Hyppää sisältöön

”Vakavaraiset yksityishenkilöt” ovat jättäneet Gumböle Golfista ostotarjouksen – velkaisesta osakkeesta yli kymppitonnilla eroon

Gumböle Golf on ollut otsikoissa viime aikoina ostotarjouksen ja lunastushakemuksen vuoksi.

Espoossa sijaitseva Gumböle Golf on ostotarjouksen kohteena. Tarjouksen on jättänyt vakavaraisten yksityishenkilöiden ryhmä, josta omalla nimellään esiintyy ainoastaan golfkentän entinen hallituksen puheenjohtaja Tapio Potila.

Gumböle Golfin osakkeista on jätetty ostotarjous. Tarjouksen on jättänyt Gumböle Golfin hallituksen puheenjohtajan paikalta syksyllä eronnut Tapio Potila. Hän on pyrkinyt keräämään taakseen sijoittajaryhmää ja toimii ostotarjouksen kasvoina osakkeenomistajille.

Potilan lisäksi tarjouksen taustalta löytyy myös muita tahoja, jotka eivät esiinny omilla nimillään. Heitä kuvaillaan tarjouksessa vakavaraisiksi yksityishenkilöiksi.

”Kyseiset henkilöt ovat sitoutuneet asiaan siten, että hoidan tätä ulospäin”, Potila kertoi. 

Vähemmistöosakkaiksi jäävillä ei ole  Potilan kanssa vielä sitovaa sopimusta, eikä sijoittajaryhmän kokoonpano ei ole täysin lopullinen. 

”Kyseessä on minun kapellimestaroimani ehdollinen ostotarjous, jolla pyritään hankkimaan täydellinen määräysvalta kyseisen osakeyhtiön hallinnasta”, Potila kertoi.

”Toistaiseksi ostotarjous sitoo, vaikkakin ehdollisena, vain minua”, hän sanoo.

Espoolaisella golfkentällä näyttää olevan käynnissä jonkin sortin valtataistelu, sillä viime viikolla Gumböle Golfin hallitus tiedotti valmistelevansa omaa ehdotustaan, jossa osakkeesta voi päästä eroon vähintään yhtä hyvillä ehdoilla kuin Potilan yhteenliittymän tekemässä ostotarjouksessa.

Myöhemmin Potila kertoi GoGolfille, että aikovansa vetää ostotarjouksensa pois, mikäli ry tekee samanveroisen tai jopa paremman tarjouksen vähemmistöosakkaille.

”Olen itse valmis siihen tarttumaan ensimmäisten joukossa”, Potila sanoo

Eroon osakkeesta riskittömästi

Potilan mukaan pääsyy tarjouksen jättämiseen on tarjota osakkaille mahdollisuus päästä riskittömästi eroon osakkeesta ja vastikevelvollisuudesta. Potila itsekin omistaa Gumböle Golfin osakkeita.

Mikäli ostotarjous menee läpi, Potilan johtaman ryhmittymän tarkoituksena on ruveta pyörittämään golfkenttää markkinaehtoisesti. Aiemmin syksyllä vastaava hanke toteutettiin Kurk Golfissa, jossa Golf Holdings Finland osti enemmistön Kirkkonummella sijaitsevasta kentästä.

Erona Kurkin ja Gumbölen välillä on se, että Kurkissa hankkeella oli takanaan kenttäyhtiön hallituksen tuki.

Gumböle Golf ry ratkaisee tarjouksen kohtalon

Gumböle Golfissa on kaikkiaan viisi eri osakesarjaa: I, IIA, IIB, IIC ja IID. Tarjous koskee kaikkia osakesarjoja, mutta niiden ehdot vaihtelevat.

Kentän suurin omistaja on Gumböle Golf ry. Se omistaa peräti 21 700 osaketta I-sarjan osaketta. Yhdistyksellä on niiden turvin 99 % äänienemmistö Gumböle Golf Oy:ssä. Osakkeilla ei ole vastikevelvollisuutta.

Käytännössä yhdistys päättää ostotarjouksen kohtalosta, sillä tarjous on ehdollinen sille, että Gumböle Golf ry myy omistamansa osakkeet Potilan yhteenliittymälle. Yhdistyksen I-sarjan osakkeista Potila kumppaneineen tarjoaa viittä euroa kappale eli yhteensä hieman alle 110 000:tä euroa.  

Yhdistyksen taseessa osakepotin arvo on neljä kertaa suurempi kuin mitä Potila osakkeista tarjoaa. Gumböle Golf ry:llä on taseessaan omaa pääomaa yli 600 000 euroa, joten yhdistyksen talous kestäisi osakkeiden myynneistä syntyvän yli 300 000 euron kirjanpidollisen tappion.

Sen sijaan yhdistyksen talouden kannalta ongelmaksi muodostuu  velkaisten IIA- ja IIB-osakkeiden myyminen Potilan yhteenliittymälle. Näiden osakkeiden ostohinta on yhden euron, mutta samalla myyjän pitäisi sitoutua maksamaan ostajille velkaosuus eli noin 11 272 euroa per osake.

Yhdistyksen omistuksessa on yli 20 tällaista osaketta, eikä sen kassassa ole riittävästi rahaa näiden osakkeiden velkaosuuden maksuun. Käytännössä kyse on noin 150 000 euron summasta.

