Hyppää sisältöön

Slottsbanan – arkkitehdin unelmatontti

Slottsbanan 17. viheriön takaa avaa Ålands Golfklubbin merellisen idyliin parhaimmillaan

Heinäkuun alussa avattu Ålands Golfklubbin Slottsbanan sai erinomaisen vastaanoton. GoGolf kävi arvioimassa, onko Suomeen syntynyt uusi maailmanluokan golfkenttä.

Teksti ja kuvat Juha Tuukkanen

Viime vuosien odotetuin kenttäuudistus on Ålands Golfklubbin Slottsbananin remontti. Monelle suomalaiselle golfarille tuttu kenttä haluttiin muokata moderniksi huippukentäksi, joka houkuttelisi golfturisteja Ahvenanmaalle myös kauempaa.

Kunnianhimoisten tavoitteiden saavuttamiseksi ÅGK palkkasi kenttäarkkitehti Philip Spogárdin. Tanskalainen Spogárd, 42, on nouseva suunnittelija, jonka tunnetuimpia töitä ovat Tanskassa sijaitseva Himmerland ja Cariya Golf Club Belekissä.

Ahvenanmaalla töitä paiskittiin kahden vuoden ajan. Kentän avajaisia vietettiin heinäkuussa, ja paikalla oli myös Spogárd. Kaikesta päätellen projekti on ollut hänelle tärkeä. Uusia kenttiä rakennetaan nykyään harvakseltaan, joten vanhojen kenttien remontointi uuteen uskoon tarjoaa suunnittelijoille ja rakentajille työmahdollisuuksia.

Kentän kolmas pelataan lähes vanhalla väylällä (7.) mutta täysin uusitulla viheriöalueella

Kentän kolmas pelataan lähes vanhalla väylällä (7.) mutta täysin uusitulla viheriöalueella

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

”Kun vierailin täällä ensimmäisen kerran näin heti, että tässä on jotain erityistä. Maasto on luonnostaan upea kumpuilevuutensa ja dramaattisten kallioiden ansiosta ja maa-alue on ideaalinen upeaa golfkokemusta varten – paras, joka on tullut urallani vastaan”, Spogárd hehkutti heinäkuussa.

Ensivisiitillä Spogárdin huomio kiinnittyi samoihin asioihin kuin monen kentällä vierailleen pelaajan. Alueella kasvaa satoja vuosia vanhoja puita, ja merelliset maisemat ovat huikeat. Kaiken kruunaa 700 vuotta vanha Kastelholman linna, joka sijaitsee vastarannalla.

Vaikka Spogárd arvosti vanhaa, ruotsalaisen Jan Sederholmin suunnittelemaa kenttää, hänen mielestään maastoa ja sen erityispiirteitä ei ollut hyödynnetty niin hyvin kuin mahdollista. Spogárdin suunnittelupöydällä kentältä poistuivat esimerkiksi sokkolyönnit.

”Käyttämällä hyväksi vanhoja väyliä onnistuimme luomaan täysin uudenlaisen kokemuksen, jossa reikiä pelataan uusiin ja aiempaa mielenkiintoisimpiin suuntiin”, hän näkee.

”Prosessi on ollut fantastinen. Hyvä kenttä on muuttunut yhdeksi Euroopan parhaista. Sellaiseksi moni on kentän jo kuulemani mukaan arvioinut.”

Kenttien suunnittelun lisäksi Spogárd kuulostaa myös markkinoinnin ammattilaiselta. Mennään kentälle katsomaan, onko miehen sanoissa katetta.

Kolme huonetta

Näkymä ykkösen tiiauspaikalla antaa odotuttaa jotain hienompaa, mutta kun kävelee avauslyönnin jälkeen pienelle kummulle, aukeaa laajempi näkymä kentälle.

Merimaisema, pitkänä lainehtivat kullankeltainen heinä, rosoiseksi muotoiltujen bunkkerien korkeahkot seinämät sekä kauniisti kumpuilevat viheriöt ovat pysähdyttävä näky ja vahva lupaus siitä, mitä seuraavan neljän tunnin aikana on luvassa.

