Hyppää sisältöön

Viisi suosikkia US Openiin – rikkooko Sami Välimäki taas ennätyksiä?

23 voittoa PGA Tourilla

US Openissa on edellisvuosien tilaston perusteella yksi ylivoimainen suosikki, eikä hän ole Tour Championshipin voittaja Dustin Johnson.

US Open pelataan Winged Footin kentällä, joka isännöi kisaa edellisen kerran 2006. Asetelma antaa tavanomaista suurempia mahdollisuuksia yllättäjille, sillä maailmanhuipuilla ei ole samaa etulyöntiasemaa kuin etenkin vuosittain Augustassa pelattavassa Masters Tournamentissa.

Kilpailun historiassa ei kuitenkaan viimeisten vuosikymmenten aikana ole ollut suuria yllättäjiä. Steve Jones (1996) ja karsintojen kautta mukaan päässyt Michael Campbell  (2005) olivat voittojensa aikaan maailmanlistalla niukasti sadannen sijan paremmalla puolella.

Dustin Johnsonin avaukset antavat etumatkaa

Maailmanlistan ykkönen juhli 1,5 viikkoa sitten Tour Championshipin voittoa, vaikka tässä kisassa hänen lyöntimääränsä oli todellisuudessa vasta kolmanneksi paras.  Kärkitila FedEx Cupissa antoi hänelle etumatkaa muihin, joten Dustin Johnsonin ei tarvinnut painaa kaasujalkaa pohjaan. ”Tasoitus” toi hänelle sekä Tour Championshipin kuin myös Fedex Cupin ykköstilat.

US Openissa Johnsonilla on voittopaineet niskassaan. Winged Footin West-kentällä pitkät ja tarkat avaukset ovat arvossaan, tällä osa-alueella kisan vuoden 2016 voittaja on normipelillään ykkösketjun mies, monen mielestä paras. 

Xander Schauffelen uskomaton saldo US Openista

Tour Championshipin paras lyöntimäärällä mitattuna oli Xander Schauffele, joka pelaa US Openin neljättä kertaa. Kolmessa edelllisessa sijoitukset ovat olleet viides, kuudes ja kolmas. Vastaavaa sisääntuloa osallistujamäärältään suurimpaan majoriin ei ole yhdelläkään nykyisistä tähdistä.

Xander Schauffele oli lyöntimäärällä mitattuna ykkönen edellisessä kisassa, Tour Championshipissa

Xander Schauffele oli lyöntimäärällä mitattuna ykkönen edellisessä kisassa, Tour Championshipissa

Getty Images

Hän on näissä kisoissa pelannut 12 kierrostaan yhteensä  38,01 lyöntiä paremmin kuin kaikkien pelaajien keskiarvo. Historian kirjoja pitää selata vuosiin 1958-1960 asti, jotta löydetään pelaaja, joka on kyennyt parempaan.

Kahdeksan majoria urallaan voittanut Gary Player  (39,14) meni niukasti Schauffelen edelle. Kaikella kunnioituksella Playeria kohtaan, 60 vuotta sitten kärkipelaajien takana tason droppaus oli huomattavasti suurempaa kuin nykyään. 

Edelllisissä US Openeissaan 26-vuotias kalifornialainen on lyönyt yhteensä eniten yli 300 jaardin draiveja. Strokes gained -tilastossa hän on tällä ajanjaksolla avauslyönneissä ja  lähestymisten tarkkuudessa kolmas, puttipelissä paras.

Schauffele voidaan nostaa kovien alustojen erikoismieheksi, sillä US Openin menestysten lisäksi hän on Open Championshipissa ollut 20. ja toinen. Lähellä ykköstilaa hän oli myös kevään 2019 Mastersissa, jossa edellä oli vain Tiger Woods.

Rory McIlroy – lähipeli ratkaisee

Rory McIlroy sijoittui Tour Championshipissa (lyönneissä laskettuna) seitsemänneksi. Tämä oli ensimmäinen kerta sitten maaliskuun alun, kun pohjoisirlantilainen oli kymmenen joukossa. McIroy on draivaajista parhaita ja jos mahdollista, aiempaakin nälkäisempi menestykseen majoreissa kuuden vuoden kuivan jakson jälkeen. Winged Foot erottelee raa’alla kädellä jyvät akanoista jo kenttäpelin perusteella.

Harry Diamond on ollut McIlroyn caddienä kolme vuotta. Major-voitto puuttuu vielä yhteiseltä ansiolistalta

Harry Diamond on ollut McIlroyn caddienä kolme vuotta. Major-voitto puuttuu vielä yhteiseltä ansiolistalta

GETTY IMAGES

Tässä vertailussa McIlroy oli kaudella 2019 ylivertainen. Jos peli lähtee oikeaan suuntaan, kysymysmerkiksi muodostuu lähinnä puttpelin onnistuminen.

On hyvä muistaa, että McIlroy voitti US Openin 2011 kahdeksan lyönnin erolla Jason Dayhin ja kymmenellä kolmatta sijaa jakaneisiin.

Jon Rahm – ensimmäinen espanjalaissankari US Openissa?