Velattomista IIC-sarjan osakkeista Potila on valmis maksamaan euron tai vaihtoehtoisesti 750 euroa, mikäli myyjä sitoutuu vuokraamaan Gumböle Golfin pelioikeuden kolmeksi vuodeksi hintaan 780 euroa / kausi.

Sama pätee myös IID-sarjan osakkeeseen, mikäli osake on aktivoitu eli vastikevelvollinen. IID-sarjan aktivoimattomasta osakkeesta ostajat tarjoavat kauppahinnaksi yhtä euroa.

Lunastusvaatimus sotkee kuviota

Ostotarjous tulee siinä mielessä hankalaan ajankohtaan, että kentän entisiä vastuuhenkilöitä on jättänyt Gumböle Golfin osakkeistaan viime syksynä lunastusvaatimuksen Helsingin Keskuskauppakamarin välimiesmenettelyyn. GoGolf kirjoitti asiasta lokakuussa.

Osakeyhtiölain mukaan Gumböle Golf ry on velvollinen lunastamaan vähemmistöosakkaiden osakkeet, koska golfseura omistaa yli 90 % kentän äänivallasta. Välimiesmenettelyä tarvitaan osakkeiden arvonmääritykseen.

Osakkaiden lunastusvaatimuksissa ehdotetaan velallisen IIA-osakkeen lunastushinnaksi yhtä euroa. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi sitä, että yhtä euroa vastaan golfseura joutuisi ottamaan vastuulleen IIA osakkeen sisältämän yli 11 000 euron velkaosuuden per osake. Gumböle Golf ry:n käsitys lunastushinnasta lienee eri kuin lunastusta vaativien.

”Yritämme saada meidän oman vastineemme mahdollisimman pian, ehkä jo tällä viikolla”, Gumböle Golfin toimitus- ja toiminnanjohtaja Markku Ignatius sanoi.

Mikäli välimiesmenettely päätyy hinnan määrityksessä lunastusvaatimusten jättäneiden kannalle, velallisten osakkeiden omistajat voisivat päästä eroon osakkeeseen kuuluvasta velkaosuudesta ilmaiseksi.

Ostotarjous päättyy 10. helmikuuta ja on vielä epäselvää, ehditäänkö välimiesmenettely käydä ennen kuin ostotarjous raukeaa.

Potila oli itsekin alun perin jättämässä lunastusvaatimusta Keskuskauppakamariin, mutta veti sen myöhemmin takaisin.

Maanantaina hän ei kommentoinut GoGolfille sitä, kuuluuko ostotarjouksen jättäneiden henkilöiden joukkoon samoja henkilöitä, jotka ovat jättäneet lunastusvaatimuksen Keskuskauppakamarille.

Gumböle Golfin hallitus hidasteli ostotarjouksen eteenpäin lähettämisessä

Potila perustelee ostotarjouksen kiireellistä aikataulua sillä, että uusi golfkausi kolkuttelee jo ovella.

”Minun kannaltani se (välimiesmenettelyn aikataulu) ei ole tässä se merkittävä tekijä, vaan päätökset pitää pystyä tekemään niin, että pystymme pyörittämään golfkautta 2018. Se asettaa paineen aikatauluun. Ostopäätöstä ei voi tehdä enää huhti- tai toukokuussa”, Potila puolestaan sanoo.

Potila kritisoi GoGolfille Gumböle Golfin hallituksen toimintaa asiassa. Hänen mukaansa hallitukselta kesti yli kolme viikkoa, ennen kuin ostotarjous lähetettiin eteenpäin osakkeen omistajille.

”Gumböle Golfin hallituksissa pohdittiin pitkään, onko tarjousta edes mielekästä esittää osakkaille, mutta osakas Potilan sitä vaatiessa päädyttiin ratkaisuun, että annetaan tarjous tiedoksi osakkaille”, toimitusjohtaja Ignatius puolustautuu.

Ostotarjous herättänyt kiinnostusta

Potilan mukaan tarjous on herättänyt paljon kiinnostusta ja että hän on jo vastaanottanut myyntisitoomuksia osakkailta. Määrä ei kuitenkaan ole vielä merkittävä.

Myös Gumböle Golfin Markku Ignatiuksen mukaan ostotarjous on herättänyt paljon keskustelua osakkeen omistajien keskuudessa. Gumböle Golfin hallitusten näkemyksen mukaan varsinkaan velallisen A-osakkaan ei kuitenkaan kannata tarttua tarjoukseen, ennen kuin lunastusvaatimus on käyty välimiesoikeudessa.

Torstaina lähetetyssä osakaskirjeessään Gumböle Golfin hallituksen alustava kanta ostotarjoukseen oli se, että hallitus piti sitä epärealistisena sekä aikataulultaan että osin myös sisällöltään.

”Gumböle Golfin ry:n sekä oy:n hallitukset valmistelevat myös omaa ehdotustaan eli käytännössä ratkaisuvaihtoehtoa yhdessä Aktian kanssa, jossa tavoitteena on luoda toimenpidesuunnitelma, jolla osakkaat voisivat halutessaan päästä eroon osakkeestaan vähintään yhtä hyvin ehdoin, kuin mitä Potilan tarjouksessa on esitetty”, osakaskirjeessä sanottiin.

Etsi luettavaa