Tapio Pulkkanen 10:s St Andrewsissa – Ryan Fox kiri voittoon Old Coursella

Tapio Pulkkasen saldo neljässä pelaamassan Alfred Dunhill Links Championshipissa on komea. Neljäs, kymmenes,40:s ja yksi karsiutuminen. KUVA: GETTY IMAGES

Uuden-Seelannin Ryan Fox voitti Alfred Dunhill Links Championshipin. Tapio Pulkkanen (-10) säilytti viimeisen reiän birdiellään paikan kärkikymmenikössä, josta hienosti kirinyt kirinyt Sami Välimäki (-7) jäi kolmen lyönnin päähän sijalle 22.

35-vuotias voimanpesä Ryan Fox saavutti kauden toisen ykköstilansa DP World Tourilla kukistamalla yhdellä lyönnillä sunnuntain pelikaverinsa Alex Norenin sekä pro-am sarjan voittajan Callum Shinkwinin.

Rory McIlroy teki hienon nousun ja jakoi neljättä sijaa kaksi lyöntiä Foxille hävinneenä.

Kilpailua neljällä lyönnillä johtanut Richard Mansell avasi mahdollisuuksien portit haastajilleen toisen reiän bogillaan. Otetta peliin ei löytynyt, englantilainen jakoi lopulta seitsemättä sijaa pelattuaan päätöskierroksen tulokseen 76,+4.

Foxin sijoitus maailmanlistalla oli ennen kauden alkua päälle 200:n. Kaksi voittoa ja yksi kakkostila ovat nostaneet uusi-seelantilaisen jo tukevasti 40:n ensimmäisen joukkoon.

Fox jäi suureksi pettymyksekseen niukasti ulos Presidents Cupista kansainvälisen joukkueen kapteenin Trevor Immelmanin päätöksellä.

Loppukesän heikot esitykset antoivat tähän Immelmanille perusteen. Viikonlopun esitys ja voitto golfin pyhätössä tuo Foxille lohtua ja maailmanlistan sijoituksen johdosta paikan kauden 2023 kaikkiin majoreihin.

DP World Tourin pistelistalla hän nousi St Andrewsin voiton myötä jo kolmanneksi Rory McIlroyn ja Matt Fitzpatrickin kantaan.

Rahaa Fox ansaitsi yli 800 000 €.

Kuten haastattelusta ilmenee, voitto St Andrewsissa oli uusi-seelantilaiselle uran ylivoimaisesti merkityksellisin saavutus ilman tukevaa setelitukkuakin.

Hänen aiemmat pääkiertueen voittonsa ovat Australiasta ja Yhdistyneistä Arabi-Emiirikunnista.

Tapio Pulkkanen teki häkellyttävän birdien

Tapio Pulkkanen oli jokaisen kierroksen jälkeen kärkikymmenikössä (66-73-69-70,-10) päätyen jakamaan kymmenettä sijaa.

Viimeisenä päivänä hän ei missään vaiheessa kuitenkaan noussut kahdeksannelta sijaltaan taistelemaan voitosta.

Pulkkasen St Andrewsin Old Coursen tulokset viikonloppuna (69-70) olivat hyviä, mutta eivät sellaisia, jotka kantavat voittoon.

”Kohtuullinen kierros tänäänkin. Haastava sivutuuli oli lähes joka väylällä. En päässyt birdiepaikoille, meni taisteluksi”, Pulkkanen määritteli sunnuntain pelinsä anatomiaa.

Viidestä birdiestä näyttävin tuli 12:lla. Par-nelosella Hattu-Tapion ”määrämittainen” avaus päätyi 9,6 metrin päähän reiästä. Kaksi puttia toivat päivän helpoimman birdien.

Häkellyttäväksi voidaan luokitella 14:n (par-5) reittivalinta. Pulkkanen teki suorasta väylästä dog-legin.

Kentän pisimmällä, sivumyötäiseen lyödyllä väylällä Pulkkasen avaus päätyi oman väylän vasemmalla puolella olevan väylän vasemmalle puolellle.

340 metrisen avauksen jälkeen matkaa oli jäljellä vajaat 250 metriä. Pulkkasta ei kylmännyt, toinen lyönti päätyi viheriölle, josta big-hitter otti kaksi puttia ja teki birdien tavalla, jollaista tapahtuu pääkiertueillakin aniharvoin.

”Otin kyllä tarkoituksella avaukseen linjaa vasemmalle (oikealla out-raja), en kuitenkaan niin paljoa kuin mihin pallo päätyi”, Pulkkanen tunnusti.

Pulkkanen nousee kiertueen pistelistalla sijalle 65. Euroja hänelle tilitetään 78 000.

DP World Tourilla pelataan vielä kolme kisaa Espanjassa ja yksi Portugalissa ennen Etelä-Afrikan Nedbank Challengea, sekä Tour Championshipia.

”Nuo kaksi viimeistä finaalikisaa kiinnostavat luonnollisesti. Seuraavien viikkojen aikana on saavutettava menestystä, jotta niihin pääsee mukaan”, Pulkkanen tietää kokemuksesta.

Sami Välimäki hyvässä nosteessa

Sami Välimäki nousi viimeisen kierroksen tuloksellaan 68,-4 peräti 13 sijaa ollen 22:s erittäin kovan pelaajakaartin kisassa.

”Lyöminen on mennyt parempaan suuntaan. Tuo sydänlihaksen tulehdus tietysti jarrutti suunnittelmia. Olen suhteellisen tyytyväinen esitykseeni, vaikka puttipeli linkseillä oli taas tuulessa vaikeaa. Birkkujen määrä jää turhan pieneksi. Putissa on myös joitain teknisiä juttuja, joita viilaillaan parempaan suuntaan.”

”Odottelen innolla kolmea kisaa ( Madrid, Valderrama, Portugal), joihin vielä osallistun. Mikäli menestystä tulee, lähden tietty mukaan myös finaaleihin”,Välimäki jakoi ajatuksiaan.

Välimäki vaihtoi valmentajaa kesäkuun toisella puoliskolla. Taustalla oli varsin luonnollisesti oistavan tulokaskauden (2020) jälkeen alkanut 1,5 vuoden synkkä menestymättömyyden jakso

Heinäkuun alusta alkaen Välimäki on pelannut kahdeksan kisaa. Saldo on varsin hyvä. Kuudesti jatkoon, paras sijoitus neljäs ja yhteensä neljästi sijoilla 4-24.