Hyppää sisältöön

Paksu lumikerros suojelee viheriöitä paukkupakkasilta: ”Kuluva viikko on ollut talvehtimisen kannalta hyvä”

Lumikerros suojaa nyt nurmea kovilta pakkasilta.

Pakkanen kurittaa nyt etelää myöten. Otimme selvää, millainen vaikutus sillä on kenttien talvehtimiseen.

Kunnon talvi saapui tällä viikolla koko Suomeen. Pakkanen paukkuu nyt eteläistä Suomea myöten, ja maassa on paksu lumikerros. Eroa viime talveen on kuin yöllä ja päivällä. Viime vuonna talvi ei saapunut kunnolla etelään, ja kentät olivat keväästä lähtien erinomaisessa kunnossa. 

Voiko tästä vetää johtopäätöksiä? Pitäisikö kenttien kunnosta alkaa olla jo huolissaan tulevan golfkauden osalta? Golfkenttiä pyörittävän ja golfkentänhoidon konsultointia tarjoavan GoGolf Operationsin pääkenttamestarin Tomi Laaksonen mukaan syytä huoleen ei nyt ole. 

”Pakkanen tappaa tietyt heinälajit, jos lumikerrosta ei ole suojaamassa niitä. Nyt lunta on onneksi paljon, mikä luo hyvän eristeen, vaikka pakkasta olisi yli 20 astetta”, Laaksonen sanoo.

Kokemusten ja tutkimusten perusteella kovaa pakkasta kestävät parhaiten monivuotiset heinälajit, kuten röllit ja nadat.

”Yksivuotisille heinälajeilla, kuten raiheihät ja kylänurmikka, on taas vaikeampaa jo pienemmälläkin pakkasilla. Syitä tähän voi olla monia, joten niihin on turha tässä kohtaa ottaa kantaa”, Laaksonen sanoo.

”Toisaalta kova pakkanen tai pitkään jään alla oleva viheriö on yksi parhaista tavoista pitää ei aina niin toivottu kylänurmikka pois viheriöltä”, Laaksonen jatkaa. 

Jääpolte pahin uhka nurmelle

Kurk Golfissa kolattiin loskakerros viheriöiden päältä vuodenvaihteessa pienennettiin riskiä mahdolliselle jäänpoltteelle.

Kurk Golfissa kolattiin loskakerros viheriöiden päältä vuodenvaihteessa pienennettiin riskiä mahdolliselle jäänpoltteelle.

GoGolf

Pahin asia nurmikon talvehtimisen kannalta on jääpolte, jota pääsee syntymään silloin, kun lämpötilat sahaavat nollan molemmin puolin, eikä lunta ole tarpeeksi paljon. Tällöin nurmikon pintaan syntyy helposti jääkerros.

”Jääpolte syntyy, kun vesi jäätyy routaisen nurmikon pintaan. Tällöin liian pitkään jääpeitteen alla ollut kasvi kuolee talven aikana hapenpuutteeseen”, Laaksonen sanoo.

”Eri heinälajit kestävät jään alla eri mittaisia jaksoja. Kylänurmikka lyhyimmän ajan ja luhtarölli pisimmän. Ajanjakso kasvin kunnosta ja lajista riippuen on noin 30–80 päivää.”

GoGolf Operationsin pyörittämillä kentillä on lähes sata viheriötä, kun mukaan lasketaan myös harjoitusviheriöt.

GoGolf Operationsin pyörittämillä kentillä on lähes sata viheriötä, kun mukaan lasketaan myös harjoitusviheriöt.

GoGolf

Joulukuun sahaavat lämpötilat ja ennen vuodenvaihdetta tullut vesisade toivat mukanaan uhan jääpoltteen syntymiselle ainakin Etelä-Suomen golfkentille. 

Laaksosen mukaan GoGolf Operationsin kentillä, joita ovat esimerkiksi Kurk Golf Kirkkonummella ja Hills by GoGolf Vihdissä, pinnalle syntynyt loskakerros kolattiin viheriöiden päältä vuodenvaihteessa.

Vaikka urakka oli melkoinen, se kannatti, sillä liian myöhään reagoimalla seuraukset voisivat olla kohtalokkaat. Lisäksi jos jääkerros olisi ehtinyt muodostua, sen poistamisessa on vielä suurempi työ kuin loskan kolaamisessa ja sopivan ajankohdan löytäminen jään poistamiselle voi olla haastavaa.

”Jään mahdollista muodostumista pitää kuitenkin seurata koko talven ajan”, Laaksonen sanoo.

Pakkanen ja lumipeite hyvä yhdistelmä

Viheriön pinta näyttää nyt lumen alla hyvältä.

Viheriön pinta näyttää nyt lumen alla hyvältä.

GoGolf

Mennyt viikko oli kasvin talvehtimisen kannalta hyvä. Paksu lumipeite suojaa nyt nurmea todella hyvin nyt vallitsevilta kovilta pakkasilta.

Ilman lumipeitettä kova pakkanen jäädyttäisi kasvin soluja aiheuttaen tuhoja. Tästä syystä pienikin lumipeite kovien pakkasten aikaan on eduksi.

”Tähän aikaan vuodesta on kuitenkin vielä liian aikaista puhua viheriöiden lopullisesta talvehtimisesta, koska siihen vaikuttavia tekijöitä on useita”, Laaksonen muistuttaa.

Lunta voi nimittäin olla myös liikaa.

”Jos lunta tulee vielä paljonkin lisää, kasvaa kevään lumihomeriski merkittävästi. Hometta voidaan välttää syksyllä mahdollisesti tehdyillä kasvinsuojeluaineruiskutuksilla ja kevään oikea-aikaisella lumenpoistolla välttäen kuitenkin kevään tuulikuivumista.”

Lisäksi kasvin talvehtimessa on hyvä ottaa huomioon myös kaikki edellisenä vuonna tehdyt asiat. Kentänhoidon avulla kasvin talveen valmistautumista pystytään auttamaan merkittävästi.

”Oikeaan aikaan tehnyt ilmastukset, kuitukerroksen hallinta, lannoittaminen ja varjoisien kasvupaikkojen minimointi edesauttaa hyvää talvehtimista”, hän sanoo.

Tästä syystä kenttämestarit eivät voi levätä talvellakaan, sillä reagoimalla nopeasti vaikeisiinkin tilanteisiin on mahdollista parantaa pintojen laatua, kun golfkausi pääsee toivottavasti aikaisin keväällä käynnistymään.

Etsi luettavaa