Hyppää sisältöön

Parikymppiset sisarukset suunnittelevat golfkentän Kokemäelle: ”Tästä tulee oikeasti hyvä”

Tytti ja Matti Rajainmäki ovat saaneet vastuullisen tehtävän suunnitella golfkenttä.

Kokemäelle rakennetaan yhdeksänreikäinen golfkenttä, jonka kriittiiset paikat valmistetaan tekonurmesta. Kentän suunnittelevat Tytti ja Matti Rajainmäki. Kentänsuunnittelijoiksi he ovat poikkeuksellisen nuoria.

ETELÄ-SUOMEN ALUEHALLINTOVIRASTO on myöntänyt Pitkäjärvi Golf Oy:lle luvan 9-reikäisen golfkentän rakentamiselle. Yhtiö on vuokrannut  kentän rakentamista varten noin 23 hehtaarin alueen Kokemäen Pitkäjärven urheilukeskuksen vierestä. Kokemäki on runsaan 7 000 asukkaan kunta, joka sijaitsee noin 40 kilometriä Porista kaakkoon.

Kentästä tulee monessa mielessä poikkeuksellinen. Ensinnäkin sen tiiauspaikat ja viheriöt rakennetaan tekonurmesta. Toisekseen sen suunnittelevat 20-vuotias Matti Rajainmäki ja 21-vuotias Tytti Rajainmäki.

Koska Matti on parhaillaan suorittamassa asevelvollisuuttaan, puhelinhaastatteluun osallistuu sisaruksista ainoastaan Tytti. Hän kertoo, että kaksikolla on ollut suunnittelussa selkeä työnjako.

”Matti on pienestä pitäen tykännyt suunnitella golfkenttiä. Hän on ollut se, joka on mitoitellut väyliä ja minä olen suunnitellut enemmän yksityiskohtia, kuten kumpuilevuutta. Pääsimme näin omalla tavalla käyttämään omia vahvuuksiamme”, Tytti sanoo.

Sekä Matti että Tytti ovat pelanneet nuoresta iästään huolimatta golfia pitkään, sillä kummatkin aloittivat golfin harrastamisen suurin piirtein yhtä aikaa kuin alakoulun ykkösluokan. Juniorina he kisailivat jonkin verran, mutta nykyään he harrastavat lähinnä omaksi ilokseen, vaikka perheellä on lajiin myös ammatillisia kytköksiä.

Kokemäelle rakennettavan yhdeksänreikäisen kentän par on 35.

Kokemäelle rakennettavan yhdeksänreikäisen kentän par on 35.

Matti ja Tytti Rajainmäki

RAJAINMÄEN PERHE pyörittää Kokemäellä golfhallia, jonka viereen kenttä aiotaan rakentaa. Hallista vastaa Tytin ja Matin äiti Nina Rajainmäki, joka toimii parin vuoden ajan vireillä olleen kenttähankkeen toimitusjohtajana.

Maa kentän rakentamista varten vuokratan Kokemäen kaupungilta. Pitkäjärven alueellaa sijaitsee entuudestaan mm. jäähalli ja urheilukenttä.

Kentän erikoisuus on siis se, että viheriöt ja tiiauspaikat syntyvät tekonurmesta. Tämä oli myös rakennusluvan saamisen edellytys, sillä kenttä rakennetaan pohjavesialueen kaukosuojavyöhykkeellä.

Rakennusluvan hakemista varten tontilla tehtiin pohjavesitutkimus. Sen mukaan golfkenttä ei vaikuta haitallisesti alueen vedenottamoilta saatavan talousveden laatuun eikä hankaloita vedenottamoiden käyttöä. Aluehallintoviraston päätöksestä voi tehdä valituksen kesäkuun loppuun saakka, mutta Nina Rajainmäen mukaan kaupungissa suhtaudutaan kenttähankkeeseen yleisesti ottaen suopeasti.

Golfkenttä ei pilaa pohjavettä, koska tekonurmea ei tarvitse leikata, kastella eikä lannoittaa. Kentälle ei rakenneta samasta syystä myöskään väyläkastelua. Samalla se pienentää kentän rakennuskustannuksia. Yhdeksän reiän kentän (par 35) budjetti on vajaat miljoona euroa.

”Klubitaloa ei tarvitse rakentaa, sillä palvelut tulevat Pitkäjärven vapaa-ajankeskuksen yhteyteen”, Tytti sanoo.

Golfkenttä rakennetaan maastoon, joka soveltuu erinomaisesti golfkentän rakentamiseen.

Golfkenttä rakennetaan maastoon, joka soveltuu erinomaisesti golfkentän rakentamiseen.

