Hyppää sisältöön

Uhkaavatko mahdolliset liikkumisrajoitukset golfkauden aloitusta?

Juha Korhonen tulkitsee hallituksen lakiesitystä siten

Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen tulkitsee lakiesitystä siten, että golfin pelaaminen ei ole uhattuna, vaikka eduskunta hyväksyisi hallituksen suunnittelemat liikkumisen rajoitukset ja uusi laki astuisi voimaan.

Maan hallitus suunnittelee uusia rajoitustoimia koronaepidemian kitkemiseksi. Mikä vaikutus niillä on golfin harrastamiseen Suomessa? Sitä pohditaan parhaillaan golfarien kotona ja golfkentillä eri puolilla maata sekä tietenkin Pitäjänmäellä sijaitsevassa Sporttitalossa, jossa pitävät päämajaansa muun muassa golfin eri toimialajärjestöt.

Hallituksen lisäksi myös eduskunta ja aluehallintovirastot pitävät eri tahoja parhaillaan varpaillaan, kun yrittäjät, vaikuttajat ja tavalliset harrastajat odottavat tietoa mahdollisista uusista rajoituksista sekä lakimuutoksista ja niiden tulkinnoista.

Helsingin Sanomat kirjoitti tänään, että kuntosalit ja muut liikunta- ja harrastetilat menevät suurella todennäköisyydellä kiinni tällä viikolla ainakin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella. 

Tämän mahdollistaa eduskunnan sunnuntaina tekemä muutos tartuntataulilain pykälään 58 g, jota justeerattiin sellaiseksi, että jatkossa aluehallintovirastojen on mahdollista sulkea myös alle 10 henkilölle tarkoitetut liikuntatilat, mikäli epidemian torjuminen sitä edellyttää. Lakimuutos on voimassa kesäkuun loppuun saakka.

Tällä on konkreettinen vaikutus golfin harrastamiseen siinä mielessä, että mikäli HS:n uutinen pitää paikkansa, golfin sisäharjoittelutilat joudutaan laittamaan kiinni jo ennen pääsiäistä.

Golf on ulkoilua ja siksi sallitua

Mutta mikä on ulkona tapahtuvan harrastamisen, kuten golfin pelaamisen kohtalo? Siihen uudella lakimuutoksella ei ole vaikutusta. Mutta voivatko hallituksen kaavailemat liikkumisen rajoitukset estää golfin harrastamisen nyt, kun kausi on käynnistymässä?

Golfliiton toiminnanjohtajan Juha Korhosen mukaan eivät voi. Hän tulkitsee hallituksen liikkumisen rajoituksia käsittelevää lakiesitystä siten, että golfin pelaaminen on sallittua, mikäli esitys hyväksytään sellaisenaan, kunhan pelaajat ja golfkentät ottavat huomioon tietyt turvallisuustekijät.

Korhonen, joka on koulutukseen juristi, sanoo, että tämä lukee hallituksen esityksen yksityiskohtaisissa perusteluissa 3 pykälän 3 momentissa, joka kuuluu sanatarkasti seuraavasti:

”Säännöksessä todettaisiin myös, että ulkoilu on mahdollista vain alueella, jossa on voimassa 2 §:n 1 momentissa tarkoitettu kielto. Tämä tarkoittaisi sitä, että jos rajoitus asetettaisiin esimerkiksi Uudenmaan maakunnan tiettyjen kuntien alueelle, näillä kaikilla rajoituksen alaisilla alueilla olisi mahdollista ulkoilla. Tarkoitus ei kuitenkaan olisi, että ulkoilemaan matkustettaisiin erikseen, ellei se voisi tapahtua terveysturvallisesti.”

Korhonen tulkitsee golfin lakiesityksessä tarkoitetuksi ulkoiluksi, jota harrastaakseen ei tarvitse asua golfkentän vieressä tai kävellä pitkiä matkoja golfbägi selässä, kunhan matkustaminen tapahtuu terveysturvallisesti.

Terveysturvallinen matkustaminen tarkoittaisi Korhosen mielestä sitä, että golfkentälle kuljettaisiin henkilöautolla samaan talouteen kuuluvien henkilöiden kanssa. 

Liikkumisrajoituksissa on lisäksi rajoitettu ulkoilua siten, että se tapahtuisi samassa kodissa asuvien tai enintään kahden muun henkilön kanssa, eli yhteen lähtöön mahtuisi joko neljä samassa taloudessa asuvaa pelaajaa tai kolme eri taloudessa asuvaa golfaria.

Päätös tehdään pääsiäisen jälkeen

Vaikka tilanne näyttää golfin harrastamisen suhteen hyvältä, muutoksia lakiesitykseen saattaa vielä tulla, sillä nuijaa ei olla vielä kopautettu pöytään.

Hallituksen esitys, joka löytyy kokonaisuudessaan täältä, on tällä viikolla valiokuntakäsittelyssä ja lopullinen päätös asiasta tehdään eduskunnan täysistunnossa aikaisintaan pääsiäisen jälkeen.

”Siihen asti vain arvaillaan”, Korhonen kuitenkin muistuttaa.

Joka tapauksessa liikkumisrajoitukset olisivat voimassa tilapäisesti 14.5. saakka. Perustuslain mukaan on mahdollista säätää tilapäinen poikkeus perusoikeuksiin poikkeusoloissa.

”Liikkumisvapautta rajoitettaisiin tilapäisesti, jotta voidaan turvata toinen perusoikeus eli ihmisten oikeus henkeen ja terveyteen”, valtioneuvoston sivuilla perustellaan.

Toisaalta hyvä uutinen on se, että koronatapausten määrä on kääntynyt laskuun viime päivinä. Esimerkiksi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ennusti viime viikolla Twitterissä, ettei liikkumisrajoituksia tarvitse ottaa lainkaan käyttöön.

Etsi luettavaa