Teksasin mestari tulikuumana Mastersiin: ”Päätin pelata iloisella mielellä”

Texas Openin perinteiden mukaisesti Jordan Spieth sai  bootsit jalkaan matkallaan kohden vihreän takin metsästystä

Entinen maailmanlistan ykkönen, kolmen majorin voittaja Jordan Spieth voitti Texas Openin lähes neljän vuoden kuivan jakson jälkeen.

Texas Openin kärkikolmikossa pelasi sunnuntaina kolmikko, joilla kaikilla oli syystäkin tavallista kovempi nälkä voittaa PGA Tourilla.

-ET:lla 2017-208 neljä kisaa voittanut Matt Wallace on hakenut peliään ja mielenrauhaa kentälä laihoin tuloksin jo vuodesta 2019.

-Texas Openin kerran voittanut ja kahdesti toiseksi sijoittunut 44-vuotias Charlie Hoffman ei ollut voittanut viiteen vuoteen, ykköstila toisi myöhäisen kutsun Mastersiin

Jordan Spiethin voitoton putki oli kestänyt 85 kilpailun ajan, lähes neljä vuotta.

Muut kisan osanottajat eivät TPC San Antonion -kentällä kyenneet kärkikolmikon keskinäistä taistoa sotkemaan.

Paineet ja yleisön tuki olivat Jordan Spiethilla, joka pitkän pelillisen sukelluksensa jälkeen on alkuvuodesta ollut useaan otteeseen kärkitaistoissa.

Matt Wallacen kanssa tasatilanteesta kierrokselle lähtenyt 27-vuotias teksasilalinen kykeni pitämään kaikki neljä Strokes Gained -tilaston pääkohtaa ( avauslönnit, lähestymiset, peli viheriön ympäristössä ja putit) sunnuntaina plussan puolella.

Pullonkaulaksi voiton saavuttamiselle kuluvallakin kaudella osoittautuneet avauksetkin pysyivät väylilä  tai karheikoissa pelattavissa paikoissa. Seitsemän birdien ja yhden bogeyn myötä Spieth rakensti tuloksen 66,-6, jolla Hoffman jäi kahden, ja Wallace neljän lyönnin päähän.

”Kauden aiemmat mahdollisuuteni voittoon ovat kariutuneet rentouden ja hyvän tuulen puuttteeseen päätöspäivänä. Päätin ennen kierrosta, että aion nauttia tilanteesta ja golfista”, Spieth sanaili tuoreeltaan kisan jälkeen TV-haastattelussa.

Jordan Spiethin ennätyksellinen saldo Augusta Nationalilla

Spiethin voitto Teksasissa sekä Jon Rahmin pääseminen kisaan mukaan tuoreena isänä tuovat torstaina käytävään Mastersin reilusti lisää sähköä.

Spiethin menestyssaldo kisasta on niin uskomaton ensimmäisen viiden osallistumiskerran osalta, että sen muistelot saavat allekirjoittaneella aina suun auki ihastelusta.

Jordan Spieth pääsi Mastersiin mukaan ensimmäisen kerran 20-vuotiaana kaudella 2014.
Keltanokka ei ujostellut, oli kahden kierroksen jälkeen tiukasti kärjen tuntumassa. Kolmannella hän nousi Bubba Watsonin rinnalle johtoon ennen sunnutaita.
Spieth johti päätöspäivänä hetken aikaa kahdella lyönnnillä mutta taipui lopulta jaetulle kakkostilalle toisen rookien, Ruotsin Jonas Blixtin kanssa.

Seuraavana vuonna kisa oli voiton osalta taputeltu jo kahden kierroksen jälkeen.
Jordan Spieth johti tuloksin 64-66. Viikonloppuna Spiethille riittivät tulokset 70-70 ylivoimaiseen neljän lyönnin voittoon.

2016 Spieth veteli omissa korkeuksissaan johtaen niinikään kolmen ensimmäisen päivän ajan. Neljännellä ote pysyi hallussa kympille, jolla tekemänsä bogeyn jälkeen toinen tuli putkeen 11:lla.
Johtopaikka oli vielä hallussa, mutta 12:lla (par-3) Spiethin synkkä vartti käänsi pelin.

Hän uitti avauksensa, löi vielä dropin jälkeen toisen pallon veteenja teki seiskan. Tästä hän ei enää noussut, vaan jakoi lopulta kakkostilan Danny Willettin voittaessa.

Lähes neljän vuoden voitottoman jaksonsa (7/2017-4/2021) aikana Spiethin hämmästyttävin kisa oli Masters 2018.

Hän oli avauskierroksen jälkeen (66,-6) johdossa Augusta Nationalilla yhdesättä kertaa uraallaan.
Kun muistetaan, että kierrros oli tuolloin koko uran 17:s, tilastoihin tuli merkintä, josta tuskin tulevina vuosina kukaan pistää paremmaksi.

Spiethin peli hajosi kahdella seuraavalla (74-71). Ennen päätöspäivää hän oli yhdeksän lyöntiä kärjestä.

Vastoin kaikkia odotuksia Spieth hilautui kisaan johtaneen Patrick Reedin rinnalle 16 reikää oltuaan kierrostaan yhdeksän alle.

Loppukliimaksista ja voittotaistosta Spiethin pudotti järkyttävän huono, vasemmalle puihin osunut ja alas laaksoon jäänyt avaus, jonka vauhdittamana Spieth teki bogeyn ja jäi lopulta kolmanneksi kaksi lyöntiä voittajalle.

Viidessä ensimmäisessä Mastersissaan Jordan Spieth saavutti yhden voiton, kaksi kakkostilaa, oli kerran kolmas ja 11:s.

Hän johti kisaa yhdeksän kierroksen päätyttyä, näiden lisäksi myös päätöskierroksia kolmeen eri otteeseen (2014, 2016 ja 2018).
Kaksi viimeistä The Mastersia ovat tuottaneet vaatimattomat sijaluvut (21.,46.).

Teksasilaisen ote Augusta Nationalista on ollut parhaimmillaan niin vankka, että Teksasin voiton myötä hän on perustellusti yksi viidestä suursuosikista.

Mikäli Jordan Spieth saa ison vaihteeen silmään, hän saattaa mennä  hetken aikaa tai pidempään, kenties maaliin asti kärkipäässä tai vuoden 2015 malliin omilla luvuillaan.