Hyppää sisältöön

Suomessa pelataan kuluvalla kaudella 3,7 miljoonaa kierrosta – nuorten osuus edelleen nousussa

Golfarin asiakaskokemuksessa Suomi on Pohjois-Euroopan ykkönen jäsenissä ja vieraspelaajissa. Golfkenttäyhtiöiden talous koheni merkittävästi vuonna 2020.

Vuoden 2021 golftoimialan tärkeimmät tunnusluvut on jälleen kerätty toimialaraporttiin. Mennyt vuosi oli jatkumoa viime vuoden räjähdysmäiselle lajin kasvulle. Jäsenmäärät jatkoivat kasvuaan uuteen ennätyslukemaan (6%) ja Green Card -suoritusmäärät nousivat entisestään (+13 %). Kierroksia pelattiin huimat 3,7 miljoonaa, vaikka kaudesta 2020 laskua tulikin 9 %.

Golfarin asiakaskokemuksessa Suomi on Pohjois-Euroopan ykkönen jäsenissä ja vieraspelaajissa. Positiivinen kehitys näkyy myös golfkenttäyhtiöiden taloudessa, joka koheni merkittävästi vuonna 2020.

Golfarien ja Golfliiton seurojen jäsenmäärät nousivat jo toista vuotta peräkkäin. Golfareita oli jäseninä liiton seuroissa syyskuun alussa 154 395 eri henkilöä.

Golfliitto ilmoittaa harhaanjohtavasti tiedotteesssaan golfarien määräksi 157 175.
Tämä luku on seurojen jäsenmäärä, joka eroaa mailaa heiluttavien määrästä 2 780 henkilön verran päällekkkäisjäsenyyksien johdosta. 
Golfareita joilla on jäsenyys kahdessa eri seurassa on listoilla 2641, kolmen seuran jäseniä 60 ja neljän tai useamman seuran jäseniä Golfliiton tilastojen mukaan kuusi.
 

Nuorten jäsenmäärät kasvoivat eniten – puolet uusista jäsenistä alle 30-vuotiaita

Jäsenmäärät kasvoivat jälleen ympäri Suomea. Segmenteistä voimakkain kasvu oli alle 21-vuotiaissa junioreissa, joita oli edellisvuoteen nähden 10 % enemmän.

Merkillepantavinta jäsenkehityksessä on ikäjakauman muutos. Golfarien keski-ikä on laskenut kahdessa vuodessa 1,4 vuodella ja on nyt 47,6 vuotta.

”On ilo huomata, että golf vetoaa tällä hetkellä erityisesti alle 40-vuotiaisiin. Golfin imago on nuorentunut ja lajin näkyvyys parantunut, mikä näkyy alkeiskursseilla”, iloitsee Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen.

Nuorennusleikkaus on erityisesti huomattavissa uusien golfarien Green Card -suorituksissa, joiden keski-ikä oli 31 vuotta. Uusista jäsenistä, joita tänä vuonna tuli noin 23 500, lähes puolet oli alle 30-vuotiaita.

Korhonen korostaa, että golfalalla on nyt yhteinen haaste pitää uudet harrastajat lajin parissa. ”Kaksi ensimmäistä harrastusvuotta ovat kriittisimpiä harrastuksen jatkamisen kannalta. Kahden viime vuoden aikana uusia ja lajin pariin palanneita golfareita on tullut ennennäkemättömät yli 45 000, joten tällä hetkellä heitä on yli neljännes kaikista pelaajista. On tärkeää antaa heille kaikki mahdollinen tuki ja apu harrastuksen alkutaipaleella.”

Kierrosmäärät edelleen korkealla tasolla

Golfin tarkat kierrosmäärät saadaan seurajärjestelmien toimittajilta. Vaikka kierrosmäärissä ei päästy viime vuoden ennätyslukuihin (-9 %), on kokonaismäärä 3,75 miljoonaa kierrosta edelleen merkittävästi yli pandemiaa edeltävän pitkäaikaisen keskiarvon. Mittaushistorian aikana vuodesta 2014 alkaen kierrosmäärät ovat pysyneet 2,6–3 miljoonan kierroksen välillä.

Tavallisia harjoituskierroksia oli tänä vuonna 3,4 miljoonaa ja kilpailukierroksia 0,35 miljoonaa. Lasku syntyi käytännössä harjoituskierroksista, joita pelattiin 11 % vähemmän kuin vuotta aikaisemmin.

”Syyskuun säät jättivät tämän vuoden kierrosmäärät viime vuoden taakse ja vuosi 2020 oli myös alkukaudesta pidempi. Muutoin pelaaminen jatkui erittäin aktiivisena ja kilpailutoiminta palautui pandemiaa edeltävälle tasolle”, taustoittaa Golfliiton asiantuntija Aarni Nordqvist.

Kun kierroksella kävellään keskimäärin 10 kilometriä, tarkoittaa se golfareiden kävelleen tänä vuonna käsittämättömät yli 37 miljoonaa kilometriä. Ulkoilmatunteja kertyy kierroksella neljästä viiteen, joten golfarit ovat nauttineet harrastuksestaan luonnon helmassa helposti yli 15 miljoonaa tuntia.

”Golf on merkittävä liikuttaja ja tuo tutkitusti monipuolista hyvinvointia kansanterveyden tasolla”, toiminnanjohtaja Korhonen summaa.

Asiakaskokemus nousi Pohjois-Euroopan ykköseksi

Lähes 90 golfkentällä mitattu jäsenten nettosuositteluindeksi NPS laski kolme yksikköä ollen 46. Lasku jakaantui alueellisesti ja merkittävimpänä selittävänä tekijänä laskulle oli lähtöaikojen saatavuuden laskeneet palautteet sekä vaikean talvehtimisen vaikutukset alkukauden palautteissa. Vieraspelaajien suositteluindeksi nosti ennätystään 50:een. Uusien pelaajien suositteluindeksi nousi myös 45:een, joka sekin on uusi ennätys.

”Suomessa on ensimmäistä kertaa Pohjois-Euroopan paras golfarin asiakaskokemus sekä vieraspelaajilla että jäsenillä. Suomi on myös ainoa maa, joka on onnistunut nostamaan uusien pelaajien asiakaskokemusta pandemian aikana. Tästä kuuluu suuri hatunnosto golfyhteisöjen suuntaan ja tämä trendi on tärkeää säilyttää”, kiittää toiminnanjohtaja Korhonen.

Talousluvut odotetusti nousujohteiset

Toimialaraportissa tarkastellaan vuoden 2020 talouslukuja golfyhtiöiltä. Ensimmäisenä pandemiavuonna golfyhtiöiden reikäkohtainen liikevaihto nousi vaikuttavat 20 % ja yhtiökohtainen liikevaihto oli 90 oy:n tietojen perusteella noin 900 000 euroa. Tämä perustuu golfyhtiöiden edellisvuoden tilinpäätöstietoihin, jotka saadaan jälkikäteen analysoitaviksi. Omavaraisuus on toimialalla yleisesti parantunut ja välttävä tai heikko se on enää alle 10 %:lla golfyhtiöistä tilinpäätöstietojen perusteella.

”Liikevaihdon muutos oli odotettu ottaen huomioon, että vuonna 2020 jäsenmäärät nousivat 6 % ja kierrosmäärät 40 %”, kommentoi Nordqvist.

Lähde: Golfliitto

Etsi luettavaa