Kun maailmanlistan ykkösenäkin jo käynyt Jon Rahm saa hengen päälle, häntä on vaikea pysäyttää. Kesän aikana hän on voittanut jo kahdesti, Memorialissa sekä BMW Championshipissa espanjalaisella oli kisassa vaiheita, jolloin hän oli ”vastustamattoman kova”.

Rahm osaa lukea kenttää ja olosuhteita, draivaa riittävän pitkälle ja on hyökkäysvaiheen aikana peloton.

Jon Rahm oli edellisvuonna kovassa vireessä loppukaudesta voittamalla muun muassa ET:n kauden finaalikisan Dubaissa

Jon Rahm oli edellisvuonna kovassa vireessä loppukaudesta voittamalla muun muassa ET:n kauden finaalikisan Dubaissa

Getty Images

Seve Ballesteros voitti viisi majoriaan Open Championshipissa ja Mastersissa, Jose-Maria Olazabal puki Augustassa vihreän takin päälleen kahdesti, Sergio Garcian toistaiseksi ainoa major-voitto on sekin Mastersista.

Jon Rahmilla on viikonloppuna erinomainen mahdollisuus tehdä espanjalaista golfhistoriaa ja katkaista eurooppalaisten voitoton jakso (2015-2019) US Openissa.

Bryson DeChambeau kulkee omia latujaan

Kevään kohutuin pelaaja, painoaan lähes 20 kiloa erikoisella ruokavaliolla ja kovalla saliharjoittelulla nostanut  Bryson DeChambeau ei ole jättänyt yhtään kiveä kääntämättä valmistautuessaan US Openiin. Lihaskimppu ja PGA Tourin pitkälyöntisimmäksi noussut tiedemies on tutkinut tarkkaan pelilinjat, etenkin ne tiiauspaikat, joista hän voisi lennättää draivinsa muita pelaajia rohkeammalla strategialla  lähemmäs viheriötä, lyhyiden lähestymisten päähän.

Bryson DeChambeaulla on jo NCAA:n ja US Amateurin voitot plakkarisaan. Pelaajia jolla on näiden lisäksi US Openin ykköstila tilillään, on harvassa.

Bryson DeChambeaulla on jo NCAA:n ja US Amateurin voitot plakkarisaan. Pelaajia jolla on näiden lisäksi US Openin ykköstila tilillään, on harvassa.

GETTY IMAGES

DeChambeaun analyysit ja laskelmat perustuvat myös hänen perusteellisiin lyöntitesteihinsä karheikoissa, jossa hän on mitannut ruohon sitkeyden vaikutusta pallon lentoon ja kierteisiin.

DeChambeau voitti alkukesästä yhden kisan ja oli seitsemän kertaa peräkkäin kymmenen joukossa.

PGA Championshipissa hän nousi johtopaikalle päätöspäivänä, mutta valahti neljänneksi.

Viimeisen parin kuukauden aikana hänelle on tullut tuloksellisesti muutamia ”hutikisoja”.

Kaikkien mahdollisuuksien mies pelaa kaksi ensimmäistä päivää Dustin Johnsonin ja Tony Finaun kanssa, joten etenkin kolmikon avauksia tullaan seuraamaan suurella mielenkiinnolla.

Sami Välimäen itseluottamus ei horju

Suomalaiskomeetan mahdollisuuksia menestyä US Openissa pidetään Suomen ulkopuolella varsin pieninä. Ensikertalaiset ja nuoret pelaajat ovat jääneet US Openissa päätöspäivänä pieniin rooleihin.

Sami Välimäen rohkeus ja ennakkoluulottomuus ovat aseita, jotka yhdessä aiemman menestyshistorian kanssa tekevät hänestä merkityn miehen.

Sami Välimäeltä odotetaan perjantaina huomattavasti avauspäivää parempaa tulosta

Sami Välimäeltä odotetaan perjantaina huomattavasti avauspäivää parempaa tulosta

GETTY IMAGES

Valderramasta hän sai tatsia nopeisiin kenttiin ja sitkeisiin karheikkoihin. Ensimmäisen kierroksen startti on aamun viimeisessä ryhmässä (klo 15.51 Suomen aikaa).  

Perjantaina Välimäki pääsee kentälle niinikään iltapäivän viimeisessä kolmikossa (klo 21.11), jota kentän ja viheriöiden kulumisen sekä päivän lyhyyden vuoksi voidaan pitää pienenä miinuksena.

Xander Schauffele räväytti 2017 debyyttikisassaan avauskierroksella tuloksen 66 tekemättä yhtään bogia, Hän pelasi kaksi keskimmäistä vaisummin ja viimeisellä sai taas sihdin kohdalleen sijoittuen viidenneksi.

Sami Välimäki on räväkkä kilpailija, joka ei aseta itselleen rajoitteita. Jatkoonpääsy olisi jo fantastinen saavutus. Mikko Ilonen on toistaiseksi ainona suomalaispelaajana karsiutunut molemmissa pelaamissaan US Openeissa, joten Välimäki saattaa jo perjantaina ottaa yhden uuden kotimaisen ennätyksen nimiinsä.

V Sport -kanava ja Viaplay näyttävät kisan suorina lähetyksinä. Torstaina lähetys käynnistyy kello 19. Selostuksesta vastaa Antti Vaalas ja kommentaattorina toimii Antti Ahokas.

US Openin kotisivut

Etsi luettavaa