Hyppää sisältöön

Pari paukkua ja pelaamaan: testasimme, miten alkoholi vaikuttaa golfiin

Selvitys alkoholin vaikutuksesta golfin pelaamiseen.

Moni ottaa kierroksen jälkeen, mutta harvempi golfkierroksen aikana. Päätimme selvittää ja kuvata, miten alkoholi vaikuttaa golfin pelaamiseen kymmeneen ravintola-annokseen asti.

Kierroksen jälkeen pelaajat jäävät usein klubin terassille ottamaan yhdet janojuomat huuhtelemaan kierroksen pölyt pois kurkusta. Jos ei joudu olemaan kuski, niin saattaa maistua jopa toinenkin. Välillä heikosti menneen ensimmäisen ysin jälkeen saatetaan ottaa tauon aikana nopea rentouttava alkoholijuoma, jonka avulla on tarkoitus nollata tilanne ja saada parempi fiilis toiselle puoliskolle.

Golfkierroksen aikana juominen on harvinaisempaa, mutta tapahtuuhan sitäkin. On se sitten omatoimisesti tai tapahtumatarjoilujen saattelemana.

Kaksi vuotta sitten Golf Digest teki tutkimuksen aiheesta, jossa kolmen pelaajan draiveja, lähestymislyöntejä ja putteja analysoitiin harjoitusalueella. Lyönnit tapahtuivat aluksi selvin päin ja sen jälkeen kahden ravintola-annoksen välein kahdeksaan asti, ja näiden perusteella tehtiin johtopäätöksiä.

Me halusimme tehdä tämän golfkentällä pelitilanteessa ja tietenkin viedä selvitys astetta pidemmälle juomalla 10 ravintola-annosta.

Tarkoituksena oli selvittää, miten alkoholi vaikuttaa kokeneiden golfpelaajien golftuloksiin ja -lyönteihin pelitilanteessa.

Osallistujat

  • Mikko, tasoitus +0,8, painoa 81 kg (middleweight)
  • Sami, tasoitus 7,1, painoa 70 kg (lightweight)
  • Marko, tasoitus 7,4, painoa 88 kg (light heavyweight)

Näin selvitys tehtiin

Pelasimme Kurk Golfin 9-reikäisen Hill-kentän kolme kertaa eli 27 reikää. Allekirjoittanut pelasi valkoisilta tiiltä, muut keltaisilta. Kenttä on suhteellisen lyhyt par 36 kokonaismitan ollessa takatiiltä 2 824 metriä.

Ensimmäiset 9 reikää pelattiin ilman alkoholijuomia, josta tuli ns. vertailukierros.

Sen jälkeen kaikki joivat kaksi ravintola-annosta ennen kuin peliä jatkettiin. Aina kolmen reiän välein joimme kaksi ravintola-annosta lisää. Eli toiset 9 reikää pelattiin 2-6:n ravintola-annoksen vaikutuksen alaisena ja kolmas 9 reikää pelattiin 8-10 ravintola-annoksen vaikutuksen alaisena. Juomat olivat olutta, lonkeroa ja brändyä.

Tulokset ja reikäkohtaiset perustilastot syötettiin Golf GameBook -sovellukseen, josta koostettiin alla olevat tulokset ja tulkinnat.

Videolle on koostettu kierrosten tunnelmaa, pelitilanteita, tuloksia ja johtopäätöksiä. Suosittelen katsomista, koska siitä voi tehdä lisää omia johtopäätöksiä.

Tärkeä golftuloksiin vaikuttava asia oli se, että kenttä ei ollut tuttu kenellekään pelaajalle. Minä olin sen kerran pelannut vuonna 2005, kun kenttä avattiin enkä muistanut layoutista oikeastaan yhtään mitään.

Selvityksen tuloksia

Alla on kaikkien eri 9-reikäisten kierrosten tulokset kullekin pelaajalle:

Ensimmäisellä kierroksella pelasimme kohtuullisen hyvän alun jälkeen aika vaatimattomasti.  Tähän ehdottomasti vaikutti se, että kentän layout ei ollut tuttu. Rei’illä 2, 5, 6, 8 ja 9 lyödään ainakin osittain sokkona vahvaan ylämäkeen, kummun yli ja/tai doglegiin, mikä aiheutti epävarmuutta ja vaikeutti lyönti- ja mailavalintoja.

Tästä kierroksesta oli hyötyä seuraaville kierroksille, jotka pelattiin heti perään.

Toisella ysillä eli 2–6 ravintola-annoksen vaikutuksen alaisena Markolla parani pelin kaikki osa-alueet. Minä puttasin vähän paremmin ja meidän tulos oli kaksi lyöntiä parempi kuin selvinpäin pelatulla vertailukierroksella, vaikka Markolle kirjattiin viimeiselle reiälle katastrofaalinen kymppi. Samilla vuorostaan kaikki lyönnit muuttuivat epävarmemmiksi, ja hän pelasi kaksi lyöntiä huonommin.

Viimeisellä ysillä eli 8-10:n ravintola-annoksen vaikutuksen alaisena Markon peli alkoi hieman kangistua, ja hän pelasi sen yhden lyönnin huonommin kuin ensimmäisellä kierroksella selvinpäin. Griiniosumia hänelle tuli huomattavasti vähemmän eikä lähipelikään enää pelastanut samalla tavalla kuin aikaisemmin.