Kentän viheriöihin on etenkin kierroksen ensimmäisillä väylillä tehty näyttäviä muotoja sekä bunkkerointeja. Tarkat lähestymiset ovat arvossaan

Kentän viheriöihin on etenkin kierroksen ensimmäisillä väylillä tehty näyttäviä muotoja sekä bunkkerointeja. Tarkat lähestymiset ovat arvossaan

Uudistetulla Slottsbananilla on hyödynnetty kenttää reunustava meri upealla tavalla. Jotta meri saatiin parhaalla mahdollisella tavalla peliin, kentältä on kaadettu tuhansia puita. Reitityksen osalta iso muutos on se, että perinteisen kahden yhdeksän reiän lenkin sijaan Ahvenanmaalla puhutaaan nyt kolmesta eri huoneesta.

Huoneiden nimet ovat Axelleden, Hill ja Wiklöf Corner, joista viimeinen on saanut nimensä Ahvenanmaan “kuninkaan” Anders Wiklöfin mukaan. Paikallinen liikemies ja hyväntekijä oli osaltaan rahoittamassa 2,4 miljoonan euron remonttia.

Kaikki kolme huonetta alkaa ja päättyy klubin lähistölle, joten vaihtoehtoina on pelata täysimittaisen kierroksen lisäksi joko viiden tai kahdentoista reiän kierros. Green fee on toki hinnoiteltu ainoastaan 18 reiän mukaan.

Kentän jokaiselta rei’iltä avautuu merinäköala. Se on pääosin remontin mutta osittain myös tammikuussa 2019 alueella riehuneen Frida-myrskyn ansiota. Myrsky kellisti paljon sellaisiakin puita, joita ei ollut tarkoitus kaataa jättäen osan kentästä jopa hieman paljaan oloiseksi.

Axelledenin eli ensimmäisen huoneen muodostavat reiät 1–5. Kolme viidestä reiästä on parviitosia.

Ensimmäinen reikä on lyhyehkö par 4, joka on uudistettua viheriötä ja näyttäviä viheriöbunkkereita lukuunottamatta käytännössä sama kuin vanha ykkönen. Kakkonen on täysin uusi par 5, joka pituutensa puolesta on hyvän avauksen jälkeen kahdella päälle lyötävissä. Kakkoslyönnin saaminen jäämään tälle Biarritz-henkiselle viheriölle vaatii pituustarkkuuden lisäksi myös hieman onnea.

Biarritz-viheriöllä tarkoitetaan pitkää ja kapeahkoa griiniä, jonka keskellä on alanne. Lisäksi sitä suojaavat perinteisesti hiekkaesteet viheriön molemmille sivuilla.

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

Axelledenin rei’istä on syytä myös mainita nelonen, joka on lyhyt par 3 ja joka korvaa aiemmin samalla paikalla sijainneen kahdeksannen reiän. Ylämäkeen lähes sokkona lyöty par 3 oli vanhan kentän heikoimpia väyliä.

Nyt sen tilalla on yksi kentän mieleenpainuvimmista rei’istä, kiitos uudelleensijoitettujen tiiauspaikkojen sekä viheriön ja tiialueen välin täyttävän wasteland-alueen. Lisäksi viheriö on vahvasti bunkkeroitu.

Hilliksi kutsuttu huone (reiät 6–12) vie pelaajaa askel askeleelta kohti merta. Kuudennen reiän viheriö on suorastaan nerokas oivallus Spogárdilta.

Slottsbanan kuudes väylä houkuttaa pitkälyöntisiä sankarisuorituksiin

Slottsbanan kuudes väylä houkuttaa pitkälyöntisiä sankarisuorituksiin

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

Kauempaa voisi luulla meren vaanivan aivan viheriön takana, mutta tosiasiassa Ladängsvikeniin on reilusti yli 300 metriä – melkoinen visuaalinen harha! 

Tämän huoneen väylät tuovat alkuosaa enemmän peliin mahdollisuuksia ja haasteita. Esimerkiksi seitsemäs reikä – vain 238 metriä pitkä alamäkeen pelattava par 4 – kutsuu monia yrittämään avausta suoraan viheriölle.

Kentän nimikkoväylä on yhdeksikkö.