Jari Koivusalo

TEKONURMESTA VALMISTETUT viheriöt mahdollistavat myös sen, että golfkausi Kokemäellä tulee olemaan pitkä. Hankkeessa mukana oleva golfopettaja Juha-Matti Vuorinen kertoo, että pelaaminen ja harjoittelu voi olla joinakin talvina lähes ympärivuotista.

Opetustoiminta tulee olemaan kentällä keskiössä. Hän puhuu golfakatemiasta, joka voi olla auki vuoden jokaisena päivänä.

”Kentällä pääsee pelaamaan ulkona aina, kun lunta ei ole liikaa. Esimerkiksi viime talvena kenttä olisi ollut kiinni kaksi viikkoa”, Vuorinen sanoo.

”Ja mikäli lunta on paljon, silloin menemme sisähalliin”, hän sanoo.

Halli on Vuorisen mukaan yksi Suomen suurimpia sisäharjoittelutiloja, jossa on muun muassa harjotusbunkkeri.

Vuorisen mukaan kentän läheltä löytyy paljon erilaisia majoitusvaihtoehtoja, joten sinne toivotaan vierailijoita myös kauempaa. Lisäksi tavoitteena on myös innostaa lähellä asuvia ihmisiä aloittamaan golfin harrastaminen.

Tulevalle pay and play -kentälle ovat Vuorisen mukaan kaikki tervetulleita.

KENTTÄHANKE ON ollut nyt vireillä parin vuoden vuoden. Sen aikaa Rajainmäen sisarukset ovat ehtineet tehdä suunnittelutyötä, joka alkaa olla pääpiirteittäin valmis.

Tosin pieniä muutoksia saattaa vielä tulla, sillä varsinkin armeijassa olevalla Matilla pulppuaa jatkuvasti ideoita.

”Yhtenä iltana veli soitti innoissaan kipinävahdista, että nyt tuli uusi idea seiskaväylälle. Kentän suunnittelu on edelleen hyvin elävä prosessi”, Tytti naurahtaa.

Suunnittelutyö alkoi siten, että sisarukset piirsivät kentästä omat reititykset. Lopullinen versio syntyi Matin tekemän reitityksen pohjalta, johon on päässyt mukaan myös pari Tytin suunnittelemaa väylää.

”Pisin par 5 -reikä on yli 500-metrinen, mutta lyhintä par 4 -reikää (240 m) voivat pitkälyöntiset pelaajat lähteä lyömään yhdellä päälle. Par 3 -reikien pituus vaihtelee alle 100 metristä yli 150 metriin”, Tytti sanoo.

”Se on helppo kenttä aloittelijoille, mutta ollaan myös tehty sitä niin, että se haastaa myös kokeneemmat pelaajat. Kenttä suosii kahta erilaista pelityyliä.”

Tytti myöntää, että välillä projektissa on tullut epävarmuuden hetkiä, mutta silloin hän vilkaissut suunnitelmaa ja todennut: ”Tästä tulee oikeasti hyvä.”

Tytti ja Matti Rajainmäki suunnittelevat kentän ja äiti Nina toimii kentän toimitusjohtajana.

Tytti ja Matti Rajainmäki suunnittelevat kentän ja äiti Nina toimii kentän toimitusjohtajana.

Jari Koivusalo

SUUNNITTELUA HELPOTTI jossain määrin se, että kenttää varten vuokrattu maa-alue on kuivaa, kangasvoittoista mäntymetsää, joka sopii hyvin golfkentän pohjaksi. Toisaalta yksi osa maa-alueesta on kosteampaa koivikkolehtoa.

”Moni-ilmeinen kenttä tulossa”, Tytti lupaa.

Vaikka alue onkin hieman pieni pinta-alaltaan, pelaajien ja kentän vieressä liikkujien turvallisuudesta ei ole Tytin mukaan tingitty.

Muun muassa turvallisuusasioissa Rajainmäkiä on auttanut Suomen Golfliiton kenttäkonsultti Jari Koivusalo. Hän on muun muuassa neuvonut, kuinka paljon muun muassa väylien välillä pitää olla suojaetäisyyttä.

Kentän vieressä kulkee pururata, joka myös piti ottaa huomioon turvallisuuden näkökulmasta.

”Range tulee aika lähelle sitä, joten siellä liikkuvien suojaksi rakennetaan suojaverkko”, Tytti kertoo.

Koivusalon lisäksi Tytti kiittää myös Vuorista ja Lake Side Golfin pro Juha Passia, joiden kanssa kenttäsuunnitelmia on voinut pallotella.

Enää on jäljellä se tärkein kysymys: milloin kenttä avataan?

”Luvan myöntäminen on vasta kunnolla käynnistänyt projektin, joten tehtävää on vielä paljon ennen kuin rakentaminen voidaan aloittaa. Tavoitteena on kuitenkin, että pelaamaan päästään vuonna 2022”, Tytti sanoo.

Etsi luettavaa