyödään omalla puolella verkkoseinään, pomppaa samalla kenttäpuoliskolla maahan kaksi kertaa tai osuu vastustajan puolella ensin lasi- tai verkkoseinään.

Jos pelaaja lyö pallon vastustajan kenttäpuoliskon kautta ulos kentältä, lyöjä voittaa yleensä pisteen. Joissain tapauksissa pallon voi hakea oviaukosta ulos juoksemalla ja lyömällä sen takaisin verkon yli vastustajan puolelle.

Tarkemmat säännöt löytyvät kansainvälisen padelliiton sivuilta osoitteesta padelfip.com ja tiivistetyt säännöt Suomen Padelliiton sivuilta padel.fi.


Etsi luettavaa