Sami pelasi viimeisen ysin samaan tulokseen kuin toisen kierroksen, joka oli kaksi lyöntiä huonommin kuin vertailukierros. Lyönnit karkasivat entisestään, mutta lähipeli parani toiseen ysiin verrattuna. Minun tulokseni pysyivät kutakuinkin samalla tasolla kaikilla kierroksilla (37, 35 ja 36 lyöntiä), mutta viimeisellä kierroksella oli selkeästi eniten epävarmuutta ja ajoittain huonoa lähipeliä.

Tässä vielä tilastoja:

Yhteenvetona tuloksista voidaan todeta, että alkoholi vaikutti alusta alkaen negatiivisesti Samin peliin. Markon osalta vaikutus oli aluksi positiivinen, mutta lopuksi myös hänen tulokset heikkenivät. Allekirjoittaneen osalta tuloksissa on pientä parannusta.

Huomioitavaa

Tulosten vertailuun vaikuttaa myös se, että emme pelanneet kovinkaan hyvin tuota ensimmäistä kierrosta eli sitä oli (tai olisi pitänyt olla) helppo lähteä parantamaan. Lisäksi kenttä oli ensimmäisen kierroksen jälkeen tuttu ja ainakin minua se auttoi todella paljon mailan valinnoissa ja myös griinien lukemisessa, vaikka lopussa alkoholi alkoikin vaikuttamaan lyöntien osumatarkkuuteen.

Kenttä oli myös erittäin lyhyt minun tasoiselle pelaajalle, eikä tarvinnut lyödä kovinkaan vaativia lyöntejä, joissa alkoholin negatiiviset vaikutukset, kuten huonontunut koordinaatiokyky ja tasapaino olisivat korostuneet ja alkaneet vaikuttaa peliin.

Johtopäätöksiä

Johtopäätöksenä voidaan päätellä, että alkoholi vaikuttaa golfin pelaamiseen heikentävästi enemmän ja nopeammin, mitä kevyempi pelaaja on. Tämä on tietenkin varsin johdonmukaista, koska alkoholi nousee nopeammin päähän ja vaikuttaa enemmän koordinaatioon, mitä pienempi pelaajan alkoholinsietokyky on.

Raskaamman sarjan pelaajalle vaikutus oli huomattavasti pienempi, koska sietokyky oli parempi.

Tämän selvityksen perusteella voisi myös päätellä, että alkoholin negatiivinen vaikutus golfiin on pienempi paremmalle pelaajalle.

Huomasimme myös, että alkoholin käytön seurauksena jännityksen vähentymisellä ja rennommalla asenteella saattoi olla positiivinen vaikutus pelaamiseen, koska ensimmäisellä ysillä oli pientä kankeutta havaittavissa ainakin minun ja Markon tapauksessa.

Tämä otos oli kuitenkin erittäin pieni ja sattumalla sekä monella asialla oli vaikutus pelin tuloksiin ja tilastoihin. Todettakoon vielä, että minun mielestäni parilla ravintola-annoksella voi olla positiivinen vaikutus golfin pelaamiseen lähinnä rentoutumisen seurauksena, jos peli on siihen asti mennyt huonosti. Myös tietynlainen liikayrittäminen saattaa poistua ja huolettoman asenteen kautta peli voi parantua.

Toisaalta jos pelaaja on esimerkiksi alusta alkaen pelannut hyvää kierrosta vaativalla kentällä ja vaativissa olosuhteissa, niin alkoholi todennäköisesti alkaisi nopeasti heikentämään tulostasoa, koska ajoitus, liikenopeus ja koordinaatio heikkenisivät.

Hyvin yksilöllistähän tämä on ja moni asia vaikuttaa kokonaisuuteen!

Kurk Golf, Hill

Kurkin Hill-kenttä oli erinomaisessa kunnossa. Kurkissa on myös 18-reikäinen Lake-Valley-kenttä tai oikeastaan ysit, mutta ne pelataan yleensä niputettuna yhteen. Hill-kentän pelikokemus paranee, kun sitä on muutaman kerran pelannut. Viimeisellä reiällä pitää olla tarkkana ja lyönti suora.

Kurk Golf, Hill

Kurk Golf, Hill

Tarkemmat ajankohtaiset tiedot ja koronavirusrajoitukset kannattaa katsoa kentän nettisivuilta.

50 Day Golf Challenge

Seuraan jokaisen kierroksen ja kentän osalta myös keskeisiä fitness-tilastoja, joiden avulla selvitän paljonko kaikkien Uudenmaan alueen kenttien pelaamiseen kuluu aikaa, kertyy matkaa, palaa kaloreita ja tulee lyöntejä.

Pelaamatta on enää 13 golfseuran 372 reikää ja haaste näyttää onnistuvan kevyellä loppukirillä. Seuraava blogi taas muutaman päivän päästä!

Voit seurata pelejäni ja Uudenmaan alueen golfvalloitusta tulosten osalta Golf GameBook -sovelluksessa (Mikko Rantanen, HCP +0.8).

Mikko Rantanen on entinen golfammattilainen ja nykyinen speedgolfin maailmanmestari. Tässä juttusarjassa golfalan monitoimimies aikoo kiertää kaikki Uudenmaan alueen kentät 50 päivän aikana.

Etsi luettavaa