Meren poukaman yli keskiraudalla lyötävä par 3 on kieltämättä kaunis reikä, mutta moni kentän jo kiertänyt pitää näyttävämpänä kymppiä, joka on lyhyehkö par 4. Slaissi on kohtalokas, sillä meri on koko matkan tiiltä viheriölle oikealla puolella.

Vasenta laitaa suojaavat puolestaan vuoroin bunkkerit ja pitkät karheikkoalueet. Avaus lyödään reilusti väylän yläpuolella, väylän linjasta oikealta. Tiillä täytyy miettiä, kuinka paljon veden yli pitää leikata, että osuu varmasti lyhyeksi leikatulle alueelle.

Pitkälyöntiselle tarjotaan klubitiiltä (280 metriä) mahdollisuutta lyödä avausta suoraan kapealle viheriölle, varsinkin jos lipun paikka on noin 40 metriä pitkän viheriön etuosassa.

Kentän viimeinen kolmannes eli Wiklöf Corner tarjoaa paljon dramatiikkaa sekä visuaalisesti että pelillisesti. Jos alku on sujunut hyvin, nyt kannattaa olla tarkkana ja puolustaa ensimmäisen 12 reiän aikana rakennettua tulosta.

Ålands Golfklubb

Kuuden viimeisen reiän arvokkuutta korostaa jokaiselta reiältä näkyvä Kastelholman linna ja täältä löytyy myös Philip Spogárdin toinen kunnianosoitus kenttäsuunnittelun klassikoille.

15. reiän esikuvana on toiminut North Berwick West Linksin 15. reikä, jota kutsutaan Redaniksi ja jota on kopioitu golfkentillä eri puolilla maailmaa.

Ahvenanmaalla avaus lyödään esikuvaansa korkeammalta ja viheriön edessä vasemmalla on originaalia häijymmät bunkkerit. Pituutta reiällä 116 metriä klubitiiltä. Reikä on joko helppo tai vaikea riippuen täysin reiän sijainnista.

Kierros huipentuu yhteen kentän vaikeimmista rei´istä, varsinkin uudelta takatiiltä, josta reikä on venytetty lähes 400 metriä pitkäksi. Käytännössä se on mittaansa pidempi, koska väylä kulkee koko matkan ylämäkeen ja rinne vain jyrkkenee viheriötä lähestyttäessä. 

Viheriö ja viheriöbunkkerit on laitettu täysin uusiksi. Lisäksi reuna-alueelta on kaadettu paljon puita – tilaa on nyt aiempaa enemmän.

Kastelholmin linna on normilosuhteissa golfkauden aikana avoinna toimien museona

Kastelholmin linna on normilosuhteissa golfkauden aikana avoinna toimien museona

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

Slottsbanan ei ole täysin uusi kenttä, vaan kentällä on pyritty säästämään niin paljon vanhaa kuin mahdollista. Esimerkiksi suuri viheriöistä sijaitsee entisillä paikoillaan, mutta mitään vanhaa niissä ei ole enää jäljellä.

Ne ovat selvästi aiempaa suurempia ja runsaasti muotoillut – niiltä löytyy nyt aiempaa enemmän hyviä reiän paikkoja. Väylä- ja viheriöbunkkerointi on puolestaan suunniteltu pelaajia ohjaavaksi, mikä selkeyttää layoutia.

Yksi suurimmista muutoksista  on koko rantaviivan muokkaaminen siten, että rantaväylät istuvat siihen täydellisesti. Ja se, että meri on nyt enemmän pelissä ja näkyy käytännössä kaikkialle, tekee pelaamisesta aiempaa elämyksellisempää.

Slottsbananin aiemmin kiertäneet yllättyvät varmasti siitä, kuinka paljon vanhoja väyliä on käytetty sellaisenaan tai jonkin verran muokkaamalla. Silti kentän yleisilme poikkeaa edukseen vanhasta. Samalla kentältä on kuitenkin onnistuttu korvaamaan kaikki vanhat heikot väylät uusilla selkeillä rei’illä.

