Hyppää pääsisältöön
Fore-huuto varoittaa muita pelaajia, jos pallo harhautuu muita ihmisiä kohti.
KUVANKÄSITTELY JUSSI MIETTINEN

Tiesitkö tätä? Tämän takia golfkentällä muita varoitetaan fore-huudolla

Golfarit tietävät, mitä pitää tehdä, kun kentällä kuulee fore-huudon. Mutta harva tietää, miksi muita pelaajia varoitetaan juuri forea kajauttamalla.

Golfin alkeiskurssien tärkeimmistä opeista on varoittaa muita kentällä liikkujia harhautuneesta pallosta huutamalla täyttä kurkkua: fore!

Fore-huudon avulla muut golfarit osaavat varoa mahdollista vaaraa suojaamalla päänsä käsillään tai hakeutumalla esimerkiksi bägin tai puun taakse suojaan.

Tämän kaikki golfarit varmasti tietävätkin. Mutta harva tietää sitä, miksi fore-sana on vakiintunut golfkentillä varoitushuudoksi.

Miksei kentällä huudeta esimerkiksi watch out tai heads up?

No, kuten perinteikkäässä lajissamme on tapana, vastausta foren huutamiseen on haettava hieman kauempaa historiasta.

Aloitetaan vastauksen purkaminen etymologiasta eli sananselitysopista. Fore on aiemmin englannin kielessä käytetty prepositio, jolla tarkoitettiin jotain edessä olevaa asiaa. Nykyään käytetään sen asemesta prepositiota before.

1800-luvun puolivälin pelaajilla oli tapana palkata ryhmän ihmisiä tarkkailemaan, minne pallo päätyy. Tuolloin karheikot eivät olleet yhtä siistejä kuin nykyään, joten pallon löytäminen ilman ylimääräisen silmäparin apua oli hankalaa.

Tällaisia ryhmien edessä kulkevia apureita kutsuttiin forecaddieksi eli vapaasti suomennettuna edessä kulkeviksi caddieiksi tai etucaddieiksi. Varsinaisten caddieiden tehtävänä oli tietenkin kantaa pelaajien mailoja.

Koska forecaddiet kulkivat kaukana edessä, pelaajilla oli tapana huutaa heille merkiksi, että pallo on ilmassa. Näin he osaisivat katsoa, minne pallo päätyy.

Alkuun pelaajat huusivat tiettävästi forecaddie, mutta se lyheni foreksi käytännön syistä. Onhan se nyt paljon helpomaa kajauttaa ilmoille kovalla äänellä fore, koska foneettisesti forea on helpompi pidentää kuin forecaddie-sanaa, jolloin huuto kantautuu pitempää.

Myöhemmin tätä lyhennettyä versiota ruvettiin käyttämään yleisenä varoitushuutona muille golfareille, katsojille tai muille vaaran kohteeksi joutuville ihmisille.

Eli muistetaan huutaa se fore-huuto aina riittävän kovaa, kun on pienikin vaara siitä, että pallo voi osua toiseen kentällä kulkijaan.