Kahdeksannen reiän upea hevosenkengän muotoinen viheriö on yksi arkkitehti Phillip Spogárdin omista suosikeista

Kahdeksannen reiän upea hevosenkengän muotoinen viheriö on yksi arkkitehti Phillip Spogárdin omista suosikeista

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

Lisäksi kentällä on aiemman kahden tiiauspaikan asemesta neljä tiiboksia. Näin kenttä tarjoaa hienon elämyksen eritasoisille pelaajille.

Slottsbananin uudistus on hyvä esimerkki siitä, että jos rakennuttaja, arkkitehti ja rakentajat puhaltavat yhteen hiileen, rakentamisen aikaiset haasteet on mahdollista voittaa ja taata paras mahdollinen lopputulos.

Kentän hapekkaimpiin paikkoihin lukeutuu maisema kahdeksannen viheriöltä takana näkyvälle yhdeksikön viheriölle. Etualalla toimitusjohtaja Peter Ellqvist.

Kentän hapekkaimpiin paikkoihin lukeutuu maisema kahdeksannen viheriöltä takana näkyvälle yhdeksikön viheriölle. Etualalla toimitusjohtaja Peter Ellqvist.

Teemu Tyry

Huomionarvoista on se, että Ahvenanmaalla pysyttiin budjetissa ja aikataulussa, vaikka yllätyksiltä ei vältytty. Projektin aikana päänvaivaa aiheuttivat Frida-myrskyn lisäksi alueella sijaitsevat suojellut viikinkien muinaiset asutusalueet, odotuksia höttöisempi merenpohja ja toisaalta myös paikoitellen hyvin lähellä pintaa ollut kallio. 

Erityisesti rantaväyliä rakentaessa suunnitelmat muuttuivat lennossa, kun paljastui, että merestä kaivettu maa-aines oli löysää savea, jota ei voinutkaan käyttää kentällä täytemaana. Höttömaa piti kuljettaa pois ja kuljetuksista syntyneet kustannukset säästää muualta. Yllätyksien aiheuttama pennin venyttäminen ei kuitenkaan näy pelikokemuksessa millään muotoa.

Jossain paikoin erilaiset haasteet jopa paransivat kentän ilmettä. Esimerkiksi 13. reiällä viheriön edessä oleva erityisesti links-golfin ystäviä ihastuttava kumpu johtuu alla olevasta kalliosta, samoin 17. viheriön poikki kulkeva “ranka”.

Slottsbanan 17. viheriön takaa avaa Ålands Golfklubbin merellisen idyliin parhaimmillaan

Slottsbanan 17. viheriön takaa avaa Ålands Golfklubbin merellisen idyliin parhaimmillaan

Juha Tuukkanen / JT Golf Photography

Itse asiassa kyseinen viheriö kasvoi rakennusvaiheessa lähes puolella alkuperäisestä suunnitelmasta juuri kyseisen kallion takia. Rakennustöitä johtanut Kai Hulkkonen ehdotti Spogárdille viheriön kasvattamista pitkälle rangan yli ja näin reiälle syntyi peräti 60 metriä pitkä viheriö. Koska rakennus- tai hoitokuluja ei voitu kasvattaa, pienennettiin ykkösen tiin vieressä olevaa harjoitusviheriötä saman verran.

Ensimmäisten kuukausien aikana uudesta Slottsbananista on kuulunut vain ylistäviä arvioita, joihin on helppo yhtyä. Kenttä on sellainen, jonka haluaa pelata monta kertaa ja josta oppii joka kerta jotain uutta.

On helppo ennustaa, että Slottsbanan nousee tulevina vuosina raketin lailla kohti kirkkainta kärkeä paitsi kotimaisissa myös eurooppalaisissa kenttärankingeissa, kuten Spogárd jutun alussa uhosi.  

Kauden 2021 lomamatkoja suunnitellessa Ahvenanmaa kannattaa ottaa vakavaan harkintaan. Kaikesta hehkutuksesta huolimatta kenttä varmasti yllättää vierailijat positiivisesti, vaikka odotukset ovat nousseet taivaisiin.

FAKTALAATIKKO

Ålands Golfklubb, Slottsbana

Par 72

Pituus: 5 836 | 5 447 | 4 993 | 4 662 m

Suunnittelija: Philipp Spogárd

Remontin hinta: 2 400 000 euroa

Green fee: 70–90 €

Ålands Golfklubb

Etsi luettavaa